Голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород Олександр Дехтярчук взяв участь у консультаційній зустрічі щодо законодавчого врегулювання питання дотримання законності в діяльності органів місцевого самоврядування та упорядкування системи державного нагляду (контролю) за діяльністю органів місцевого самоврядування.

21 серпня 2018, 17:11

 
Під час зустрічі представники Верховної Ради України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, провідних всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, Ради Європи та міжнародні експерти обговорили основні положення проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та деяких законодавчих актів України щодо зменшення заходів та упорядкування системи державного нагляду і контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування”, розробленого Мінрегіоном відповідно до концептуальних засад, узгоджених під час круглого столу 05 липня 2018 р. (м. Київ, Україна) та на основі висновків зустрічі з цього питання у штаб-квартирі Ради Європи 26 квітня 2018 р. (м. Страсбург, Франція). 
Зокрема, Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко висловив переконання, що формат, який створений для напрацювання вказаного законопроекту, є найбільш демократичним і дозволяє досягти найкращих результатів у законодавчому забезпеченні надання послуг населенню на місцевому рівні із залученням до цього процесу передового міжнародного досвіду.
Голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород Олександр Дехтярчук у своєму виступі навів низку практичних прикладів прийняття органами місцевого самоврядування рішень всупереч інтересам членів територіальних громад, що пов'язано саме з відсутністю ефективної взаємодії між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, низьким кваліфікаційним рівнем посадових осіб місцевого самоврядування, відсутністю державного нагляду (контролю) за діяльністю органів місцевого самоврядування. Разом з тим, О.Дехтярчук закликав учасників зустрічі бути дуже обережними під час розробки такого чутливого для громадянського суспільства законопроекту і зберегти баланс між контрольними повноваженнями держави і автономністю місцевого самоврядування.
На необхідності знаходження компромісу між інтересами держави і місцевого самоврядування наголошував у своєму виступі і Даніель Попеску, Керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату-ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи. За словами Д.Попеску, прийняття й імплементація законодавства щодо державного нагляду (контролю) за діяльністю органів місцевого самоврядування є одними з найбільш складних політичних процесів в будь-якій країні. Водночас, на думку Д.Попеску, розроблений Мінрегіоном законопроект є гарною відправною точкою, що дозволить в подальшому спільними зусиллями напрацювати комплексні законодавчі зміни з урахуванням кращих вітчизняних практик та міжнародного досвіду.
Георг Мільбрадт, спеціальний посланник з питань реформ в Україні Уряду Німеччини також зауважив на важливості узгодження всіх контроверсійних питань між заінтересованими сторонами на етапі підготовки законопроекту до того, як він буде внесений на розгляд Верховної Ради України.
Захід був організований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з Програмою Ради Європи “Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні”.