Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів 8 червня у смт. Авангард Одеської області круглий стіл на тему: «Вдосконалення базового Закону системи місцевого самоврядування та механізмів участі громадськості у вирішенні питань місцевого значення. Поточний стан і перспективи проведення реформи децентралізації у сфері освіти».

08 червня 2018, 16:36

У ході засідання учасники внесли конкретні пропозиції до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вирішення актуальних питань у сфері функціонування системи місцевого самоврядування, сучасного стану та перспективи удосконалення законодавчого регулювання питань локальної демократії в Україні, а також перспективи проведення реформи децентралізації у сфері освіти.

Відкриваючи захід, народний депутат Украйни – член Комітету Василь Гуляєв наголосив на важливості його тематики для функціонування системи місцевого самоврядування в умовах продовження реформи з децентралізації публічної влади в Україні. Якість, повнота норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» безпосередньо впливає на відповідні рішення місцевих рад, їхню легітимність,  унеможливлення конфліктів і судових спорів. Тому існує серйозний суспільний запит на вдосконалення даного Закону, усунення внутрішніх колізій між його нормами, а також положеннями інших законів, вилучення застарілих приписів, заповнення прогалин та запровадження новацій, які відповідають вимогам часу.

В.Гуляєв підкреслив, що Комітет, фактично, започатковує відкритий майданчик для обговорення робочого варіанту змін до базового закону і готовий сприйняти будь-які конструктивні зауваження та пропозиції до нього. Особливо зі сторони практиків, які щоденно стикаються з усім масивом проблемних питань місцевого самоврядування.

Керівник проекту USAID Ігор Парасюк наголосив, що Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» є гарним документом, схвально оціненим Радою Європи, Венеціанською комісією, але за свою понад 20 літню історію вже потребує вдосконалення. Є деякі проблеми, які усувалися у процесі правозастосування і таких змін вже внесено понад 120. Це насамперед, суперечності з іншими законами, адже деякі нормативи не визначені точно. Це також питання кворуму на засіданнях рад, яким вдало маніпулюють політики, і проблема відсутності механізмів притягнення до відповідальності за бездіяльність, а також призначення «зручних» секретарів рад, у випадках, коли законного місцевого голову треба усунути від влади і замінити «своїм».  Експерт зауважив, що Парламент України мав би прийняти кодекс про місцеве самоврядування з метою створення кращих можливостей для розвитку громад.

Експерт Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» Валентина Полтавець зазначила, що вдосконалення Закону  України «Про місцеве самоврядування в Україні» є надзвичайно актуальним. Чіткості і зрозумілості на законодавчому полі особливо потребують об’єднані територіальні громади. І за співпраці Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування, програми РЄ проведена добра робота з вдосконалення базового закону системи місцевого самоврядування.

Відкриваючи другу панельну дискусію, присвячену питанням сучасного стану та перспектив удосконалення законодавчого регулювання механізмів участі громадськості у вирішенні питань місцевого значення, народний депутат України-член Комітету Олег Березюк зазначив, що саме філософія поціновування прав громади має стати панівною у сучасній, демократичній державі. О.Березюк поінформував учасників круглого столу про законодавчі ініціативи Комітету щодо створення агломерацій,  причиною появи яких стали, зокрема, і пропозиції представників громад Одеської області – учасників круглого столу, посилення фінансової спроможності місцевого самоврядування, удосконалення шляхів локальної демократії, звернувши увагу на важливості постійного діалогу між місцевою владою та громадою для побудови сильних, самодостатніх громад.

Наталя Бескупська, експерт проекту «Партисипативна демократія та обгрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», що реалізується Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», у своєму виступі ознайомила присутніх з діяльністю Робочої групи Комітету з підготовки законопроекту щодо  удосконалення законодавчого регулювання механізмів локальної демократії та статутної нормотворчості, закликала парламентарів при розробці відповідних законодавчих ініціатив враховувати кращий досвід європейських країн з розвинутою демократією, а представників органів місцевого самоврядування при прийнятті рішень керуватися, передусім, інтересами членів своєї територіальної громади.

Експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (SKL International) Інна Білик у своїй доповіді акцентувала увагу присутніх на тому, що досвіду місцевого самоврядування Швеції 100 років і якщо ми прагнемо досягти подібного високого рівня розвитку в Україні, то маємо й надалі втілювати в життя реформу децентралізації, зокрема і в галузі освіти. Шведський приклад свідчить, що якісна освіта розкриває в кожній людині її цінність і є передумовою розвитку демократичного суспільства, однією з основних ознак якого виступає ефективне місцеве   самоврядування.

Експерт розповіла присутнім про базу даних кращих практик управління освітою в громадах, яка включає також і відповідні практики в об`єднаних територіальних громадах з усієї України, зазначивши, що кращих результатів досягнуто саме на рівні таких громад.

Участь у круглому столі взяли народні депутати України – члени Комітету, представники Одеської обласної ради, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадськості, міжнародних інституцій.

Захід відбувся за сприяння і підтримки шведсько-українського  проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (SKL International), програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) і проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», що реалізуються Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».