Привітання Голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики на місцевого самоврядування Сергія Власенка з Днем Конституції України!

27 червня 2018, 14:00

Шановні співвітчизники, колеги та друзі!
Прийміть щирі вітання з Днем Конституції України!

   Сучасна Конституція України –  це не лише підсумок процесів державотворення, це своєрідний дороговказ подальшого вдосконалення Держави, функціонування її інституцій. Конституція – оберіг цінностей українського суспільства,  основний правовий акт держави – закон над законами, фундамент розвитку суспільних відносин.

Дотримання та реалізація  норм Конституції України  – шлях у цивілізований світ, європейський простір. В української Конституції був болючий і довгий процес становлення, проте вона була надзвичайно жаданою і омріяною не одним поколінням українців.

Прийняття Основного Закону ознаменувало вектор правових змін, яких прагне Україна, дало поштовх до розвитку галузей національного законодавства. Але закони марно існують для тих, хто не має мужності і засобів захищати їх. Саме в цьому проблема української Конституції – будучи однією з найдемократичніших у світі, вона, на превеликий жаль, досі не стала інструментом захисту основних прав і свобод людини. А відтак, Конституція стала основним законом серед інших законів, норми якого систематично порушуються. Конституція має бути стабільною, а не скіпетром в руках правлячою еліти, Конституція для забезпечення потреб громадян, і, ні в якому разі, для задоволення політичних амбіцій і узурпації влади. Вільям Пітт писав: «Де закінчуються закони, там починається тиранія». Кожен з нас, незалежно від соціального статусу та займаної посади, має неухильно дотримуватися положень Основного Закону  – тільки так ми зможемо зберегти державність.

Латинський вислів: «Est modus in redus» («Всьому є межа»), один з принципів, покладений в основу нашої Конституції, яка визначаючи межі прав та свобод, тим самим покликана убезпечити та гарантувати їх дотримання, аби «там де починається свобода одного, не закінчувалася свобода іншого». Проте декларативність принципів Конституції України призвела до правового нігілізму та інфантилізму, юридичної девіантності, низької правової культури і свідомості.

Тільки той, хто любить свою Батьківщину, свій народ, своїх батьків і свій дім, поважає себе і закон, зможе зробити свою країну кращою. Для того слід знати і розуміти, дотримуватися положень Конституції України, шанувати та примножувати її позитивне значення добрими справами.

Від усього серця бажаю, щоб мир і злагода стали основою розбудови правової держави Україна, міцного здоров'я та творчого натхнення, добробуту і затишку у ваших родинах, мудрості, високих досягнень, успіхів у праці та нових звершень з метою реалізації принципів Основного Закону нашої Батьківщини – гуманізму, народовладдя та законності.

 З повагою

Сергій Власенко