Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проекти Постанов Верховної Ради України «Про перейменування села Поминик Маньківського району Черкаської області», «Про перейменування села Текуче Косівського району Івано-Франківської області», «Про перейменування села Химчин Косівського району Івано-Франківської області»

13 березня 2018, 09:30

         Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проекти Постанов Верховної Ради України «Про перейменування села Поминик Маньківського району Черкаської області», «Про перейменування села Текуче Косівського району Івано-Франківської області», «Про перейменування села Химчин Косівського району Івано-Франківської області».

Комітет розглянув на своєму засіданні подання Черкаської обласної ради щодо перейменування села Поминик Маньківського району Черкаської області на село Калинівка,  подання Івано-Франківської обласної ради щодо перейменування села Химчин Косівського району Івано-Франківської області на село Хімчин та подання Івано-Франківської обласної ради щодо перейменування села Текуче Косівського району Івано-Франківської області на село Текуча.

За інформацією Черкаської обласної ради, перейменування села Поминик ініційоване його жителями у зв’язку з негативним сприйняттям діючої назви та підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян.

Перейменування села Текуче ініційовано його жителями з метою повернення історичної назви цього населеного пункту та усунення розбіжностей при оформленні правовстановлюючих документів. Інститут української мови НАН України відзначає, що назва Текуче на позначення згаданого поселення з’явилося досить пізно – у 1987 році. До цього часу село називалось Текуча. З огляду на це Інститут погоджується з рішенням відповідних рад щодо перейменування села Текуче на село Текуча. Питання про перейменування села Текуче Косівського району Івано-Франківської підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян.

Перейменування села Химчин ініційовано його жителями з метою усунення розбіжностей при оформленні правовстановлюючих документів та повернення історичної назви цього населеного пункту. Інститут української мови НАН України вважає, що лінгвістично обґрунтованою є назва поселення Химчин, яка виникла закономірно на місцевому мовному ґрунті. Населений пункт Химчин знаходиться в регіоні, де давнє о (у відкритому складі) змінилося на и в закритому складі.

За результатами загального обговорення Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України прийняти за основу та в цілому проекти Постанов Верховної Ради України «Про перейменування села Поминик Маньківського району Черкаської області», «Про перейменування села Текуче Косівського району Івано-Франківської області», «Про перейменування села Химчин Косівського району Івано-Франківської області».