Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко 19 лютого 2018 року взяв участь у Форумі місцевого самоврядування з обговорення питань кадрової політики та організації роботи рад, надання адміністративних послуг, діяльності об’єднаних територіальних громад

19 лютого 2018, 11:51

 
Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко 19 лютого 2018 року взяв участь у Форумі місцевого самоврядування з обговорення питань кадрової політики та організації роботи рад, надання адміністративних послуг, діяльності об’єднаних територіальних громад, який проводить Асоціація міст України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)» з метою обговорення відповідних секторальних реформ.

Сергій Власенко відзначив важливість запропонованої тематики Форуму для сприяння проведенню децентралізаційної реформи в Україні. Він наголосив, що сьогодні на розгляді в Комітеті перебувають два ключових законопроекти, подальший розгляд яких матиме вагомий вплив на зміст і динаміку найважливіших компонентів цієї реформи. В першу чергу йдеться про нову редакцію Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», покликану оновити законодавче регулювання принципів, правових та організаційних засад служби в органах місцевого самоврядування, умов та порядку реалізації громадянами України права на службу в органах місцевого самоврядування. Опрацьований Комітетом і прийнятий Верховною Радою України закон було повернуто на повторний розгляд Президентом України із зауваженнями, зокрема, щодо необхідності застосування конкурсної процедури при призначенні на посаду заступників сільського, селищного, міського голови. З іншої сторони, є цілком зрозуміла та аргументована позиція, яку підтримує в тому числі й Асоціація міст України, про те, що дані призначення мають здійснюватися сільським, селищним, міським головою як засіб формування власної команди. На сьогодні вимальовується певний консенсус навколо цього законопроекту і є сподівання, що  на засіданні Комітету, яке відбудеться  28 лютого 2018 року буде знайдено компроміс для його врегулювання.

Наступний важливий законопроект, про який нагадав Голова Комітету, стосується регулювання механізму добровільного приєднання сільських та селищних територіальних громад до територіальних громад міст обласного значення з утворенням єдиної територіальної громади та її віднесенням до категорії спроможних. Підготовка зазначеного документу і його проходження на рівні Комітету не викликає жодних застережень, однак є питання із загальною підтримкою депутатського корпусу, на отримання якої сьогодні спрямовані наші зусилля.

Сергій Власенко також звернув увагу на проблематику забезпечення повсюдності юрисдикції органів місцевого самоврядування базового рівня, передачі їм повноважень у сфері земельних відносин, необхідності врахування європейського досвіду при реформування районної ланки публічної влади тощо. Він висловив щире сподівання, що пропозиції, підготовлені за наслідками Форуму, активна співпраця Асоціації та Комітету щодо їх врахування дозволять  вийти на конкретні алгоритми і механізми вирішення тих чи інших завдань з успішного законодавчого супроводу реформи місцевого самоврядування в інтересах територіальних громад та найширших верств населення.