Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів 12 лютого у місті Вінниця круглий стіл на тему: «Законодавче регулювання у сферах локальної демократії та правового статусу депутатів місцевих рад: поточний стан і перспективи удосконалення»

12 лютого 2018, 16:15

       
Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів 12 лютого у місті Вінниця круглий стіл на тему: «Законодавче регулювання у сферах локальної демократії та правового статусу депутатів місцевих рад: поточний стан і перспективи удосконалення».

  У ході засідання учасники обговорили сучасний стан та перспективи удосконалення законодавчого регулювання питань локальної демократії в Україні, а також поточний стан і проблемні питання імплементації українського законодавства у сфері статусу депутатів місцевих рад.

Відкриваючи захід, Заступник Голови Комітету Сергій Кудлаєнко зазначив, що в умовах проведення реформи децентралізації влади питання удосконалення законодавчої регламентації форм локальної демократії та правового статусу депутатів місцевих рад є надзвичайно актуальним. Так, чинний Закон України «Про статус депутатів місцевих рад», що був прийнятий ще у 2002 році, продемонстрував свою неспроможність ефективно впливати на регулювання суспільно-правових відносин у сфері представницької демократії на місцевому рівні. Практика застосування його положень останнім часом свідчить про наявність численних прогалин та колізій в законодавчій регламентації питань статусу депутатів місцевих рад, організації їх роботи, взаємовідносин з виборцями тощо. А зміни, що були внесені до цього Закону з часу його прийняття, носять фрагментарний характер та не забезпечують комплексного оновлення законодавства про статус депутатів місцевих рад з урахуванням останніх законодавчих змін і вимог сьогодення. На сьогодні внаслідок неналежного законодавчого врегулювання окремих аспектів діяльності депутатів місцевих рад фактично паралізовано процес відкликання депутатів місцевих рад за народною ініціативою, не забезпечено на належному рівні представництво депутатами місцевих рад інтересів виборців, що уповільнює розвиток демократичного врядування в Україні, а також негативно впливає на ступінь довіри громадськості до органів та посадових осіб місцевого самоврядування. 

Вищенаведені обставини, як наголосив Заступник Голови Комітету, свідчать про нагальну необхідність внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» та деяких інших законодавчих актів України, що регламентують правовий статус депутатів місцевих рад, визначають взаємовідносини між депутатами місцевих рад та членами територіальної громади, встановлюють гарантії депутатської діяльності. Сергій Кудлаєнко також поінформував, що на засіданні Комітету 20 грудня 2017 року було утворено Робочу групу Комітету з питань удосконалення законодавства України у сфері статусу депутатів місцевих рад, діяльність якої запропоновано вивести за межі парламенту, що дозволить врахувати якомога ширший спектр думок і пропозицій у законопроектній роботі. У зв’язку з цим Планом роботи Комітету  на період восьмої сесії Верховної Ради України VIII скликання передбачено проведення низки круглих столів, присвячених питанням законодавчого регулювання у сферах локальної демократії та правового статусу депутатів місцевих рад у різних регіонах України. На думку Сергія Кудлаєнка, дискусія між представниками органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадських об’єднань та незалежних експертів дозволить виробити консолідовану позицію і допомогти Парламенту України обрати найбільш оптимальний варіант удосконалення вітчизняного законодавства.

Голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Олена Бойко поінформувала учасників зібрання про проекти законів України про громадські слухання (реєстр. №2295а), про місцеві ініціативи (реєстр. №2296а), про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо Статуту територіальної громади та форм безпосередньої участі мешканців у здійсненні влади) (реєстр. №3634), про внесення змін до деяких законів України щодо статутів територіальних громад (реєстр.№7297) та про внесення змін до деяких законів України щодо статутів територіальних громад (реєстр. №7297-1), що знаходяться на розгляді у Комітеті та мають на меті удосконалення правової регламентації механізмів локальної демократії та статутної нормотворчості територіальних громад.

Олена Бойко зазначила, що, зважаючи на спорідненість предметів правового регулювання зазначених законодавчих ініціатив, Комітет дійшов висновку про доцільність утворення Робочої групи Комітету з підготовки законопроекту щодо удосконалення законодавчого регулювання механізмів локальної демократії та статутної нормотворчості. Голова підкомітету поінформувала, що така Робоча група вже створена і активно розпочала свою діяльність. Предметом її дискусії стали питання доцільності врегулювання всіх питань локальної демократії на законодавчому рівні, необхідності скасування державної реєстрації статутів територіальних громад, розширення переліку форм локальної демократії з урахуванням найкращих місцевих практик, що склались на сьогодні.

У ході обговорення учасники заходу звертали увагу на необхідність узгодження норм чинного Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» з останніми законодавчими змінами (зокрема, нормами законів України «Про запобігання корупції», «Про місцеві вибори» тощо) з метою усунення колізій між вказаними законодавчими актами; уточнення терміну «виборчий округ», що вживається в Законі України «Про статус депутатів місцевих рад», та, відповідно, кола виборців, інтереси яких представляє депутат місцевої ради; визначення чіткого порядку звітування депутата місцевої ради перед виборцями відповідного виборчого округу; усунення прогалин у правовому регулюванні механізму відкликання депутатів місцевих рад за народною ініціативою; унормування порядку дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради у зв’язку із його зверненням з особистою заявою про складення депутатських повноважень; уточнення правового регулювання форм локальної демократії та доцільності надання територіальним громадам права визначати ці питання у власних статутах тощо.

У засіданні круглого столу також взяли участь представники місцевої влади. Так, Голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник зазначив, що, незважаючи на певні проблеми в діяльності представницьких органів місцевого самоврядування, їх діяльність останнім часом стала набагато демократичнішою і наближеною до європейських стандартів; заступник Голови Вінницької обласної державної адміністрації Олександр Крученюк висловив переконання, що встановлення для місцевого самоврядування постійного діалогу з парламентом України є надзвичайно важливим для узгодженої діяльності всіх суб’єктів владних повноважень; Вінницький міський голова Сергій Моргунов  зауважив, що необхідно законодавчо завершити процес децентралізації – найуспішнішої на сьогодні реформи, яка дає реальні результати.

Представник Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», директор Центрального Офісу впровадження децентралізаційної реформи Володимир Мягкоход наголосив, що Комітетом проведено велику роботу з розробки змін щодо вдосконалення статусу депутатів місцевих рад, разом з тим, важливо було б зберегти право працівників органів місцевого самоврядування бути депутатами місцевих рад.

Координатор Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Іван Лукеря зазначив, що у чинному Законі про статус депутатів місцевих рад є великі прогалини у регулюванні прав депутатів, застосуванні різних інструментів у роботі – запитів, звернень, запитань; немає чіткого регулювання порядку відкликання депутатів місцевих рад за народною ініціативою тощо.

Представники проекту ПРООН в Україні «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», проекту USAID «Громадяни в дії», що реалізується Українським незалежним центром політичних досліджень, проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) та проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», що реалізуються Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» наголосили, що проекти і надалі активно будуть підтримувати такі ініціативи Комітету, оскільки створення дискусійних майданчиків в регіонах України по обговоренню законодавчих ініціатив, просуванню реформи децентралізації влади і місцевого самоврядування сприятиме залученню громадян до управління місцевими справами, наблизить владу до громади, активує роз’яснювальну роботу щодо реалізації законодавчих норм на практиці.

 Зокрема, Максим Лациба, керівник проекту «Громадяни в дії»   наголосив, що успіх децентралізації залежить від того,  наскільки вдасться  залучити енергію громадян до розбудови громад. Важливо, щоб у кожній громаді був свій статут, були врегульовані процедури проведення громадських слухань, місцевих ініціатив, електронних петицій, бюджету громадської участі, консультацій з громадськістю. Наталя Бескупська, експерт проекту

«Партисипативна демократія та обгрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», що реалізується Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у своєму виступі коротко ознайомила присутніх з норвезьким досвідом місцевої демократії та закликала парламентарів при розробці відповідних законодавчих ініціатив враховувати кращий досвід європейських країн з розвинутою демократією, а також поінформувала про проведені Проектом дослідження у сфері місцевої демократії у регіонах України.

Ірина Гайдучик, керівниця Центру розвитку місцевої демократії, партнера ПРООН у Волинській області зазначила, що місцева демократія це те, що дає поштовх місцевому розвитку, а головною складовою процесу є люди і вказала, що потрібно одночасно надавати методичні рекомендації стосовно залучення мешканців до цього процесу та працювати над тим, щоб зробити всі інструменти місцевої демократії доступними.

У засіданні круглого столу взяли участь представники органів місцевого самоврядування Вінничини та їх асоціацій, представники громадськості, міжнародних інституцій, наукового середовища, засобів масової інформації.