Привітання Голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування С.Власенка з святом Дня місцевого самоврядування

07 грудня 2017, 09:00

 Дорогі колеги, шановні сільські, селищні, міські голови, депутати місцевих рад, працівники органів місцевого самоврядування, рідна українська громадо!

  Традиції місцевого самоуправління сягають своїм корінням у сиву давнину. Місцеве самоврядування в Україні пройшло довгий шлях розвитку від його появи, як перших спроб міського самоврядування середніх віків і часів козацької республіки, до практично повного занепаду і знищення Гетьманщини, з наступними спробами впровадження широких, демократичних основ місцевого самоврядування в часи УНР, проте завершилось повним знищенням будь-якої згадки про місцеве самоврядування за часів комуністичного режиму.

Відродження місцевого самоврядування в Україні почалось зі здобуттям її незалежності, більше того, на сьогодні місцеве самоврядування – фундамент демократії. За роки незалежності відбулася популяризація діяльності органів місцевого самоврядування в Україні, підвищився  інтерес до розвитку локальної демократії, рівень знань та зацікавленості у сфері державного управління.

Демократизація суспільних відносин та процеси децентралізації, пов’язані з нею, вимагають перегляду ролі місцевого самоврядування в загальній системі організації публічної влади в Україні. Позитивний вплив місцевого самоврядування на формування нових економічних і соціальних відносин можливий лише за наявності належних правових гарантій, налагодженої системи соціальних відносин, професійного кадрового забезпечення, самодостатньої свідомої територіальної громади як первинного елементу організації локальної влади. Мета місцевого самоврядування – добробут громади, кожного окремого громадянина. Саме на це спрямована щоденна діяльність працівників органів місцевого самоврядування, інститутів, долучених до формування державної політики в сфері місцевого самоврядування. Це щоденна праця, вишкіл світоглядних демократичних цінностей кожного, хто докладає зусиль, аби їх мала Батьківщина розвивалася.

Становлення місцевого самоврядування в Україні передбачає розробку сучасних концепцій місцевого самоврядування, їх впровадження в життя, а також наукове, юридичне осмислення існуючої моделі місцевого самоврядування. Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спрямовує свою діяльність на демократичну децентралізацію влади, що сприятиме активізації розвитку громадянського суспільства, місцевих громад, які мають ресурс для якісного управління на місцях.

Зусилля Комітету, як і раніше, спрямовані на якісне законодавче забезпечення реформи місцевого самоврядування, процесу добровільного об’єднання територіальних громад, надання можливостей для такого об’єднання громадам суміжних районів, регулювання ситуації з добровільним приєднанням окремої територіальної громади до вже утвореної об’єднаної територіальної громади, вдосконалення нормативної основи функціонування нового для вітчизняної законодавчої системи інституту старост тощо.

Разом із цим Комітет не залишив поза своєю увагою питання вдосконалення і уточнення формулювань базового Закону системи місцевого самоврядування в частині набуття повноважень сільського, селищного, міського голови, формування виконавчого комітету відповідної ради, проведення сесії місцевої ради, прийняття актів органів місцевого самоврядування тощо, а також всебічного сприяння співробітництву територіальних громад, покращенню діяльності центрів надання адміністративних послуг, перейменування населених пунктів та встановлення меж районів і міст, розгляд конфліктних ситуацій в системі місцевого самоврядування, призначення позачергових місцевих виборів та необхідність їх фінансового забезпечення. Не будучи головним, Комітет, тим не менш, робив усе можливе, щоб не допустити згортання реформи самоврядування і нівеляцію її здобутків через бюджетний процес, згортання доходів та передачу без жодного обґрунтування на рівень самоврядних громад додаткових і не забезпечених фінансами видатків.

До серйозних здобутків Комітету можна віднести підготовлений ним із залученням широкого кола фахівців і експертів вітчизняної самоврядної спільноти, міжнародних організацій та схвалений Верховною Радою України в цілому новий Закон про службу в органах місцевого самоврядування. На сьогодні його остаточне прийняття пов’язане з необхідністю ще одного розгляду в залі пленарних засідань з огляду на пропозиції Президента України, які також опрацьовані на засіданнях Комітету. Щиро сподіваюсь, що ми зможемо забезпечити реформу місцевого самоврядування надійною та якісною кадровою складовою, яка стане запорукою успіху цієї реформи і незворотності змін на шляху децентралізації публічної влади.

Дорогі друзі! Комітет як відкритий фаховий майданчик завжди готовий до діалогу, обговорення нових концепцій та ідей з метою покращення локальної ідентичності та добробуту територіальних громад через якісне законодавче закріплення сприятливих для місцевого самоврядування канонів функціонування самоорганізованих, самодіяльних, самодисциплінованих громадян. Пам’ятаймо давній вислів: «Хто хоче зрушити світ, нехай зрушить себе!».

Бажаю кожному наполегливості, мужності і нових здобутків у нелегкій і відповідальній праці, щастя, родинного благополуччя та здійснення всіх життєвих планів і сподівань.

Висловлюю вдячність усім, хто невтомно працює задля зміцнення демократичних засад розвитку суспільства. Уклін і шана Вам за самовіддану щоденну роботу, високу активність у громадсько-політичному житті, непереборне бажання розвивати себе та країну.

Сердечно бажаю усім, хто працює на благо територіальної громади, кожній родині міцного здоров’я, достатку, успіху та натхнення, непохитної віри у щасливе майбутнє рідного краю, України!
 

З повагою

Сергій Власенко