Висновок Комітету про проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" щодо відновлення районних рад (реєстр. № 2529-1 від 20.04.2015)

10 вересня 2015, 12:39

 

 

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» щодо відновлення районних рад (реєстр. № 2529-1 від 20.04.2015), поданий народними депутатами України Ю.Левченком, В.Сташуком, Л.Ємцем, А.Іллєнком, І.Луценком, В.Константіновським, М.Томенком, І.Крульком. В.Голубом,  Є.Рибчинським, В.Пташник, А.Помазановим, А.Лозовим, Г.Кривошеєю.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єктів права законодавчої ініціативи, спрямований на створення законодавчих передумов для відновлення районних у місті Києві рад та забезпечення права киян на місцеве самоврядування.

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 6, 7, 8, 9, 10,        10-1, 11, 13, 15 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», а також доповнити його новими статтями  10-2 та 11-1  і змінити статтю 16 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Таким чином відновлюється обов’язкове функціонування районних в місті Києві рад, встановлюється порядок їх формування, призначення голів та їх заступників, а також зменшується загальний склад (кількість депутатів) районних у місті         Києві  рад.

Комітет  з питань запобігання і протидії корупції у висновку від 05.06.2015 р. № 04-13/17-2739 вказує, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 05.05.2015 р. № 16/3-665/2529-1 висловлює низку зауважень до законопроекту та пропонує за результатами розгляду у першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Зауваження Головного управління стосуються нових статей 10-2, 11-1 законопроекту щодо визначення компетенції Київської міської ради та районних в місті рад. Також у висновку містяться зауваження щодо пропонованих доповнень частини 4 статті 16 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» щодо визначення чисельності загального складу (кількості депутатів) районної у місті Києві ради.

Крім того, Головне управління звертає увагу, що автори законопроекту не надали фінансово-економічне обґрунтування, що передбачено частиною третьою статті 91 Регламенту Верховної Ради України. Адже зміни передбачають проведення місцевих виборів, які мають фінансуватися переважно за рахунок коштів Державного бюджету України, та появу нових органів місцевого самоврядування, які мають фінансуватися за рахунок передачі до бюджетів районів м. Києва частини доходів бюджету м. Києва.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та всебічно обговоривши питання,   Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини  першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» щодо відновлення районних рад (реєстр. № 2529-1), поданий народними депутатами України Ю.Левченком, В.Сташуком, Л.Ємцем, А.Іллєнком, І.Луценком, В.Константіновським, М.Томенком, І.Крульком. В.Голубом,  Є.Рибчинським, В.Пташник, А.Помазановим, А.Лозовим, Г.Кривошеєю, за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.