Протокол №13 від 08.04.2015р.

11 червня 2015, 11:31

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування

 

 Протокол засідання №13


8 квітня 2015 року

15 год. 00 хв.

м. Київ

вул. Садова, 3 а, к. 416

 

Голова Комітету Власенко С.В.

Секретар Комітету Гончаренко О.О.

 

Присутні: члени Комітету:  Ледовських О.В., Кудлаєнко С.В., Курило В.С., Бойко О.П., Бублик Ю.В., Дехтярчук О.В., Река А.О., Шкрум А.І., Березюк О.Р., Балога І.І., Гуляєв В.О., Матвійчук Е.Л.

 

Відсутні: Федорук М.Т., Добкін М.М.

 

Відповідальні  працівники  секретаріату  Комітету:  Завідувач  секретаріату Комітету Малюга А.В.;  заступники Завідувача  секретаріату  Комітету  Данилюк О.А., Маковський О.А.; головні консультанти  Гарбуз Ю.П.,  Дмитрук Л.В.,       Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф.; старші консультанти Падалко О.В., Степанян Г.С.

 

Запрошені:

Рудик  С.Я. – народний депутат України;

Андрійчук Ю.М. – Керівник секретаріату Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Українська асоціація районних та обласних рад”;

Астапов А.О. – заступник директора Департаменту нормативно-правової роботи та юридичного забезпечення Національного агентства України з питань державної служби;

Бережницький Я.В. – заступник директора Департаменту регіональної політики та адміністративної реформи Секретаріату Кабінету Міністрів України, завідуючий відділом експертизи і аналізу розвитку територій та виборчих прав;

Бова Ю.А. – Тростянецький міський Голова Тростянецького району Сумської області;

Даменцова  Л.П. – начальник відділу  взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної  організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;

Колісніченко В.Є. – заступник керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Кошова І.А. – головний спеціаліст Управління взаємодії з Верховною Радою України Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Кравченко В.В. – заступник директора Центру професійного розвитку та правової допомоги Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”;

Пінчук І.М. – начальник Управління профілактики соціального сирітства Міністерства соціальної політики України;

Полтавець В.Д. – виконавчий директор Асоціації малих міст України;

Рябоконь О.П. – Пирятинський міський Голова Пирятинського району Полтавської області;

Славін І.В. – директор Департаменту державного земельного кадастру Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру;

Студенецька А.О. – головний консультант Департамент регіональної політики відділ з питань тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим Секретаріату Кабінету Міністрів України, завідуючий відділом експертизи і аналізу розвитку територій та виборчих прав;

Цибитовський С.Ю. – начальник відділу з питань правової політики Секретаріату Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Українська асоціація районних та обласних рад”;

Шемелинець Л.М. – перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

 

***

 

ПРОЕКТ ПОРЯДКУ ДЕННОГО

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо звільнення державного службовця за сепаратизм) (реєстр. № 1459, н.д. С.Рудик, О.Осуховський, М.Головко, Ю.Левченко, А.Іллєнко, О.Марченко, Ю.Бублик).

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 1616, н.д. Г.Заболотний, О.Домбровський).

3. Проект Закону про внесення зміни до прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про Державний земельний кадастр (щодо державної реєстрації права власності на земельні ділянки за межами населених пунктів) (реєстр. № 1305, н.д. А.Дирів).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (реєстр. № 2254, н.д. І.Геращенко, Г.Гопко, Л.Гриневич, М.Іонова, О.Кондратюк, І.Луценко).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прав громадян під час проведення мирних зібрань) (реєстр. № 1779, н.д. О.Сугоняко, М.Лаврик, О.Медуниця).

6. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки виїзних комітетських слухань з питань впровадження Закону України “Про співробітництво територіальних громад”.

7. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки комітетських слухань на тему: “Питання тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим”.

8. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки проекту Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. №2489 від 30.03.2015), поданого Кабінетом Міністрів України.

9. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки
проекту Закону України “Про державну службу (реєстр. №2490 від 30.03.2015), поданого Кабінетом Міністрів України.

10. Про звернення Всеукраїнської громадської організації “Асоціація малих міст України” та Олевської міської ради Олевського району Житомирської області щодо проведення парламентських слухань з проблем міст районного значення, що виникають в ході реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

11. Про інформацію щодо питання призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування.

12. Про окремі аспекти розгляду звернень громадян стосовно питань державної символіки України.

13. Про пропозицію Національної академії державного управління при Президентові України до Комітету виступити учасником та співорганізатором круглого столу “Реформування публічної служби в Україні з урахуванням кращих європейських практик” (21-22 квітня 2015 р.).

14. Про пропозицію Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана до Комітету виступити учасником та співорганізатором III Міжнародної науково-практичної конференції “Регіональний розвиток України: проблеми та перспективи” (21-22 травня 2015 р.).

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету С.Власенко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував висловити свої зауваження і пропозиції до нього.

С.Власенко поінформував присутніх, що до Комітету надійшла інформація від народного депутата України А.Диріва про те, що внесений ним проект Закону про внесення зміни до прикінцевих та перехідних положень Закону України Про Державний земельний кадастр (щодо державної реєстрації права власності на земельні ділянки за межами населених пунктів) (реєстр. № 1305) відкликано. Голова Комітету запропонував виключити даний законопроект з порядку денного Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

Народні депутати України Г.Заболотний та О.Домбровський поінформували Комітет, що не будуть заперечувати щодо розгляду їх законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 1616) без їх участі.

Інформацію взято до відома.

 

С.Власенко поставив на голосування за основу порядок денний засідання Комітету із виключенням законопроекту з реєстр. № 1305.

Порядок денний прийнято за основу.

 

Голова Комітету С.Власенко запропонував визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо звільнення державного службовця за сепаратизм) (реєстр. № 1459, н.д. С.Рудик, О.Осуховський, М.Головко, Ю.Левченко, А.Іллєнко, О.Марченко, Ю.Бублик).

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 1616, н.д. Г.Заболотний, О.Домбровський).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (реєстр. № 2254, н.д. І.Геращенко, Г.Гопко, Л.Гриневич, М.Іонова, О.Кондратюк, І.Луценко).

4. Проект Закону про внесення змін до до деяких законодавчих актів України (щодо прав громадян під час проведення мирних зібрань) (реєстр. № 1779, н.д. О.Сугоняко, М.Лаврик, О.Медуниця).

5. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки виїзних комітетських слухань з питань впровадження Закону України “Про співробітництво територіальних громад”.

6. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки комітетських слухань на тему: “Питання тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим”.

7. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки проекту Закону України Про службу в органах місцевого самоврядування” (реєстр. № 2489 від 30.03.2015), поданого Кабінетом Міністрів України.

8. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки проекту Закону України “Про державну службу” (реєстр. № 2490 від 30.03.2015), поданого Кабінетом Міністрів України.

9. Про звернення Всеукраїнської громадської організації “Асоціація малих міст України” та Олевської міської ради Олевського району Житомирської області щодо проведення парламентських слухань з проблем міст районного значення, що виникають в ході реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

10. Про інформацію щодо питання призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування.

11. Про окремі аспекти розгляду звернень громадян стосовно питань державної символіки України.

12. Про пропозицію Національної академії державного управління при Президентові України до Комітету виступити учасником та співорганізатором круглого столу “Реформування публічної служби в Україні з урахуванням кращих європейських практик” (21-22 квітня 2015 р.).

13. Про пропозицію Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана до Комітету виступити учасником та співорганізатором III Міжнародної науково-практичної конференції “Регіональний розвиток України: проблеми та перспективи” (21-22 травня 2015 р.).

УХВАЛИЛИ:

Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо звільнення державного службовця за сепаратизм) (реєстр. № 1459), внесений народними депутатами України С.Рудиком, О.Осуховським, М.Головком, Ю.Левченком, А.Іллєнком, О.Марченком, Ю.Бубликом.

А.Шкрум поінформувала, що законопроектом пропонується доповнити Закон України Про державну службу” (в редакціях 1993 та 2011 років) додатковою підставою припинення державної служби на підставі виявлення доказів причетності до сепаратизму.

Голова підкомітету вказала, що:

- Комітет з питань запобігання і протидії корупції вважає, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства;

       - Комітет з питань бюджету ухвалив рішення, що законопроект не має впливу на показники бюджету і може набирати чинності у терміни, визначені авторами законопроекту;

        - Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує за результатами розгляду у першому читанні повернути законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання;

        Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що чинний закон вже містить механізми, що дозволяють вирішувати питання припинення державної служби у зв’язку з обставинами, про які йдеться в законопроекті. При цьому відповідні положення законодавства є універсальними і розраховані на широке коло обставин порушення державними службовцями вимог закону, зважаючи на що запропоноване у законопроекті виокремлення певної підстави щодо припинення державної служби виглядає зайвим.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету, С.Рудик.

Під час обговорення питання народні депутати України – члени Комітету погодились, що дану законодавчу пропозицію доцільно розглянути під час опрацювання законопроекту Про державну службу (реєстр. № 2490), що поданий Кабінетом Міністрів України у новій редакції.

Голова Комітету С.Власенко запропонував за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект з реєстр. № 1459 суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженому Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо звільнення державного службовця за сепаратизм) з реєстр. № 1459 від 12.12.2014, внесений народними депутатами України С.Рудиком, О.Осуховським, М.Головком, Ю.Левченком, А.Іллєнком, О.Марченком, Ю.Бубликом, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

ГОЛОСУВАЛИ: За” – 13 народних депутатів України, Не брав участь у голосуванні” – 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 1616), поданий народними депутатами України Г.Заболотним, О.Домбровським.

А.Шкрум поінформувала, що метою законопроекту є надання рівних прав доступу працюючих на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування до публічної служби шляхом переходу на відповідні посади у цих органах за певних умов без проведення конкурсного відбору, що сприятиме спрощенню переведення на вказані посади зайнятих у публічному секторі громадян України та усуне необхідність проходження спеціальної перевірки, зокрема особами, які вже пройшли таку перевірку.

Доповідач вказала, що законопроектом пропонується шляхом внесення змін до:

- Закону України Про державну службу” № 4050-VI передбачити можливість призначення на посади державної служби посадових осіб місцевого самоврядування без обов’язкового проведення конкурсу у разі відповідності вимогам до рівня професійної компетентності певних осіб;

- Закону України Про державну службу” № 3723-ХІІ передбачити можливість прийняття на державну службу посадових осіб місцевого самоврядування без обов’язкового проведення конкурсу у разі перебування таких осіб у кадровому резерві відповідного державного органу чи після успішного закінчення стажування на відповідній посаді;

- Закону України Про службу в органах місцевого самоврядування № 2493-ІІІ передбачити можливість прийняття на службу в органи місцевого самоврядування державних службовців без обов’язкового  проведення конкурсу.

Голова підкомітету поінформувала, що:

- Комітет з питань правової політики дійшов висновку, що даний законопроект не суперечить положенням Конституції України;

- Комітет з питань запобігання і протидії корупції ухвалив висновок щодо відповідності законопроекту вимогам антикорупційного законодавства;

- Комітет з питань бюджету ухвалив рішення, що законопроект не має впливу на показники бюджету і може набирати чинності у терміни згідно із законодавством;

- Головне науково-експертне управління вважає, що за результатом розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Під час обговорення питання народні депутати України – члени Комітету погодились, що дану законодавчу пропозицію доцільно розглянути під час опрацювання законопроекту Про державну службу (реєстр. № 2490), що поданий Кабінетом Міністрів України у новій редакції.

Голова Комітету С.Власенко запропонував за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект з реєстр. № 1616 суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженому Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 1616 від 24.12.2014), поданий народними депутатами України Г.Заболотним, О.Домбровським, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

ГОЛОСУВАЛИ: За12 народних депутатів України, Утримались – 1 народний депутат України, Не брав участь у голосуванні – 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю.Бублика про проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми” (реєстр. № 2254), поданий народними депутатами України І.Геращенко, Г.Гопко, Л.Гриневич, М.Іоновою, О.Кондратюк, І.Луценко.

Доповідач вказав, що законопроектом пропонується шляхом внесення змін до законів України Про охорону дитинства”, Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, Про соціальні послуги”, Про оздоровлення та відпочинок дітей”, Про безоплатну правову допомогу”, Про місцеві державні адміністрації”, Про місцеве самоврядування в Україні”, а також до Сімейного кодексу України та Житлового кодексу Української РСР визначити порядок захисту дітей під час воєнних дій чи збройних конфліктів, удосконалити систему заходів та дій органів держави стосовно дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей без супроводження законних представників, а також підтримки сімей з дітьми, механізм реалізації передбаченої Сімейним кодексом України патронатної форми виховання дітей, передбачити заходи державної підтримки дітей у сім‘ях патронатних вихователів.

Голова підкомітету наголосив, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України підтримує законодавчу ініціативу, спрямовану на забезпечення права дитини на сімейне виховання, належний догляд та утримання, але разом з тим висловлює низку зауважень та пропозицій до законопроекту.

Голова підкомітету Ю.Бублик також поінформував присутніх про позицію Уповноваженого Президента України з прав дитини М.Кулеби, який пропонує підтримати законопроект як такий, що спрямований на удосконалення законодавства з питань сім’ї та дітей і сприяє покращенню становища дітей в Україні.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Під час обговорення питання народні депутати України – члени Комітету звернули увагу на дублювання повноважень місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, передбачені абзацами другим та восьмим підпункту 3 пункту 2 законопроекту.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю.Бублик запропонував Комітету – рекомендувати Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту, – рекомендувати Верховній Раді України проект з реєстр. № 2254 за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми” (реєстр. № 2254), поданий народними депутатами України І.Геращенко, Г.Гопко, Л.Гриневич, М.Іоновою, О.Кондратюк, І.Луценко, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Надіслати цей висновок до Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

ГОЛОСУВАЛИ: За” – 13 народних депутатів України, Не брав участь у голосуванні” – 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

4.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко та голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю.Бублика про проект Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо прав громадян під час проведення мирних зібрань” (реєстр. № 1779), поданий народними депутатами України О.Сугонякою, М.Лавриком, О.Медуницею.

Доповідачі зазначили, що даний законопроект, за визначенням суб‘єктів права законодавчої ініціативи, розроблений з метою забезпечення належної реалізації громадянами України права брати участь в управлінні державними справами та права збиратися мирно шляхом внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України Про громадські об’єднання” і Про місцеве самоврядування в Україні”.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету, В.Кравченко.

Проаналізувавши положення даного законопроекту, народні депутати України – члени Комітету зазначили, що дана законодавча ініціатива заслуговує на увагу. Проте, певні застереження викликають внесення зміни до підпункту б” пункту 1 статті 38 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні” у поданій редакції, а саме, віднесення до повноважень органів місцевого самоврядування обов’язку щодо забезпечення реалізації права громадян збиратися мирно згідно Конституції України та Закону України Про громадські об’єднання”; здійснення контролю за забезпеченням при проведенні мирних зібрань громадського порядку”.

На даний момент органи місцевого самоврядування не мають необхідних фінансових, організаційних та правових засобів, тобто не наділені відповідними повноваженнями, які дозволять реалізувати дану норму. Члени Комітету зазначили, що слід першочергово прийняти спеціальний Закон України щодо реалізації конституційного права на мирні збори, який визначить правила, відповідно до яких повинні діяти органи місцевого самоврядування в контексті забезпечення реалізації права громадян на мирні зібрання.

В.Кравченко вказав, що Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування Асоціація міст України” рекомендує відкласти даний законопроект до прийняття спеціального Закону про порядок проведення мирних зібрань громадян або ж повернути його суб‘єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Голови обох підкомітетів запропонували – вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначений головним з підготовки проекту з реєстр. № 1779 за наслідками розгляду у першому читанні повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який визначений головним з підготовки проекту Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо прав громадян під час проведення мирних зібрань” (реєстр. № 1779), поданий народними депутатами України О.Сугонякою, М.Лавриком, О.Медуницею, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за наслідками розгляду у першому читанні повернути його суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Направити цей висновок до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, визначеного головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: За” – 13 народних депутатів України, Не брав участь у голосуванні” – 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності А.Реки про питання утворення Робочої групи Комітету з підготовки виїзних комітетських слухань з питань впровадження Закону України “Про співробітництво територіальних громад”.

А.Река наголосив на необхідності здійснення організаційних заходів для підготовки комітетських слухань з питань впровадження Закону України Про співробітництво територіальних громад, які передбачені Планом роботи Комітету на період діяльності другої сесії Верховної Ради України VIII скликання.

Доповідач запропонував провести виїзні комітетські слухання з питань впровадження Закону України Про співробітництво територіальних громад у м.Полтава, оскільки на сьогодні у Полтавський області укладено найбільше угод про співробітництво громад.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

С.Власенко запропонував призначити Керівником Робочої групи народного депутата України, голову підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності А.Реку.

УХВАЛИЛИ:

1. Провести комітетські слухання з питань впровадження Закону України Про співробітництво територіальних громад 11 червня 2015 року у місті Полтава.

2. Утворити Робочу групу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування для підготовки комітетських слухань з питань впровадження Закону України Про співробітництво територіальних громад (далі – Робоча група).

3. Призначити Керівником Робочої групи народного депутата України, голову підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності А.Реку.

4. Доручити Робочій групі:

- сформувати список запрошених осіб;

- розробити проект Рекомендацій комітетських слухань;

- підготувати регламент, черговість виступів учасників комітетських слухань та здійснити інші організаційні заходи.

5. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на секретаря Комітету О.Гончаренка.

ГОЛОСУВАЛИ: За – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

***

О.Березюк нагадав присутнім, що Верховна Рада України 5 лютого 2015 року схвалила Закон України Про добровільне об'єднання територіальних громад. В рамках обговорення цього Закону на засіданні Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування доцільно було б порушити коло проблем, що виникають в процесі імплементації його положень.

Під час обговорення питання у членів Комітету викликали занепокоєння: недостатня поінформованість територіальних громад про переваги об’єднання, а також відсутність належної інформаційно-просвітницької та організаційної підтримки цього процесу з боку органів влади.

О.Ледовських запропонувала в межах здійснення контрольної функції, передбаченої статтями 14 та 24 Закону України Про комітети Верховної Ради України – розглянути на одному із наступних засідань Комітету питання про практику застосування Закону України Про добровільне об’єднання територіальних громад, запросивши на нього Віце-прем'єр-міністра України -Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Г.Зубка та заступника Міністра – керівника Апарату В.Негоду.

Члени Комітету дійшли спільної згоди, що представники міністерства мають поінформувати Комітет про заходи, здійснені міністерством на виконання вказаного Закону.

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету С.Власенко надав відповідні доручення секретаріату Комітету щодо підготовки звернень.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету О.Гончаренка про питання утворення Робочої групи Комітету з підготовки комітетських слухань на тему: “Питання тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим”.

Доповідач наголосив, що Планом роботи Комітету на період діяльності другої сесії Верховної Ради України VIII скликання передбачено проведення комітетських слухань на тему: Питання тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та пропонується обговорити можливу дату їх проведення та створення Робочої групи з підготовки цих слухань.

О.Гончаренко запропонував до обговорення дату проведення слухань –        18 травня 2015 року.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Голова Комітету С.Власенко запропонував призначити Керівником Робочої групи народного депутата України, Секретаря Комітету О.Гончаренка.

УХВАЛИЛИ:

1. Провести комітетські слухання на тему: Питання тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим 18 травня 2015 року.

2. Утворити Робочу групу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування з підготовки комітетських слухань на тему: Питання тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим (далі – Робоча група).

3. Призначити Керівником Робочої групи народного депутата України, Секретаря Комітету О.Гончаренка та доручити йому сформувати персональний склад Робочої групи, залучивши (за згодою) народних депутатів України – членів Комітету, представників Апарату Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, провідних асоціацій органів місцевого самоврядування, неурядових організацій.

4. Доручити Робочій групі сформувати список запрошених осіб, розробити проект Рекомендацій комітетських слухань, підготувати регламент, черговість виступів учасників комітетських слухань та здійснити інші організаційні заходи.

5. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на Першого заступника Голови Комітету О.Ледовських.

ГОЛОСУВАЛИ: За – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

7-8.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету С.Власенка про питання утворення Робочої групу Комітету з підготовки проектів Законів України Про державну службу (реєстр. № 2490) та Про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. №2489).

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

С.Власенко відзначив важливість предмету регулювання законопроектів для забезпечення належного функціонування всієї системи державної служби та служби в органах місцевого самоврядування в Україні, наголосив на необхідності системного і якісного опрацювання відповідного нормативного матеріалу та запропонував створити єдину Робочу групу Комітету з підготовки проектів Законів України Про державну службу (реєстр. № 2490) та Про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 2489).

Голова Комітету С.Власенко запропонував призначити Керівником Робочої групи народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

УХВАЛИЛИ:

1. Утворити Робочу групу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування з підготовки проектів Законів України Про державну службу (реєстр. № 2490) та Про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 2489), поданих Кабінетом Міністрів України.

2. Призначити Керівником Робочої групи народного депутата України, голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

3. Залучити до участі в роботі Робочої групи (за згодою) народних депутатів України, представників Апарату Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, провідних асоціацій органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, науковців, експертів.

4. Доручити Керівнику Робочої групи сформувати персональний склад Робочої групи та подати його на затвердження Комітету.

5. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на Секретаря Комітету О.Гончаренка.

ГОЛОСУВАЛИ: За – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

9.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету С.Власенка про звернення Всеукраїнської громадської організації Асоціація малих міст України та Олевської міської ради Олевського району Житомирської області щодо проведення парламентських слухань з проблем міст районного значення, що виникають в ході реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

С.Власенко поінформував присутніх про вимоги статті 234 Регламенту Верховної Ради України, яка передбачає складну процедуру прийняття рішення Комітетом та організації парламентських слухань.

Підтримуючи необхідність обговорення проблем малих міст, що виникають в ході реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, члени Комітету дійшли згоди щодо проведення не парламентських, а комітетських слухань з даної проблематики.

Голова Комітету запропонував призначити Керівником Робочої групи народного депутата України, голову підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород Олександра Дехтярчука.

УХВАЛИЛИ:

1. Провести комітетські слухання з питання проблем малих міст при проведенні реформи місцевого самоврядування та бюджетної децентралізації     20 травня 2015 року.

2. Утворити Робочу групу Комітету Верховної Ради України з питань  державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування для підготовки комітетських слухань з питання проблем малих міст при проведенні реформи місцевого самоврядування та бюджетної децентралізації (далі – Робоча група).

3. Призначити Керівником Робочої групи народного депутата України, голову підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О. Дехтярчука.

4. Доручити Робочій групі:

- сформувати список запрошених осіб;

- розробити проект Рекомендацій комітетських слухань;

- підготувати регламент, черговість виступів учасників комітетських слухань та здійснити інші організаційні заходи.

5. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на секретаря Комітету О.Гончаренка.

ГОЛОСУВАЛИ: За – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

10.

СЛУХАЛИ: голови підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко про інформацію щодо питання призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування.

О.Бойко поінформувала, що до Комітету надійшла інформація з 40-ка місцевих рад про дострокове припинення повноважень сільських, селищних, міських голів та щодо порушення перед Верховною Радою України на виконання вимог Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” клопотань про призначення відповідних позачергових виборів.

Голова підкомітету вказала, що надійшли клопотання щодо призначення позачергових виборів 4-х міських, 3-х селищних та 33-х сільських голів. Підстави дострокового припинення повноважень цих голів наступні: за власним бажанням (на підставі поданої заяви про складення повноважень) – 28 випадків; у зв’язку зі смертю – 8 випадків; у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо голови - 1 випадок; за рішенням ради – 3 випадки.

О.Бойко наголосила, що в деяких органах місцевого самоврядування секретарі місцевих рад виконують повноваження голів вже майже два роки (зокрема, Кодимська міська рада Кодимського району Одеської області, Калинівська селищна рада Васильківського району Київської області) і в деяких понад рік.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Комітет взяв до уваги, що місцеві ради, діючи на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, порушили перед Парламентом України питання про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів.

Інформацію взято до відома.

 

Члени Комітету також взяли до уваги інформацію, що до Верховної Ради України продовжують надходити аналогічні клопотання місцевих рад і на сьогодні в секретаріаті Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана опрацьовується близько 50-ти таких клопотань.

Комітет одноголосно дійшов згоди продовжувати тримати дане питання на контролі.

 

11.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчука про звернення громадян України щодо державної символіки.

Щодо Великого Державного Герба України

Голова підкомітету нагадав, що не дивлячись на положення статті 20 Конституції України ескіз Великого Державного Герба України не затверджений.

До Комітету звернувся громадянин Л.Цителашвілі з пропозицією організувати конкурс на кращий ескіз Великого Державного Герба України.

Оскільки, в минулому конкурс на кращий ескіз Великого Державного Герба України за дорученням Верховної Ради України двічі, в 1996 році та в 2007 році, проводився Кабінетом Міністрів України, який підготував та вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону України Про Державний Герб України (реєстр. № 5118-1 від 18.09.2009 р.), підкомітет пропонує звернутися до Кабінету Міністрів України з порушеного питання з метою з’ясування перспективи його подальшого розгляду.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Інформацію взято до відома.

 

Голова Комітету надав доручення секретаріату Комітету підготувати відповідне звернення до Кабінету Міністрів України.

Щодо Державного Гімну України

Голова підкомітету О.Дехтярчук вказав, що питання зміни тексту Державного Гімну України є одним із тих, які постійно знаходяться в центрі уваги Комітету. Так, він наголосив, що з початку каденції Верховної Ради України VIII скликання до Комітету надійшло більш ніж двадцять звернень щодо зміни тексту Державного Гімну України. Аналогічні звернення надходили до Комітету і в минулому, що вказує на певну актуальність цього питання в суспільстві.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Під час обговорення питання народні депутати зауважували що вказане питання потребує суспільного консенсусу і повинно вийти за межі політичної доцільності. Необхідність єдності у суспільстві стосовно тексту Державного Гімну України вимагає і Конституція України, частина п’ята статті 20 якої визначає, що Державний Гімн України це національний гімн на музику М.Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Таким чином, єдність суспільної думки має трансформуватися в єдність волевиявлення народних депутатів України.

У цілому ідея зміни тексту Державного Гімну України у зв’язку з необхідністю пристосування його змісту до нових сучасних суспільно-політичних умов видається дискусійною та дещо суб’єктивною. Наголошувалось, що Державний Гімн є своєрідною пам’яткою історичного минулого Українського народу, з ним пов’язано чимало знакових подій і у новітній історії України. Саме тому перегляд тексту Гімну повинен бути обумовлений справді вагомими історико-культурними причинами і, що найважливіше, мати значну громадську підтримку та відповідати на запити суспільства.

Підкомітет запропонував продовжити систематизацію аналогічних звернень громадян, з метою отримання узагальненої інформації, яка може бути використана в майбутньому.

Інформацію взято до відома.

 

Щодо Державного Прапору України

Голова підкомітету О.Дехтярчук поінформував, що до Комітету надходять звернення, зокрема громадянки Л.Бескоровайної щодо зміни місцями кольорів Державного Прапору України.

Порушене питання видається дискусійним та позбавленим перспективи розгляду в найближчий час. Разом із тим, пропонується звернути увагу Комітету на порушене питання, з метою з’ясування його актуальності в суспільстві.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Інформацію взято до відома.

 

12.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету С.Власенка про пропозицію Національної академії державного управління при Президентові України до Комітету виступити учасником та співорганізатором круглого столу “Реформування публічної служби в Україні з урахуванням кращих європейських практик”, який відбудеться 21-22 квітня 2015 року.

С.Власенко вказав, що заходи розпочнуться 21 квітня засіданням круглого столу, де на розгляд учасників буде запропоновано питання: “Швейцарський досвід публічної служби:останні новації та перспективи”, “Реформа державної служби та служби в органах місцевого самоврядування в Україні: досягнення, проблеми та перспективи”, “Запобігання корупції. Упередження та розв’язання конфлікту інтересів на публічній службі”, “Системи підготовки, перепідготовки та підвищення службовців в Україні та Швейцарії”.

Голова Комітету запропонував для обговорення пропозицію Національної академії державного управління при Президентові України до Комітету виступити учасником та співорганізатором круглого столу “Реформування публічної служби в Україні з урахуванням кращих європейських практик” (21-22 квітня 2015 р.).

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

13.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету С.Власенка про пропозицію Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана до Комітету виступити учасником та співорганізатором III Міжнародної науково-практичної конференції “Регіональний розвиток України: проблеми та перспективи” (21-22 травня 2015 р.).

Голова Комітету запропонував для обговорення дану пропозицію.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету.

С.Власенко вказав, що Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана пропонує йому увійти до складу оргкомітету конференції та виступи із співдоповіддю з даної проблеми.

Під час обговорення членами Комітету запропоновано С.Власенку увійти до складу оргкомітету конференції та виступи із співдоповіддю з даної проблеми.

Пропозицію виступити учасником та співорганізатором конференції підтримано.

 

14.

Голова Комітету С.Власенко поінформував членів Комітету, що за дорученням Комітету ним підписано протокол про співпрацю з Академією Фольке Бернадотта (Шведське урядове агентство з питань миру, безпеки і розвитку), яка реалізує проект Місцеве самоврядування і верховенство права в Україні.

Копію протоколу про співпрацю роздано до відома всім членам Комітету.

Інформацію взято до відома.

 

15.

Голова Комітету С.Власенко поінформував членів Комітету, що на пятницю 10 квітня на розгляд парламенту поставлено проекти Постанов Верховної Ради України з реєстр. №№2301, 2302, 2303, 2304, 2305, 2306, 2510, 2511, 2512. Доповідачем по них визначено народного депутата України М.Федорука, який на даний час перебуває у відрядженні в Норвегії.

С.Власенко запропонував тимчасово змінити доповідача по даним проектам постанов.

В.Курило запропонував свою кандидатуру до розгляду.

Пропозицію підтримано.

 

 

 

 

 

    Голова Комітету                      ______________             С.ВЛАСЕНКО

 

 

 

Секретар Комітету                      ______________             О.ГОНЧАРЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

8 квітня  2015 року

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо звільнення державного службовця за сепаратизм) (реєстр. № 1459, н.д. С.Рудик, О.Осуховський, М.Головко, Ю.Левченко, А.Іллєнко, О.Марченко, Ю.Бублик).

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 1616, н.д. Г.Заболотний, О.Домбровський).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (реєстр. № 2254, н.д. І.Геращенко, Г.Гопко, Л.Гриневич, М.Іонова, О.Кондратюк, І.Луценко).

4. Проект Закону про внесення змін до до деяких законодавчих актів України (щодо прав громадян під час проведення мирних зібрань) (реєстр. № 1779, н.д. О.Сугоняко, М.Лаврик, О.Медуниця).

5. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки виїзних комітетських слухань з питань впровадження Закону України “Про співробітництво територіальних громад”.

6. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки комітетських слухань на тему: “Питання тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим”.

7. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки проекту Закону України Про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 2489 від 30.03.2015), поданого Кабінетом Міністрів України.

8. Про утворення Робочої групи Комітету з підготовки проекту Закону України Про державну службу (реєстр. № 2490 від 30.03.2015), поданого Кабінетом Міністрів України.

9. Про звернення Всеукраїнської громадської організації “Асоціація малих міст України” та Олевської міської ради Олевського району Житомирської області щодо проведення парламентських слухань з проблем міст районного значення, що виникають в ході реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

10. Про інформацію щодо питання призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування.

11. Про окремі аспекти розгляду звернень громадян стосовно питань державної символіки України.

12. Про пропозицію Національної академії державного управління при Президентові України до Комітету виступити учасником та співорганізатором круглого столу “Реформування публічної служби в Україні з урахуванням кращих європейських практик” (21-22 квітня 2015 р.).

13. Про пропозицію Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана до Комітету виступити учасником та співорганізатором III Міжнародної науково-практичної конференції “Регіональний розвиток України: проблеми та перспективи” (21-22 травня 2015 р.).

14. Різне.