Протокол №64/38 від 06.07.09р.

27 листопада 2013, 14:28

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 64/38

                                                                                     06 липня 2009 року                                                                                             09 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Павленко В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П.

Відсутні: Льовочкін С.В., Матвієнко А.С., Трайдук М.Ф.

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Дмитрук Л.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б.

 

Запрошені:

Богашева Н.В. – заступник Міністра юстиції України; 

Трофімова Л.В. – директор юридичного департаменту Державної податкової адміністрації України;

Кравченко Віктор Петрович – завідувач відділу департаменту персоналу Державної податкової адміністрації України; 

Романюк Ю.П. – завідувач відділу Департаменту податкової та митної політики Міністерства фінансів України;

Тарасенко О.Ю. – начальник юридичного управління Державного центру зайнятості;

Петрова Т.П. – начальник управління політики зайнятості та трудової міграції Міністерства праці та соціальної політики України;

Гапотченко В.І. – Заступник керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Колісніченко В.Є. – Завідувач сектору Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України.

 

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим" (щодо дострокового припинення повноважень депутата) (реєстр.№3527, н.д. С.Міщенко).

3. Про проект Закону про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (стосовно повноважень щодо заснування премій за визначні досягнення в окремих галузях суспільної діяльності) (реєстр.№4475, КМУ, Ю.Тимошенко).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упорядкування чисельності керівного складу у державних органах виконавчої влади та обмеження пільг державним службовцям) (реєстр.№3435, н.д. В.Шпак).

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зайнятості громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку (реєстр.№4568, КМУ, Ю.Тимошенко).

6. Про проект Закону про удосконалення системи місцевих податків і зборів в Україні (реєстр.№4561, КМУ, Ю.Тимошенко).

7. Про звернення народного депутата України Л.І.Грача про невідкладні заходи по відновленню законності та реалізації Конституційних повноважень Автономної Республіки Крим.

8. Про календарний  план проведення засідань Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування  та його підкомітетів на період V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року - січень 2010 року).

9. Про пропозиції Комітету  Верховної Ради України з питань державного будівництва  та місцевого  самоврядування до проекту порядку денного V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року - січень 2010 року).

***

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект порядку денного засідання Комітету.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету та визначитися шляхом голосування щодо його прийняття за основу.

Пропозицію підтримано одноголосно.

О.Омельченко поінформував, що народний депутат України С.Міщенко як автор проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим" (щодо дострокового припинення повноважень депутата) (реєстр.№3527) просить зняти цей законопроект з розгляду засідання Комітету і запропонував членам Комітету визначитися стосовно відповідної пропозиції.

Пропозицію підтримано одноголосно.

О.Боднар запропонувала розглянути питання про пропозиції до проектів постанов та проекти постанов, пов’язаних зі звільненням окремих членів Кабінету Міністрів України, стосовно яких Комітет визначив та заявив свою позицію.

Пропозицію підтримано одноголосно.

С.Гордієнко вніс пропозицію розглянути питання про подання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України головних консультантів секретаріату Комітету Рибак Олени Федорівни та Юрчука Юрія Андрійовича.     

                                              Пропозицію підтримано.

О.Омельченко вніс пропозицію щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з врахуванням запропонованих змін в такій послідовності питань:

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (стосовно повноважень щодо заснування премій за визначні досягнення в окремих галузях суспільної діяльності) (реєстр.№4475, КМУ, Ю.Тимошенко)

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упорядкування чисельності керівного складу у державних органах виконавчої влади та обмеження пільг державним службовцям) (реєстр.№3435, н.д. В.Шпак)

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зайнятості громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку (реєстр.№4568, КМУ, Ю.Тимошенко)

5. Про проект Закону про удосконалення системи місцевих податків і зборів в Україні (реєстр.№4561, КМУ, Ю.Тимошенко)

6. Про звернення народного депутата України Л.І.Грача про невідкладні заходи по відновленню законності та реалізації Конституційних повноважень Автономної Республіки Крим.

7. Про календарний  план проведення засідань Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування  та його підкомітетів на період V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року - січень 2010 року).

8. Про пропозиції Комітету  Верховної Ради України з питань державного будівництва  та місцевого  самоврядування до проекту порядку денного V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року - січень 2010 року).

9. Про пропозиції до проектів постанов та проекти постанов, пов’язані зі звільненням окремих членів Кабінету Міністрів України, стосовно яких Комітет визначив та заявив свою позицію.

10. Питання про подання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету Рибак Олени Федорівни.

11. Питання про подання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету Юрчука Юрія Андрійовича.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання комітету в цілому із врахуванням запропонованих змін.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

Доповідач поінформував про підготовлені документи з питання про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів та про рішення відповідного підкомітету рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові місцеві вибори на неділю 20 вересня 2009 року.

С.Подгорний повідомив, що до засідання Комітету підготовлено 13 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень сільських, селищних та міських голів, а саме: 9 – за власним бажанням на підставі поданих заяв, 1 – у зв’язку зі смертю, 1 - у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, 1 – відповідно до рішення селищної ради, 1 – відповідно до висновків Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування у зв’язку із систематичними грубими порушеннями Нагірянським сільським головою Барною Олегом Степановичем Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», “Про службу в органах місцевого самоврядування”, інших нормативно – правових актів, що призводять до порушення прав та свобод жителів селища Нагірянка, а також не вирішення Нагірянським сільським головою питань, віднесених до його відома.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори: 
Богданівського сільського голови (Богданівська сільська рада Знам'янського району Кіровоградської області);
Жежелівського сільського голови (Жежелівська сільська рада Козятинського району Вінницької області);
Петровського міського голови (Петровська міська рада Краснолуцької міської ради Луганської області);
Олександрівського міського голови (Олександрівська міська рада Артемівської районної ради міста Луганська Луганської області);
Курахівського міського голови (Курахівська міська рада Мар'їнського району Донецької області);
Красінського сільського голови (Красінська сільська рада Криворізького району Дніпропетровської області);
Ромашківського сільського голови (Ромашківська сільська рада Середино-Будського району Сумської області);
Великопаладського сільського голови (Великопаладська сільська рада Виноградівського району Закарпатської області);
Торговицького сільського голови (Торговицька сільська рада Городенківського району Івано-Франківської області);
Нагірянського сільського голови (Нагірянська сільська рада Чортківського району Тернопільської області);
Обмачівського сільського голови (Обмачівська сільська рада Бахмацького району Чернігівської області);
Новотроїцького селищного голови (Новотроїцька селищна рада Волноваського району Донецької області);
Фрунзенського селищного голови (Фрунзенська селищна рада Слов'яносербського району Луганської області);
на неділю 20 вересня 2009 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про проект Закону про внесення зміни до статті 20 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (стосовно повноважень щодо заснування премій за визначні досягнення в окремих галузях суспільної діяльності) (реєстр.№4475, КМУ, Ю.Тимошенко).

Доповідач поінформував членів Комітету про основні положення даного законопроекту, вказавши, що в ньому пропонується на рівні закону закріпити за Кабінетом Міністрів України право на заснування премій за визначні досягнення, деталізувавши таким чином загальні норми Конституції України, якими Уряд керувався раніше, вирішуючи подібні питання.

В.Петренко від імені підкомітету запропонував підтримати проект висновку Комітету, що містить рекомендацію Верховній Раді України законопроект реєстр. №3469 за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Н.Богушева.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до п. 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення зміни до статті 20 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (стосовно повноважень щодо заснування премій за визначні досягнення в окремих галузях суспільної діяльності) (реєстр. №4475), поданий Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання голові підкомітету з питань органі виконавчої влади, народному депутату України В.Петренку.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упорядкування чисельності керівного складу у державних органах виконавчої влади та обмеження пільг державним службовцям) (реєстр.№3435, н.д. В.Шпак).

Доповідач зазначив, що даним законопроектом пропонується обмежити кількість заступників керівників органів виконавчої влади, розміри заробітної плати членів Кабінету Міністрів України та державних службовців, розміри пенсій для осіб, яким пенсії призначаються відповідно до Закону України «Про державну службу», а також скасувати право державних службовців на додаткову оплачувану відпустку.

В.Петренко звернув увагу членів Комітету на висновки інших комітетів щодо законопроекту та запропонував від імені підкомітету підтримати проект висновку Комітету, що містить рекомендацію Верховній Раді України законопроект реєстр. №3435 за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упорядкування чисельності керівного складу у державних органах виконавчої влади та обмеження пільг державним службовцям) з реєстр. № 3435 від 04.12.2008 р., внесений народним депутатом України В.Шпаком.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народного депутата України, голову підкомітету з питань органі виконавчої влади, народному депутату України В.Петренка.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

 

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету В.Сінченка про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зайнятості громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку (реєстр.№4568, КМУ, Ю.Тимошенко)

Доповідач поінформував присутніх про основні положення законопроекту реєстр. №4568, розроблено Кабінетом Міністрів України з метою законодавчого врегулювання питання щодо реалізації права громадян на зайнятість, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку, одержану в результаті паювання земель сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів і сільськогосподарських акціонерних товариств або за рішенням органу місцевого самоврядування чи місцевого органу виконавчої влади, визначення умов надання таким громадянам статусу безробітного у разі їх звернення до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, а також обліку громадян сільськими, селищними, міськими радами. Він зазначив, що в частині відання Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування можна вказати на пропозицію щодо внесення змін до пункту “а” частини першої статті 33 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, згідно з якими до власних повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад буде відноситися забезпечення ведення обліку громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку (земельну частку (пай), одержану в результаті паювання земель сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів і сільськогосподарських акціонерних товариств або за рішенням органу місцевого самоврядування чи місцевого органу виконавчої влади.

В.Сінченко запропонував проект висновку Комітету з цього питання, підготовлений підкомітетом з питань місцевого самоврядування, що містить пропозицію Комітету з питань соціальної політики та праці при підготовці свого висновку рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект реєстр.№4568 за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Ю.Ключковський звернув увагу на неприпустимість зарахування передбачених у законопроекті повноважень з обліку громадян до категорії власних повноважень виконавчих органів місцевих рад, оскільки за своєю природою вони визначаються функціями держави. Тому доцільно було б віднести дані повноваження до переліку делегованих, вказавши на цю обставину у висновку Комітету.

С.Гордієнко висловився проти підтримки законопроекту як такого, що ґрунтується на неприйнятній концепції та спрямований проти інтересів жителів села.

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо зайнятості громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку (реєстр. № 4568), внесений Кабінетом Міністрів України (у частині питань, віднесених до відання Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування), та запропонувати Комітету з питань соціальної політики та праці при підготовці висновку, рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

2. Висновок Комітету направити до Комітету з питань соціальної політики та праці.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - 7 народних депутатів України, «Проти» - 2 народних депутати України (С.Гордієнко, О.Черноморов).

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевих бюджетів та комунальної власності В.Павленка про проект Закону про удосконалення системи місцевих податків і зборів в Україні (реєстр.№4561, КМУ, Ю.Тимошенко).

Доповідач ознайомив присутніх з основними положеннями законопроекту реєстр. №4561, внесеного Урядом з метою законодавчого врегулювання справляння місцевих податків і зборів в Україні, оптимізації переліку податків і зборів, розширення об’єктів і бази оподаткування, що призведе до збільшення надходжень до місцевих бюджетів та сформує надійні джерела їх фінансування. Необхідність підготовки даного законопроекту пов’язана з тим, що на сьогодні місцеві податки і збори справляються в Україні згідно з Декретом Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки і збори», більша частина норм якого не змінювалася з 1993 року і не забезпечує місцеві бюджети надійним джерелом фінансування.

В.Павленко оголосив проект висновку Комітету, запропонований підкомітетом з питань місцевих бюджетів та комунальної власності, в якому йдеться про доцільність прийняття законопроекту реєстр. №4561 за основу та направлення цього висновку до головного комітету.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Ю.Романюк.

Ю.Ключковський вказав на невідповідність назви і змісту законопроекту, відсутність обґрунтування щодо переліку місцевих податків і зборів, неналежну якість формулювань щодо визначення окремих термінів, неприпустимість віднесення орендної плати за землю до категорії податків тощо. Він також  зазначив, що, на його думку, необхідно звернутися з листом до Голови Верховної Ради України  В.Литвина і внести пропозицію, щоб підготовку законопроекту до другого читання здійснювати двома комітетами: з питань податкової та митної політики і з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

С.Гордієнко висловився проти підтримки законопроекту, зауваживши, що аналогічні законопроекти вже подавалися до Верховної Ради України. Вони проходили серйозне опрацювання з врахуванням позицій підприємців, органів місцевого самоврядування. Однак в цілому прийнятими не були. Не зважаючи на це, Уряд під новою назвою подав фактично тотожний законопроект.

О.Боднар підтримала прийняття законопроекту реєстр. №4561 за основу і запропонувала членам Комітету визначитися щодо нього шляхом голосування за підготовлений підкомітетом проект висновку Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати за доцільне проект Закону України про удосконалення системи місцевих податків і зборів в Україні (реєстр. №4561 від 29.05.2009 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Надіслати цей висновок до Комітету з питань податкової та митної політики, визначеного головним з опрацювання та підготовки вищевказаного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - 7 народних депутатів України, «Утримався» - 1 народний депутат України (О.Черноморов), «Проти» - 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про звернення народного депутата України Л.І.Грача про невідкладні заходи по відновленню законності та реалізації Конституційних повноважень Автономної Республіки Крим.
Голова підкомітету ознайомив присутніх зі змістом листа Л.Грача, зазначивши, що, на його думку, це фактично заявка на старт передвиборчої кампанії одного з кандидатів у Президенти України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Звернення народного депутата України Л.І.Грача про невідкладні заходи по відновленню законності та реалізації Конституційних повноважень Автономної Республіки Крим взяти до відома та вважати за доцільне привернути увагу народного депутата України Л.І.Грача до такого.

Конституцією України Україну проголошено демократичною, соціальною, правовою державою (стаття 1), визнано, що найвищою соціальною цінністю в Україні є людина, її права і свободи та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, а їх утвердження і забезпечення є головним обов'язком держави (стаття 3), права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними (стаття 21), їх зміст і обсяг при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не може бути звужений (стаття 22).

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави (частина друга статті 3 Конституції України). Держава різними правовими засобами забезпечує захист прав і свобод людини і громадянина в особі органів законодавчої, виконавчої і судової влади та інших державних органів, які здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України.

Відповідно до статті 8 Конституції в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституційні права та свободи людини і громадянина є безпосередньо діючими. Вони визначають цілі і зміст законів та інших нормативно-правових актів, зміст і спрямованість діяльності органів законодавчої та виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і забезпечуються захистом правосуддя.

Виходячи із зазначеного принципу та гарантування Конституцією судового захисту конституційних прав і свобод, судова діяльність має бути спрямована на захист цих прав і свобод від будь-яких посягань шляхом забезпечення своєчасного та якісного розгляду конкретних справ.

Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується. Це конституційне право не може бути скасованим (частина друга статті 22 Конституції України).

Стаття 55 Конституції України, встановлюючи судовий захист прав і свобод людини і громадянина, гарантує кожному право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Правосуддя здійснюється виключно судами у відповідних формах, у тому числі шляхом конституційного судочинства (стаття 124 Конституції України ).

Аналіз положень статей 8, 55, 64 Конституції України дає підстави стверджувати, що право на судовий захист належить до основних)  невідчужуваних прав і свобод людини і громадянина. Право на судовий захист передбачає і конкретні гарантії ефективного поновлення в правах шляхом здійснення правосуддя. Відсутність такої можливості обмежує це право. Зокрема, положення  частини другої статті 64 не допускають обмеження права на судовий захист навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану. Це повністю відповідає Загальній декларації прав людини, за якою кожен, у разі порушення його основних прав, наданих конституцією і законом, має право на ефективне поновлення у правах компетентними національними судами (стаття 8).

Конституція України гарантує кожному судовий захист його прав у межах конституційного, цивільного, господарського, адміністративного і кримінального судочинства України.

Водночас повідомляємо, що парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції на постійній основі здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, відповідно до частини 17 статті 85 Конституції України та Закону України „Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”.

 

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- 7 народних депутатів України, Утримався” - 1 народний депутат України (О.Черноморов), “Проти” - 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

 

 

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря комітету С.Гордієнка про календарний  план проведення засідань Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування  та його підкомітетів на період V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року – січень 2010 року).
Доповідач нагадав членам Комітету про необхідність планування діяльності Комітету, що випливає з положень статей 13, 38, 41 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» і запропонував ознайомитися з проектом календарного плану, підготовленого у секретаріаті Комітету під керівництвом його завідувача та висловити зауваження і пропозиції до поданого документу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити календарний план проведення засідань Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування та його підкомітетів на період V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року – січень 2010 року) з подальшим врахуванням змін та доповнень до нього.

(Додається).

2. Головам підкомітетів, відповідно до Плану роботи Комітету на період У сесії Верховної Ради України шостого скликання, скласти графіки засідань підкомітетів на кожний наступний місяць, погодивши їх з Головою Комітету.

3. В календарному плані проведення засідань Комітету передбачити, що засідання Комітету:  

- у дні пленарних засідань Верховної Ради України проводяться о 15:00;

- в тиждень роботи в комітетах о 10:00.

4. Контроль за виконанням плану проведення засідань Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування та його підкомітетів покласти на секретаря Комітету Гордієнка С.В.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

 Рішення прийнято.

 

8.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря комітету С.Гордієнка про пропозиції Комітету  Верховної Ради України з питань державного будівництва  та місцевого  самоврядування до проекту порядку денного V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року - січень 2010 року).
Доповідач звернув увагу членів Комітету на необхідність підготовки Комітетом відповідно до ст. 13 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та ст. 21 Регламенту Верховної Ради України пропозицій до проекту порядку денного V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року – січень 2010 року) і запропонував ознайомитися з проектом відповідних пропозицій, підготовлених у секретаріаті Комітету під керівництвом його завідувача та висловити свої зауваження і надати доповнення до поданого документу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

 

УХВАЛИЛИ:

1.     Затвердити проект Пропозицій Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проекту порядку денного V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року - січень 2010 року)  з подальшим врахуванням змін та доповнень до нього.

(Додається).

2. Членам Комітету у термін до 10 липня 2009 року надати для узагальнення до секретаріату Комітету додаткові пропозиції до проекту порядку денного У сесії Верховної Ради України шостого скликання.

3. Секретаріату Комітету направити узагальнені пропозиції до Головного організаційного управління Апарату Верховної Ради України для підготовки зведеного документа на розгляд Погоджувальної ради.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

9.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар про пропозиції до проектів постанов та проекти постанов, пов’язані зі звільненням окремих членів Кабінету Міністрів України, стосовно яких Комітет визначив та заявив свою позицію.

Доповідач зазначила, що останнім часом Комітет розглянув, визначився і заявив свою позицію щодо ініціатив народних депутатів України про звільнення окремих членів Уряду, поданих у вигляді відповідних постанов Верховної Ради України:

- про звільнення Оніщука Миколи Васильовича з посади Міністра юстиції України (реєстр. №4583 від 01.06.2009 р.), внесений народним депутатом України Г.Калєтніком;

- про звільнення Вакарчука І.О. з посади Міністра освіти і науки України (реєстр. №4688 від 23.06.2009 р.), внесений народними депутатами України Д.Табачником, Ю.Бойком, В.Горбалем, А.Толстоуховим;

- про звільнення В.Полтавця з посади Міністра вугільної промисловості України (реєстр. №4738 від 26.06.2009), внесений Кабінетом Міністрів України.

Комітет підтримав звільнення М.Оніщука та В.Полтавця із займаних посад та не підтримав звільнення І.Вакарчука.

Однак іншими народними депутатами було подано ще декілька пропозицій до вищевказаних проектів Постанов, які зареєстровані у секторі реєстрації під аналогічними реєстраційними номерами, але з доданням слова «до» та іншою датою. Ці пропозиції за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина направлено для розгляду до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Зокрема, це пропозиції н.д. Н.Шуфрича від 1.07.2009 р. до проекту Постанови  про звільнення Вакарчука І.О. з посади Міністра освіти і науки України (реєстр. №4688 від 23.06.2009 р.), внесеного народними депутатами України Д.Табачником, Ю.Бойком, В.Горбалем, А.Толстоуховим, сформульовані як проект постанови з аналогічним змістом, пропозиції н.д.О.Новікова від 25.06.2009 р. та н.д. К.Лук'янової від 01.07.2009 р. до проекту Постанови про звільнення Оніщука Миколи Васильовича з посади Міністра юстиції України (реєстр. №4583 від 01.06.2009 р.), внесеного народним депутатом України Г.Калєтніком, сформульовані як проекти постанов з аналогічним змістом.

Також у Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови про відхилення проекту Постанови Верховної Ради України «Про звільнення Оніщука Миколи Васильовича з посади Міністра юстиції України» (реєстр. №4583/П від 02.07.2009), внесений н.д. В.Мойсиком та проект Постанови про відхилення проекту Постанови Верховної Ради України «Про звільнення В.Полтавця з посади Міністра вугільної промисловості України» (реєстр. №4738/П від 03.07.2009), поданий н.д. М.Кравченком.

О.Боднар від імені підкомітету з питань органів виконавчої влади запропонувала проект рішення Комітету, в якому пропонується подані народними депутатами України пропозиції до проектів постанов та проекти постанов, пов’язані зі звільненням окремих членів Кабінету Міністрів України, стосовно яких Комітет визначив та заявив свою позицію, взяти до відома і не розглядати.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Перший заступник Голови Комітету О.Боднар внесла пропозицію, у зв’язку з тим, що Комітет визначив і заявив  свою позицію щодо питань звільнення М.Оніщука з посади Міністра юстиції України у рекомендації від 03.06.2009 р., І.Вакарчука з посади Міністра освіти і науки  України у рекомендації від 01.07.2009 р., В.Полтавця з посади Міністра вугільної промисловості України у рекомендації від 01.07.2009 р., пропозиції до проектів постанов та проекти постанов, пов’язані зі звільненням зазначених членів Кабінету Міністрів України, взяти до відома і не розглядати.

 

Члени Комітету підтримали внесену пропозицію.

 

 

10.

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету С.Гордієнка щодо нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Рибак О.Ф. Грамотою Верховної Ради України. Доповідач ознайомив присутніх із вимогами Положення про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України, повноваженнями Комітету при нагородженні цими відзнаками парламенту, нагадав про основні досягнення кандидата на нагородження за час роботи у секретаріаті Комітету та запропонував підтримати відповідне подання.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. З огляду на значний особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування, багаторічну плідну діяльність та з нагоди Дня Незалежності України звернутися до Верховної Ради України з поданням про нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Рибак Олени Федорівни відзнакою Верховної Ради України – Грамотою Верховної Ради України.  

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

 

  Рішення прийнято.

 

 

11.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету С.Гордієнка щодо нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Юрчука Ю.А. Грамотою Верховної Ради України. Доповідач ознайомив присутніх із вимогами Положення про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України, повноваженнями Комітету при нагородженні цими відзнаками парламенту, нагадав про основні досягнення кандидата на нагородження за час роботи у секретаріаті Комітету та запропонував підтримати відповідне подання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. З огляду на значний особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування України, вирішення питань адміністративно-територіального устрою України, багаторічну плідну діяльність, з нагоди 55 - річчя з дня народження та Дня Незалежності України звернутися до Верховної Ради України з поданням про нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Юрчука Юрія Андрійовича відзнакою Верховної Ради України – Грамотою Верховної Ради України. 

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

 

  Рішення прийнято.

 

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

     Секретар Комітету                                                   С. ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

06.07.2009 року

 

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (стосовно повноважень щодо заснування премій за визначні досягнення в окремих галузях суспільної діяльності) (реєстр.№4475, КМУ, Ю.Тимошенко).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо упорядкування чисельності керівного складу у державних органах виконавчої влади та обмеження пільг державним службовцям) (реєстр.№3435, н.д. В.Шпак).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зайнятості громадян, які мають у власності (користуванні) земельну ділянку (реєстр.№4568, КМУ, Ю.Тимошенко).

5. Про проект Закону про удосконалення системи місцевих податків і зборів в Україні (реєстр.№4561, КМУ, Ю.Тимошенко).

6. Про звернення народного депутата України Л.І.Грача про невідкладні заходи по відновленню законності та реалізації Конституційних повноважень Автономної Республіки Крим.

7. Про календарний  план проведення засідань Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування  та його підкомітетів на період V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року - січень 2010 року).

8. Про пропозиції Комітету  Верховної Ради України з питань державного будівництва  та місцевого  самоврядування до проекту порядку денного V сесії Верховної Ради України шостого скликання (вересень 2009 року - січень 2010 року).

9. Про пропозиції до проектів постанов та проекти постанов, пов’язані зі звільненням окремих членів Кабінету Міністрів України, стосовно яких Комітет визначив та заявив свою позицію.

10. Питання про подання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету Рибак Олени Федорівни.

11. Питання про подання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету Юрчука Юрія Андрійовича.