5145

16 травня 2011, 16:47

Про проект Закону України про внесення змін

до деяких законів України щодо орендних відносин

        (реєстр.  №5145)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо орендних відносин (реєстр. №5145 від 18.09.2009 р.), поданий Кабінетом Міністрів України. Законопроект спрямовано на створення єдиного підходу органів, уповноважених Верховною Радою Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування при розрахунку орендної плати за надання в оренду об’єктів, передбачених Законом України «Про оренду державного та комунального майна».

Комітет відзначає, що згідно із законопроектом Кабінет Міністрів України пропонується наділити повноваженнями визначати методику розрахунку орендної плати для об’єктів права як державної, так і комунальної власності, вказавши на це у законах України «Про оренду державного та комунального майна» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 2.10.2009 р. підтримує прийняття вищезгаданого законопроекту за результатами його розгляду у першому читанні за основу. Водночас пропонується не вносити зміни до статті 60 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки цей Закон не призначений для докладного регулювання орендних відносин.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих бюджетів та комунальної власності, підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань економічної політики рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо орендних відносин (реєстр. №5145 від 18.09.2009 р.), поданий Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Направити цей висновок до Комітету з питань економічної політики, визначеного головним з підготовки та опрацювання зазначеного законопроекту.