7344

28 квітня 2011, 11:41

Про проект Закону про внесення змін до статті 23

Закону України «Про місцеві державні адміністрації»

(щодо повноважень місцевих державних адміністрацій)

(реєстр. №7344 від 08.11.2010)

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» щодо повноважень місцевих державних адміністрацій        (реєстр. №7344 від 08.11.2010), поданий народним депутатом України В.Забарським. Законопроектом пропонується доповнити повноваження місцевих державних адміністрацій стосовно вирішення питань щодо соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, а також доповнити категорії дітей, відносно яких місцеві адміністрації виконують свої повноваження в галузі соціального забезпечення, що узгодить норми чинного законодавства та сприятиме покращенню захисту особистих немайнових та майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

Потреба у внесенні змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» виникла у зв’язку із поданням до Верховної Ради України проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо врегулювання правовідносин між органами опіки та піклування та фізичними особами, які потребують опіки та піклування) (реєстр. №6408 від 19.05.2010), де Кабінет Міністрів України пропонував визначити органи, відповідальні за опіку та піклування і розширити категорії осіб, над якими вони встановлюються. Даний законопроект було прийнято Верховною Радою України за основу 19 жовтня 2010 року. Однак він не містив положень щодо внесення необхідних узгоджених змін до Закону України  «Про місцеві державні адміністрації».

У зв’язку із неможливістю внесення зазначених змін до законопроекту за реєстр. №6408 у ході його підготовки до другого читання (зважаючи на вимоги частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України), головою підкомітету з питань цивільного законодавства Комітету з питань правої політики, народним депутатом України В.Забарським подано законопроект          за реєстр. № 7344, в якому пропонується внести зміни до статті 23 чинного Закону України «Про місцеві державні адміністрації», узгоджені зі змінами до Цивільного кодексу України.

Комітет з питань правової політики підтримує прийняття законопроекту за реєстр. №7344 за основу і в цілому та відзначає необхідність його спільного розгляду із законопроектом за реєстр. №6408 на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 30.11.2010 висловлює окремі зауваження до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні він може бути прийнятий за основу з урахуванням вказаних зауважень.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань органів виконавчої влади, з’ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання,  Комітет   у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» щодо повноважень місцевих державних адміністрацій (реєстр. №7344), поданий народним депутатом України В.Забарським, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України А.Горбатюку.