6440

28 квітня 2011, 11:36

Про проект Закону України про внесення змін до статті 14

Закону України Про державну службу щодо посилення відповідальності посадових осіб

(реєстр. № 6440 від 31.05.2010 р.)

             

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до статті 14 Закону України Про державну службу (реєстр. № 6440 від 31.05.2010 р.) щодо посилення відповідальності посадових осіб, внесений народним депутатом України К.Ляпіною. У законопроекті пропонується законодавчо закріпити норму щодо застосування дисциплінарних стягнень до державних службовців, якщо у визначений законом строк суб’єкту господарювання не видано (не направлено) документ дозвільного характеру або рішення про відмову у його видачі за умови подання таким суб’єктом в установленому порядку відповідних документів у повному обсязі.

Комітет підтримує закладену у законопроекті мету щодо посилення відповідальності посадових осіб за невиконання вимог Закону України Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності, проте погоджуючись із зауваженнями, висловленими до даного законопроекту, не може його підтримати, зокрема, з таких підстав:

запропонована норма не належить до предмету регулювання Закону України Про державну службу, який визначає загальні засади діяльності та статус державних службовців (див. преамбулу Закону);

запровадження у Законі України Про державну службу окремої норми щодо застосовування адміністративного стягнення до державного службовця у разі неналежного виконання ним своїх службових обов’язків виключно у дозвільній сфері є юридично некоректним, зважаючи на норму статті 14 цього ж Закону щодо особливостей дисциплінарної відповідальності державних службовців;

адміністративна відповідальність за порушення порядку видачі документів дозвільного характеру вже передбачена у Кодексі України про адміністративні правопорушення (стаття 166-10).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає за доцільне відхилити даний законопроект за результатами розгляду його у першому читанні.

Комітет з питань правової політики вважає, що запропонований законопроект не узгоджується з положеннями статей 8 та 19 Конституції України.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України також висловив зауваження до даного законопроекту і вважає, що зазначені зміни мали бути запропоновані до Закону України Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності.

На підставі викладеного Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженому Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, відхилити проект Закону України про внесення змін до статті 14 Закону України Про державну службу (реєстр. № 6440 від 16.09.2009 р.), внесений народним депутатом України К.Ляпіною.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, члена Комітету Горбатюка А.О.