24 жовтня 2023
1100

 

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування проведе круглий стіл на тему: «Голосування українських громадян в умовах викликів масштабної міграції».

Предметом дискусії будуть виклики для участі громадян у політичному житті, які зумовлені наслідками повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, зокрема масштабною міграцією. Насамперед, це стосуватиметься забезпечення виборчих прав переміщених всередині та поза межами країни українських громадян, а також військовослужбовців, які безпосередньо відстоюють демократичні цінності.

Під час круглого столу обговорюватимуться умови та механізми для їх широкої залученості до виборчого процесу, у тому числі, йтиметься про процедури зміни виборчої адреси та тимчасової зміни місця голосування, запровадження «активної» реєстрації виборців та інструментів «розширеного» голосування, взаємодію органів адміністрування виборів з іншими органами влади.

Окрім цього окрема панельна дискусія буде присвячена викликам протидії виборчим правопорушенням у закордонному виборчому окрузі. В рамках цієї частини обговорення учасникам буде представлено дослідження, підготовлене Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні «Взаємодія правоохоронних органів України та Республіки Польща для запобігання та протидії порушенням виборчих прав громадян України у Польщі».

До участі у обговоренні запрошені народні депутати України, представники органів влади, вітчизняних, міжнародних організацій та інституцій, науковці та експерти.

Захід відбудеться 24 жовтня об 11:00 у змішаному форматі (м. Київ та у режимі відеоконференції на платформі ZOOM) у партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» і Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) в Україні та за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії.

Для участі у круглому столі просимо заповнити реєстраційну онлайн-форму за посиланням до 14:00 19 жовтня: https://forms.gle/q1YpBGfyg6Htb6mo7.

Контактна особа з організаційних питань щодо забезпечення проведення заходу: Каніковська Вероніка Олегівна – головний консультант секретаріату Комітету, тел. 044 255-23-19, +38 050 280-64-69, kanikovska@rada.gov.ua.


Повернутись до календаря подій