Подгорний Сергій Петрович народився 8 березня 1956 року у сім’ї робітників-будівельників в місті Луганську. Освіта – вища. У 1978 р. закінчив фізико-математичний факультет Луганського державного педагогічного інституту ім. Т.Шевченка.

Трудову діяльність розпочав у 1976 р. вчителем фізики і математики у СШ № 11 м. Луганська.

Після служби у Збройних Силах продовжив працювати  у галузі освіти на посадах вчителя фізики і математики, інспектора  міського відділу народної освіти, заступника директора школи № 21  м. Луганська. За його ініціативи, ця школа з російськомовної загальноосвітньої восьмирічної була реорганізована у середню загальноосвітню з навчанням українською мовою, спеціалізовану з музично-хореографічного та образотворчого профілів. На сьогодні вона залишається однією з небагатьох шкіл м. Луганська, де усі учні, починаючи з першого класу, навчаються рідною мовою.

На початку 90 –х років був одним з організаторів страйкового руху вчителів Луганщини; делегат першого з’їзду освітян України. Обирався депутатом Кам’янобродської районної ради м. Луганська.

Бажання принести якнайбільше користі людям сформувало політичні погляди і покликало у політику: 1990 р. - один із засновників Демократичної платформи в КПРС у Луганській області, в серпні 1990 р. за особистою заявою вийшов з лав КПРС та взяв участь у розбудові політичного життя молодої держави. Один із засновників Партії демократичного відродження України (ПДВУ), створеної на базі Демплатформи;  об’єднання “Нова Україна”. До 1999 р. - член Великої Ради та Ради Регіонів Об’єднання, голова Луганської обласної організації Об’єднання “Нова Україна”.

1996-1999 рр. - член Народно-демократичної партії (створеної внаслідок об’єднання ПДВУ та ТКУ), 1997-1998 рр. - голова Луганської обласної організації НДП, член Політради НДП.

1997-1998 рр. працював на посаді помічника заступника Голови Луганської обласної державної адміністрації з політико-правових  питань.

1998-2002 рр. - народний депутат України ІІІ скликання. Член Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України, пізніше - член Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Член Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

Як народний депутат був автором і співавтором Законів України «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про рекламу» (щодо заборони реклами алкогольних напоїв і тютюнових виробів); нової редакції Закону України «Про статус народного депутата України», ініціатором та співавтором законопроектів «Про Державний Гімн України», «Про Державний Прапор України».

У 1999 р.  внаслідок незгоди з рішенням ІV з’їзду НДП стосовно висування кандидатом в Президенти України на другий термін Кучми Л.Д., вийшов з НДП та взяв участь у створенні політичної партії “ЯБЛУКО”, був обраний заступником голови партії, керівником Секретаріату Політради та головою Луганської регіональної організації партії.

У березні 2005 року після об’єднання ПП «Яблуко» з ВО «Батьківщина» шляхом саморозпуску ПП «Яблуко» та входження її членів до ВО «Батьківщина» вступив у партію ВО «Батьківщина»,  а з листопада 2007 року став керівником департаменту по роботі з фракціями БЮТ у Верховній Раді Автономної Республіки Крим та місцевих радах всіх рівнів Виконавчого секретаріату Політради ВО «Батьківщина».

У 2006 році обраний депутатом Київради від Блоку Юлії Тимошенко, як член постійної депутатської комісії з питань правопорядку, регламенту та депутатської етики, був автором постанови про обов’язковість оприлюднення у друкованих ЗМІ усіх рішень Київради з питань комунальної власності,   виділення та оренди земельних ділянок.

З  2007 року за списком Блоку Юлії Тимошенко обраний народним депутатом України VІ скликання і продовжив роботу у якості члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва. Як голова підкомітету з виборчого законодавства та об’єднань громадян Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, є членом робочої групи з підготовки проекту Виборчого кодексу України.

Автор законопроектів про внесення змін до деяких законів України  щодо запровадження відкритих списків виборців  на виборах до місцевих рад та  виборів міських голів у два тури.

Як народний депутат, має декілька приймалень у м. Луганську та Луганській області; тримає тісний зв’язок з виборцями свого округу, сприяє вирішенню проблемних питань як виборців, так і регіону в цілому.

Нагороджений Почесною Грамотою Верховної Ради України за особливі заслуги перед Українським народом.

Одружений. Має дочку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку