Аліна Загоруйко, Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії наголошує: «Вибори – це в більшості своїй політичний процес. Але, необхідно усвідомлювати, що окрім політичних, на якість виборчого процесу впливає і багато технічних чинників. І саме вдосконалення таких технічних чинників, як от механізм фінансування виборчих кампаній та процедура  перевірки фінансової звітності або підвищення рівня професійності членів виборчих комісій. Зрозуміло, що деякі з технічних чинників можуть впливати й на політичні. Але, для нас, як державників і для громадянського суспільства не має стояти питання політичної доцільності, лише питання підвищення рівня проведення виборів до європейських стандартів. Це також важливо з огляду на процес євроінтеграції. Навіть Єврокомісія в своєму звіті згадувала про вибори та рекомендувала нам виконати рекомендації ОБСЄ. І тому, тема заходу та панельних дискусій є вкрай актуальними для європейського майбутнього України».

Олександр Качура, Заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції підкреслює, що: «За роки незалежності Україна встигла поекспериментувати на парламентських виборах із трьома виборчими системами: мажоритарною, пропорційною із закритими партійними списками та змішаною. Виборчим кодексом, який ми прийняли у 2019 році, закріплено пропорційну виборчу систему з відкритими списками. Цю систему активно адвокувало громадянське суспільство ще з 2008 року. І вона є важливою складовою євроінтеграційних процесів та була сприйнята нашими стратегічними партнерами як вдала реформа. Нам слід домовитись і напрацьовувати разом із політичними силами, міжнародними експертами та громадськістю механізм, який дасть можливість провести вільні та демократичні післявоєнні вибори, що відповідатимуть всім міжнародним стандартам і будуть визнані в першу чергу українським суспільством».

Олег Дунда, голова підкомітету з питань будівництва та проектування зазначає, що: «Незважаючи на повномасштабну війну, законодавчий процес повинен тривати. Це один із символів нашої стійкості і дотримання демократичних принципів. Це також стосується й виборчого законодавства як фундаменту демократії. Одне із завдань Верховної Ради України - після Перемоги України забезпечити доступ до виборчих процедур усіх громадян України. І військових, і ветеранів, і вимушених мігрантів, і внутрішньо переміщених осіб. Усіх без виключення. Це наш обовʼязок і зобовʼязання!»післявоєнні вибори, що відповідатимуть всім міжнародним стандартам і будуть визнані в першу чергу українським суспільством».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58