Народні депутати України – члени Комітету 21 лютого 2024 року взяли участь у засіданні Наглядової ради Проекту РЄ «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», що є складовою Плану дій для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023 – 2026 роки, з метою підбиття підсумків та обговорення результатів впровадження Проекту у 2023 році, а також планування діяльності на наступний рік.

Протягом 2023 року Комітетом спільно з Проектом було реалізовано низку заходів, спрямованих на визначення проблем, аналіз викликів та пошук можливих рішень для проведення перших післявоєнних виборів в Україні.

У продовження домовленостей, досягнутих під час Діалогу високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у післявоєнний період», було:

·     організовано та проведено серію онлайн-зустрічей для обміну досвідом з представниками центральних органів адміністрування виборів Боснії і Герцеговини та Республіки Хорватія, узагальнено відповідний досвід цих країн з організації та проведення перших післявоєнних виборів і підготовлено відповідні тематичні аналітичні огляди;

·     надано Експертний аналіз щодо виборчої частини проекту Дорожньої карти належного демократичного врядування в Україні;

·     проведено серію експертних обговорень щодо питань, пов’язаних з визначенням безпекових критеріїв для організації та проведення післявоєнних виборів, а також питань щодо реалізації виборчих прав в умовах перехідного правосуддя тощо.


Голова Комітету Олена Шуляк зазначила, що: «Україна показала, що вміє адаптуватися. Наші захисники відстояли Київ задовго до перших серйозних постачань західної зброї. Ми прийняли законодавство про відновлення зруйнованого житла – на сьогодні сотні тисяч українців вже отримали компенсації. Впевнена: ми гідно пройдемо і екзамен на демократію. Для цього ми використаємо передовий досвід наших партнерів, з якими працюємо над викликами виборчого законодавства вже зараз. А також напрацюємо власні механізми, які будуть необхідні для проведення чесних та прозорих виборів після української перемоги».


Заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету, координатор Проекту Аліна Загоруйко відзначила, що: «Загалом 2023 рік був насиченим і конструктивним роком в нашій співпраці, завдяки якій ми отримали доступ до знань кращих європейських експертів в сфері виборів, а також маємо можливість постійно актуалізувати наше питання у Страсбурзі та на різноманітних профільних міжнародних майданчиках. Я підтримую запропонований план, так як він місить справді актуальні питання для України. Це, зокрема, й дослідження щодо альтернативних методів голосування та питання обмеження виборчих прав і розробка критеріїв неможливості проведення виборів. Ці питання повністю співпадають з баченням нашого підкомітету щодо основних викликів і ризиків в контексті повоєнних виборів, тому бажаю нам наснаги в таких амбітних цілях!».

Під час заходу учасники дискутували:

- на предмет можливості запровадження альтернативних способів голосування під час виборів в Україні;

- збалансованої участі жінок та чоловіків у післявоєнних політичних та виборчих процесах;

- професіоналізації та навчання членів виборчих комісій;

- підвищення політичної культури всіх учасників виборчого процесу.


 Комітет відповідно до рішення від 8 лютого 2022 року виступає одним з бенефіціарів Проекту Ради Європи «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58