5 грудня 2023 року у місті Буча Київської області Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів Бучанський Форум «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

Відкриваючи Форум Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко вказав: «Світові стандарти демократії вчать нас: думати глобально, а діяти локально. Важливо розуміти, що таке євроінтеграція для місцевого самоврядування — які будуть переваги, а які можуть бути ризики. Ми пройшли дуже великий шлях як країна в контексті нашої системи взаємодії між центральною і місцевою владами. Один із його результатів, в першу чергу завдяки героїчній боротьбі українського народу, —  наше кандидатство у члени Європейського Союзу. Завдяки нашій синергії ми можемо рухатися далі — до більших результатів та здобутків».

 

«Якби мене попросили описати суть України в двох словах – це були б слова «громади» й «громадяни». І саме вони — основа відновлення та розвитку України. Завдання держави – сприяти їм у цьому процесі і дати всі інструменти для досягнення цілей. Наш Комітет – відповідальний за законодавче забезпечення дорожньої карти з впровадження децентралізації. І на сьогодні зроблено вже дуже багато, але попереду – ще більший шлях», — наголосила Голова Комітету Олена Шуляк.

 

Під час Форуму в рамках 5-ти панельних дискусій було обговорено питання:

-ключові аспекти реформи децентралізації влади в Україні, її поточний стан та формування пріоритетів на 2024 рік;

-роль місцевого самоврядування в процесі євроінтеграції;

-шляхи до відбудови сильних територіальних громад;

-місцеве самоврядування в повоєнний період та його відновлення на деокупованих територіях.

 «Без успішного місцевого самоврядування неможливо відновити Україну та стати членом Європейського Союзу. Без відвертого діалогу між центральною та місцевою владою ми приречені на розгойдування зсередини. Сподіваюсь, що перший символічний Бучанський Форум Децентралізації стане традиційним», — зазначив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін.

Загалом участь у заході взяли більше 150 учасників, зокрема, народні депутати України – члени Комітету Л.Білозір, О.Аліксійчук, А.Загоруйко, О.Літвінов, В.Рубльов, В.Іванов, представники інших парламентських комітетів, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, міжнародних та вітчизняних організацій, експертної спільноти.


Форум проведений за сприяння та підтримки Проекту USAID  («ГОВЕРЛА»), Програми «U-LEAD з Європою», Швейцарсько-українського Проекту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58