4 грудня в Києві відбувся Діалог високого рівня ІІ «Добре демократичне врядування в Україні: Досягнення, виклики та шлях вперед у післявоєнний період», під час якого та за модерації представників Ради Європи ключові національні стейкхолдери досягли широкої згоди  щодо подальших дій з удосконалення законодавчої бази у сфері багаторівневого врядування та виборів у світлі європейських стандартів, належної практики та статусу України як держави-кандидатки на вступ до ЄС.

«Єдиний шлях до успішних реформ доброго демократичного врядування в Україні — це поєднання мудрості, відкритості та взаєморозуміння між усіма ключовими зацікавленими сторонами. Маємо акцентуватись і на підвищенні  стандартів врядування, і на удосконаленні законодавчої бази у сфері багаторівневого врядування та виборів, і на реалізації дбайливого адміністративного нагляду за діяльністю громад. Це наше спільне завдання та виклик на шляху до вступу України в ЄС», – зазначив Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради України.

«Сьогоднішня зустріч знову є дуже важливим кроком для вільного, демократичного та мирного майбутнього України. Рада Європи залишається відданою підтримці країни для сталого відновлення та трансформації», – наголосив Матьє Морі, Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Під час заходу учасники обговорили:

-критерії проведення виборів/референдумів в Україні у післявоєнний період;

-проекти законодавчих положень щодо виборів і референдумів та порядок організації голосування на окремих територіях;

-визначення показників для оцінки необхідних передумов для організації виборів, а також процедур прийняття рішень та вирішення спорів;

-наступні кроки із просування реформи місцевого самоврядування, яка є невід’ємною частиною дорожньої карти доброго демократичного врядування в Україні;

-законопроект про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні (реєстр. № 4298);

-основні орієнтири та умови відновлення місцевого самоврядування та питання переходу від військової до цивільної адміністрації.

«Попередньо щодо положень законопроекту 4298 вже маємо деяке спільне бачення, що буде підготовлене на засідання нашого комітету. Щодо критеріїв проведення виборів — зафіксували низку моментів, які треба відкоригувати. Робота з європейськими партнерами триває. Попереду ще великий шлях, але головне: тримаємося євроінтеграційного курсу», – вказала Олена Шуляк, Голова Комітету.

Також у заході взяли участь народні депутати України – члени Комітету Віталій Безгін, Аліна Загоруйко, Вячеслав Рубльов, Лариса Білозір, представники депутатських фракцій (груп) Парламенту, Уряду України, Офісу Президента України, Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад України при Президентові України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, окремих військових адміністрацій, а також представники та консультанти Ради Європи.

Захід було проведено в межах та за підтримки проектів Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» та «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», що впроваджуються в межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023 – 2026 роки.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58