У рамках візиту представників Комітету Європейського Парламенту з питань регіонального розвитку (REGI) до м. Києва, Голова та члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провели 30 жовтня ц.р. спільну зустріч.

Під час зустрічі було обговорено процес розширення ЄС та підготовчу роботу в Україні, надання допомоги у сфері адаптації законодавства України до положень права ЄС з питань, що належать до предмету відання Комітету, питання повоєнного відновлення України, політики згуртованості та регіональної політики, розбудови адміністративного потенціалу України та децентралізації.

Так, Голова Комітету REGI Юнус Омарджі наголосив на важливості підтримки України у надскладний для країни час, необхідності відновлення її територій, а також звернув увагу на фінансову допомогу ЄС та умови виділення коштів. Ю.Омарджі поінформував членів Комітету про основний фокус політики згуртованості ЄС, роль регіональних органів влади у впровадженні цієї політики, важливість реалізації децентралізованого управління, у тому числі розбудови адміністративної спроможності України для управління проектами ЄС.

Голова Комітету Олена Шуляк зазначила про готовність переймати кращий європейський досвід і важливість співпраці з Комітетом REGI та звернула увагу на вплив війни на міста і регіони України і виклики, які постали перед країною. Крім того, О.Шуляк поінформувала депутатів – членів Комітету REGI про запровадження підходів до відновлення регіонів і територій від наслідків війни, механізми отримання компенсації за зруйноване житло через єдиний портал державних послуг «ДІЯ» та особливості функціонування системи «DREAM» – єдиної цифрової системи управління відбудовою.

Маркос Рос Семпер, член Комітету REGI, під час зустрічі зауважив про демографічну проблему в ЄС, що існує у сільській місцевості та політику ЄС, спрямовану на покращення умов життя і надання державних послуг у сільській місцевості, а також про досвід, який може частково запозичити для себе Україна із вирішення аналогічних проблем.

Народні депутати України – голови підкомітетів, до відання яких належать питання законодавчого забезпечення адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування (В.Безгін), співробітництва територіальних громад та регіонів (О.Аліксійчук), регіональної політики та місцевих бюджетів (В.Рубльов), адміністративних послуг та адміністративних процедур (Л.Білозір) подякували депутатам – членам Комітету REGI за візит та обмінялися думками щодо підготовки України до роботи в межах європейської політики згуртованості, вдосконалення стратегій регіонального розвитку, участі місцевого самоврядування у програмах міжрегіонального та транскордонного співробітництва, прозорості в управлінні фінансовими надходженнями з боку ЄС, продовження реформи децентралізації, викликів воєнного стану та повоєнного перехідного періоду на окремих територіях України.

Члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування також взяли участь у зустрічах представників Комітету REGI з керівництвом комітетів Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, з питань інтеграції України до Європейського Союзу, з питань антикорупційної політики та представниками Асоціації агенцій регіонального розвитку України.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58