26 жовтня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів обговорення питань діяльності центрів надання адміністративних послуг східних регіонів (Запорізька, Миколаївська та Херсонська області) під час дії правового режиму воєнного стану.

Захід відбувся в рамках виконання контрольної функції Комітету щодо вивчення стану та практики діяльності центрів надання адміністративних послуг під час дії правового режиму воєнного стану. Це вже другий захід в рамках серії  передбачених Комітетом обговорень з представниками центрів надання адміністративних послуг східних, південних, північних, західних та центральних регіонів.

Учасники заходу обговорили фактичний стан, виклики, проблемні питання та перспективи розвитку системи надання адміністративних послуг в Україні під час дії правового режиму воєнного стану.

В ході обговорення представники центрів надання адміністративних послуг південних регіонів поінформували учасників про стан надання адміністративних послуг у своїх областях, звернули увагу, зокрема, на такі проблемні питаннях як доступ до державних реєстрів, нестача кадрів і фінансових ресурсів для забезпечення діяльності центрів надання адміністративних послуг та їх відновлення, а також зазначили, що одним з найбільш гострих питань є недостатність персоналу державних реєстраторів нерухомості.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Лариса Білозір зазначила, що «вирішення цього питання є дуже важливим для громад, які постраждали в ході бойових дій. Людям необхідно відновити втрачені документи або отримати з державного реєстру нерухомого майна відповідну інформацію про своє майно, щоб мати можливість за державною програмою єВідновлення отримати компенсацію за пошкоджені, або знищені об’єкти нерухомості».

Очільниця підкомітету звернула увагу, що особи, які претендують на зайняття посади державного реєстратора нерухомості перед призначенням обов’язково мають успішно пройти відповідне тестування в Міністерстві юстиції України. Таке навчання відбувається за рішенням Мін’юсту і в цьому році таке тестування було проведено лише один раз, а кількість осіб які його успішно склали - дуже мала. «Наше завдання сьогодні у конструктивному діалозі з Мін’юстом зробити таке навчання періодичним, хоча б раз на квартал, а зразки відповідних тестових питань зробити відкритими і розмістити їх на сайті Мін’юсту, щоб особи, які претендують на зайняття посади державного реєстратора мали можливість підготуватися до тестування» - вказала Л.Білозір.

Працівники Мін’юсту поінформували учасників обговорення, що тестування на знання законодавства у сфері державної реєстрації для осіб, які мають намір виконувати функції державного реєстратора та претендують на посаду державного реєстратора або на іншу посаду, що передбачає виконання функцій державного реєстратора відбудеться у період з 18 по 22 грудня 2023 року. Для цього органам місцевого самоврядування до 15 листопада 2023 року (включно) необхідно подати Мін’юсту відповідні запити.

При цьому запити для проходження тестування від суб’єктів державної реєстрації, що надходили у період з 18 травня по 26 жовтня 2023 року вже опрацьовуються міністерством, у зв’язку із чим необхідність їх повторного направлення відсутня. Інформація щодо дати, часу та місця проведення тестування, а також прізвище, ім’я та по батькові осіб, які будуть запрошені для тестування, буде оприлюднена на сайті Мін’юсту не пізніше ніж за сім календарних днів до дня його проведення.

У заході взяли участь представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства юстиції України, Державної міграційної служби України, обласних державних адміністрацій/військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, центрів надання адміністративних послуг східних регіонів, вітчизняних і міжнародних організацій, експерти.

Захід проводився спільно з Всеукраїнською асоціацією центрів надання адміністративних послуг за сприяння та підтримки проекту Академії Фольке Бернадотта, що фінансується урядом Швеції.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58