Українська реформа децентралізації влади визнана однією з найуспішніших і найпопулярніших в Європі. Саме тому Україна продовжує працювати над подальшим удосконаленням законодавства і зміцненням демократичного врядування на всіх рівнях. На підтримку цих процесів Центр експертизи доброго врядування Ради Європи в рамках Програми «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні» організував зустріч високого рівня у Львові 14 жовтня 2023 р.

Під час заходу народні депутати - члени Комітету Олена Шуляк, Віталій Безгін,Вячеслав Рубльов, Аліна Загоруйко, представники депутатських фракцій (груп) Парламенту, Уряду України, Офісу Президента України, Представництва Президента України в Криму, Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, окремих військових адміністрацій, а також представники та консультанти Ради Європи шукали консенсус щодо врегулювання діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та концептуального бачення (основних орієнтирів) перехідного періоду, а саме повернення до нормального (цивільного) правового режиму багаторівневого врядування після припинення або скасування воєнного стану.

  «Дуже важливо проводити такі діалоги. «Страсбурзький формат» дозволяє знайти спільні точки дотику при обговоренні навіть найбільш дискутивних питань. Тема реалізації адміністративного нагляду в контексті місцевого самоврядування важлива для реформи публічного врядування. Тільки справляючи дбайливий нагляд, в руслі Європейської хартії місцевого самоврядування, можна досягти найвищих показників якості роботи місцевих представників. Адже держава не тільки слідкуватиме за дотриманням законності, а й працюватиме разом із місцевим самоврядуванням над покращенням ритмічності та якості їхньої роботи, більшої відкритості та пропрацьованості рішень. За цими рішеннями врешті-решт стоятимуть задоволені якісними послугами місцевих влад українські громадяни. Дякуємо Раді Європи за постійне партнерство в реалізації реформи публічного врядування та децентралізації!», - наголосив Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради України.

«Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади впроваджується для того, щоб вибудувати в Україні дієздатну систему багаторівневого урядування відповідно до європейських стандартів. Наше спільне завдання - забезпечення громадян доступними і якісними послугами, відкритість та прозорість органів влади, посилення довіри людей до владних інституцій. Вже зроблено важливі кроки в напрямку посилення спроможності місцевого самоврядування. Органи місцевого самоврядування отримали повноваження та ресурси відповідно до принципів субсидіарності та децентралізації. Водночас, посилилась відповідальність за їх реалізацію.

Впровадження пропорційної, чіткої, прозорої системи забезпечення законності без втручання у внутрішню автономію місцевого самоврядування - є одним з важливих завдань реформи», - зазначив Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Учасники заходу звернули особливу увагу на законопроект №4298 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні», який має на меті створення правових основ для діяльності реорганізованих районних/обласних державних адміністрацій і відповідно до сучасних суспільно-політичних та фінансово-економічних реалій, а також відновлення функціонування системи із забезпечення законності в діяльності органів місцевого самоврядування в Україні. Зокрема, обговорили:

-предмет та умови забезпечення законності,моніторингу актів органів місцевого самоврядування;

-проведення консультацій із заходів щодо забезпечення законності;

-статусу, підзвітності, питання призначення та звільнення голів місцевих державних адміністрацій та їх заступників;

-проблематику набуття чинності окремими положеннями законопроекту;

-механізми реорганізації чинної структури місцевих державних адміністрацій та початку функціонування оновленої структури тощо.

Під час дискусій розглядали питання:

-доцільності запровадження спеціальних правових станів для переходу від правового режиму воєнного стану до звичайного режиму багаторівневого врядування;

-адаптації чинного законодавства України до запровадження спеціального правового режиму перехідного періоду;

-можливі шляхи до відновлення місцевого самоврядування на окремих територіях, де були утворені військові адміністрації населених пунктів, до проведення місцевих виборів, або трансформації цих адміністрацій у тимчасові державні органи перехідного періоду.

«Завдання Ради Європи - допомогти нашим українським партнерам віднайти консенсус щодо досить складних питань, як от статус голови місцевої державної адміністрації, майбутній механізм нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування та щодо критеріїв переходу від військових адміністрацій до звичайного режиму врядування, коли ситуація це дозволятиме»,- підкреслив Даніель Попеску, Керівник Департаменту демократії і врядування, Генерального директорату з питань демократії та людської гідності Ради Європи.

«Рада Європи з Україною. Наша зустріч сьогодні це частина Діалогу високого рівня стосовно реформи місцевого самоврядування та виборів, започаткованого в листопаді минулого року. Вона засвідчує нашу тісну співпрацю з українськими партнерами у цих сферах. Ми тут, щоб допомогти їм віднайти найкращі рішення задля подальших демократичних перетворень», - зазначив Матьє Морі, Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.

За результатами зустрічі учасники досягли консенсусу щодо більшості питань, а також щодо дій, які мають вжити українські зацікавлені сторони.

Центр експертизи доброго врядування Ради Європи, будучи провідним міжнародним партнером з формування політики у сфері реформи багаторівневого врядування в Україні, підтримуватиме реалізацію підсумків зустрічі у «страсбурзькому форматі» в межах Програми «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні» на виконання Плану дій Ради Європи для України на 2023-2026 роки «Стійкість, відновлення та відбудова».

Довідково

Захід став продовженням Діалогу високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період», який відбувся в листопаді 2022 р. у Страсбурзі, та Круглого столу високого рівня з питань доброго демократичного врядування під співголовуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка та Директорки Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи Клаудії Лучіані.

Зустрічі у «страсбурзькому форматі» — це конфіденційні дискусії, які відбуваються за спеціальною методологією Центру експертизи доброго врядування Ради Європи, розробленою для досягнення згоди з дискусійних питань.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:32
02 травня 2024 15:12
01 травня 2024 19:06
30 квітня 2024 19:32
30 квітня 2024 12:23
29 квітня 2024 14:40
26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55