23 червня Україна відзначає День державної служби.

Сьогодні державні службовці працюють у надскладних умовах, проте гідно продовжують виконувати свої обов’язки, захищати нашу державність та відстоювати інтереси України. Безліч державних службовців проявили героїзм, мужність та самовіддачу, захищаючи міста від російських окупантів, допомагаючи людям, рятуючи життя людей. 

Що змінилося у державній службі у воєнний період, розповів голова підкомітету з питань державної служби Комітету Дмитро Чорний:

«Верховна Рада України 12 травня 2022 року прийняла Закон України № 2259-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану».  Даний Закон передбачає скасування конкурсних доборів для вступу на посади державної служби та посади в органах місцевого самоврядування у період дії воєнного стану.

При цьому особа, яка претендує на відповідну посаду, зобов’язана подавати лише заяву, заповнену особову картку встановленого зразка та документи, що підтверджують наявність у неї громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства. Подання декларації та документу про підтвердження рівня володіння державною мовою відтерміновується до припинення чи скасування воєнного стану.

Після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців з дня його припинення чи скасування, на відповідні посади передбачається оголошення конкурсів, а граничний строк перебування на посаді осіб, призначених під час воєнного стану без конкурсу, становить 12 місяців з дня його припинення чи скасування.

Але на цьому законодавець не зупиняється! Найближчим часом планується прийняття у другому читанні законопроекту «Про внесення змін до Закону Україні «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану» (реєстр. 7280 від 12.04.2022) задля забезпечення правової визначеності стосовно застосування окремих вимог і обмежень, передбачених даним Законом та встановлення спеціального правового регулювання на період воєнного стану.

Так, законопроектом передбачається на період дії воєнного стану не поширювати встановлене Законом України «Про запобігання корупції» обмеження щодо заборони займатися іншою оплачуваною діяльністю на державних службовців (крім державних службовців категорії «А»), посадових осіб місцевого самоврядування (крім посадових осіб, посади яких віднесені до першої – третьої категорій):

·   якщо такі особи перебувають у відпустці без збереження заробітної плати або у разі  простою,

· та за умови що трудові договори (контракти), цивільно-правові договори про надання послуг або правочини у сфері підприємницької діяльності укладаються з юридичними особами приватного права або фізичними особами – підприємцями, стосовно яких такі державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування протягом останнього року не здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо їх діяльності.

Такі особи зобов’язані припинити зайняття іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) чи підприємницькою діяльністю відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про запобігання корупції» протягом 15 робочих днів з дня припинення простою або закінчення відпустки».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 травня 2024 17:25
13 травня 2024 19:52
13 травня 2024 15:09
13 травня 2024 13:29
11 травня 2024 11:14
10 травня 2024 10:58
09 травня 2024 15:02
09 травня 2024 11:48
06 травня 2024 16:52
03 травня 2024 12:32