Беручи участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Децентралізація публічної влади в Україні: здобутки, проблеми та перспективи», Лариса Білозір, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур наголосила, що органи місцевого самоврядування усіх рівнів активно співпрацюють з військовим командуванням та здійснюють важливі заходи для відсічі збройної агресії, забезпечення національної безпеки, а також охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

«Враховуючи потреби громад та органів місцевого самоврядування ініційовано внесення пропозицій до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 червня 2021 р. № 590, а саме, запропоновано доповнити перелік видатків, які можуть здійснюватись в особливому режимі в умовах воєнного стану, до яких відносяться:

- реконструкція, капітальний ремонт приміщень, які будуть використовуватись для створення центрів внутрішньо - переміщених осіб;

- реконструкція, капітальний ремонт об’єктів комунальної власності пошкоджених, знищених внаслідок бойових дій;

- можливість проводити компенсації збитків автомобільним перевізникам на маршрутах загального користування

- можливість здійснювати оплати за придбання автомобілей та інший автотранспорт за процедурами тендерних закупівель, оскільки він є необхідним для громад, адже очільники громад та працівники виконують ряд надважливих завдань та мають бути мобільними задля оперативного реагування на потреби громади, особливо враховуючи воєнний стан в країні, для забезпечення гуманітарною допомогою внутрішньо переміщених осіб та вирішення завдань територіального захисту.

Серед досягнень варто зазначити підписання Президентом України Закону “Про адміністративну процедуру”. Це важливий один крок на зустріч отриманню статусу кандидата на членство України в ЄС. І дійсно людського обличчя українських державних органів та органів місцевого самоврядування щодо своїх громадян та бізнесу.

Цей закон забезпечить для громадян та бізнесу:

- встановлення права особи бути вислуханою перед прийняттям «негативного» адміністративного акта;

- впровадження категорії «заінтересованих осіб», що має упереджувати конфлікти та сприяти прийняттю збалансованих рішень;

- визначення особливостей адміністративного провадження у справах з великою кількістю осіб;

- встановлення обов’язку адміністративних органів мотивувати свої негативні для особи рішення та зазначати порядок їх оскарження;

- встановлення правила про набрання чинності адміністративним актом з моменту доведення його до відома особи і визначення порядку такого доведення;

- створення нових умов для ефективного оскарження адміністративних актів в адміністративному порядку та інші важливі новели.

«Звісно, необхідна пріоритетна увага держави до законів, що стосуються воєнного стану і боротьби з агресором. Але очікуючи підтримки від ЄС євроінтеграційних прагнень України, і наша Держава повинна робити усі можливі кроки, які на практиці демонструють нашу відданість обраному курсу. Підписання цього Закону до проведення саміту ЄС у червні є одним із вагомих та видимих кроків України для підтвердження відповідності політичним вимогам Копенгагенських критеріїв» - зазначила Лариса Білозір.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 травня 2024 17:25
13 травня 2024 19:52
13 травня 2024 15:09
13 травня 2024 13:29
11 травня 2024 11:14
10 травня 2024 10:58
09 травня 2024 15:02
09 травня 2024 11:48
06 травня 2024 16:52
03 травня 2024 12:32