Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув на своєму засіданні 16 лютого 2022 року (протокол № 89) проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про благоустрій населених пунктів" щодо встановлення пам'ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок на території населених пунктів з метою увічнення пам'яті осіб, які брали участь у захисті Батьківщини (реєстр. № 6483 від 29.12.2021), поданий Кабінетом Міністрів України, і вирішив рекомендувати Верховній Раді України повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Прийняте рішення Комітету обумовлене наявними зауваженнями до законопроекту, в тому числі й через необхідність визначення законом основних аспектів (критеріїв) встановлення пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дошок для увічнення пам’яті як загиблих захисників України, так і інших видатних осіб, а також механізму розгляду цих питань та ухвалення рішень органами місцевого самоврядування з метою подальшої деталізації відповідних процедур органом місцевого самоврядування у прийнятому ним акті нормативного характеру, можливо у правилах благоустрою населених пунктів.

Передбаченими проектом змінами до Закону України "Про благоустрій населених пунктів" запропоновано розміщення пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок для увічнення пам’яті осіб, які брали участь у захисті Батьківщини, що загинули під час участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України у Донецькій та Луганській областях, здійснювати у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (новий абзац частини другої статті 21 Закону). Тож до повноважень Кабінету Міністрів України пропонується віднести (новий пункт 4 частини першої статті 6 Закону) затвердження Порядку встановлення пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок на території населених пунктів з метою увічнення пам’яті осіб, які брали участь у захисті Батьківщини (далі Порядок). Встановлюється також, що порядок розміщення малих архітектурних форм у затверджених відповідними органами місцевого самоврядування правилах благоустрою населеного пункту має узгоджуватися із визначеним Кабінетом Міністрів України Порядком (нова частина четверта статті 34 Закону).

Законопроект підтримано Міністерством у справах ветеранів України. Про відсутність пропозицій та зауважень до законопроекту повідомлено Міністерством культури та інформаційної політики України.

Водночас Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України" вважає за необхідне доопрацювати законопроект в частині визначення механізму встановлення, утримання та демонтажу пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок з метою увічнення пам’яті видатних осіб, в тому числі й захисників України, і пропонує віднести до повноважень сільських, селищних та міських рад затвердження порядку встановлення таких пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок.

У своєму висновку Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює до законопроекту зауваження та пропозиції, зокрема, відзначає, що поза увагою Порядку залишається категорія осіб, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України також вбачається за доцільне визначити безпосередньо у Законі головні положення, які мають бути включені до нього: перелік осіб, пам'ять яких увічнюється відповідно до Порядку; орган, який приймає рішення про встановлення пам’ятного знаку, меморіальної та інформаційної дошки; джерела фінансування тощо.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:32
02 травня 2024 15:12
01 травня 2024 19:06
30 квітня 2024 19:32
30 квітня 2024 12:23
29 квітня 2024 14:40
26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55