Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за результатами розгляду 1 грудня 2021 року підготовленого до другого читання проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища" (реєстр.  № 4225) рекомендує Парламенту прийняти його в другому читанні та в цілому.

Прийняття Закону за проектом з реєстр.  № 4225 визначить основні аспекти розміщення, будівництва, утримання і охорони Національного військового меморіального кладовища для увічнення пам'яті і почесних поховань загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов'язків та присяги на вірність народу України.

Зокрема, у Законі України "Про поховання та похоронну справу" пропонується визначити: поняття "Національного військового меморіального кладовища"; категорії загиблих (померлих) осіб, увічнення пам'яті та почесне поховання яких може здійснюватися на Національному військовому меморіальному кладовищі; правові, організаційні та фінансові аспекти щодо розміщення, будівництва, утримання і охорони Національного військового меморіального кладовища, а також особливості поховань та реєстрації поховань тощо.

Положеннями доопрацьованого проекту передбачено, що на Національному військовому меморіальному кладовищі з військовими почестями можуть бути поховані учасники бойових дій, які загинули (померли) під час виконання бойових завдань або які померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, одержаних безпосередньо під час виконання бойових завдань. Національне військове меморіальне кладовище є об’єктом права державної власності, розміщується на землях державної власності та не підлягає приватизації або передачі в оренду. Таке кладовище як об’ємно-просторовий об'єкт включає: військове кладовище, музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди. Місце розташування Національного військового меморіального кладовища визначається з урахуванням громадських інтересів. Замовником будівництва кладовища є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни. Будівництво кладовища, його утримання та охорона, почесне поховання загиблих (померлих) здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Зважаючи на те, що основні аспекти створення і функціонування Національного військового меморіального кладовища та здійснення на ньому поховань встановлюються законом, також прикінцевими положеннями проекту передбачено визнати такою, що втратила чинність Постанову Верховної Ради України від 2 червня 2011 року № 3459-VI "Про Національне військове меморіальне кладовище".

Наразі законопроект з реєстр.  № 4225 передано до відповідних структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України для його редакційного опрацювання та юридичної експертизи.

Підготовку законопроекту до другого читанні забезпечено підкомітетом з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови Комітету. Для визначення запропонованої редакції положень доопрацьованого законопроекту проведено 4 засідання підкомітету, на яких народними депутатами України – членами підкомітету розглянуто внесені до нього відповідні пропозиції і поправки суб’єктів права законодавчої ініціативи.

Нагадаємо, що законопроект з реєстр.  № 4225  внесений Кабінетом Міністрів України і прийнятий Парламентом у першому читанні за основу 3 березня 2021 року (Постанова Верховної Ради України № 1308-IX).

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:32
02 травня 2024 15:12
01 травня 2024 19:06
30 квітня 2024 19:32
30 квітня 2024 12:23
29 квітня 2024 14:40
26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55