Спільне ком’юніке
Завершено півторарічний цикл позапарламентських публічних консультацій щодо змін до Конституції України в частині децентралізації за участі представників органів місцевого самоврядування та їхніх всеукраїнських асоціацій: Асоціації міст України, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації громад, Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад, а також представників Офісу Президента України, Міністерства розвитку громад і територій України і Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.
Під час цих консультацій відбувся національний тур регіонами України, в якому взяли участь 1088 делегатів від асоціацій місцевого самоврядування та територіальних органів виконавчої влади, представників громадськості і європейських проєктів міжнародної технічної підтримки, після чого було проведено 35 раундів перемовин із представниками всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування.
Перемовини з представниками всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування відбувались у закритому режимі з незалежною фасилітацією для того, щоб сформувати простір довіри і партнерства та забезпечити свободу висловлювань. 
Зазначені перемовини також були доповнені публічними онлайн-обговореннями неконсенсусних питань із залученням профільних експертів.
Сторони консультацій засвідчують, що кожен з учасників мав змогу донести свою позицію щодо бачення необхідних змін. Кожну з таких позицій уважно вивчали й обговорювали. До аналізу були залучені спеціалісти з питань місцевого самоврядування країн Євросоюзу, вони взяли участь в експертних подіях загальною тривалістю 10 годин.
Консультації були спрямовані на пошук консенсусних формулювань для кожної норми Конституції, проте залишились питання, консенсус у яких не було знайдено — такі питання потребують ухвалення рішень на наступних етапах доопрацювання тексту. Водночас, за спільною домовленістю, сторони консультацій і далі будуть в конструктивному форматі публічно відстоювати свої позиції з питань, які не стали консенсусними, або якщо норми, визнані консенсусними, буде запропоновано переглянути. Також учасники консультацій будуть мати можливість доносити свою позицію на всіх наступних етапах доопрацювання тексту змін до Конституції України в частині децентралізації.
Сторони консультацій засвідчують, що консультації відбулись в атмосфері взаємної поваги, і закликають всіх учасників подальших процесів до конструктивного ставлення до результатів цих консультацій.
Сторони консультацій засвідчують своє незмінне прагнення докласти всіх можливих зусиль до повноцінної реалізації принципів Європейської хартії місцевого самоврядування в Конституції України і закликають до цього всіх, від кого залежить подальше просування проєкту.

Офіс Президента України
Комітет організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування
Міністерство розвитку громад та територій
Асоціація міст України
Українська асоціація районних та обласних рад
Всеукраїнська асоціація громад
Всеукраїнська асоціація об’єднаних територіальних громад

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 20:53
28 березня 2024 13:27
28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05