28 жовтня 2021 року відбулася зустріч Голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрія Клочка та Заступника Голови Комітету, голови підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліни Загоруйко з представниками Директорату внутрішнього нагляду Ради Європи – експертами Мартою Гуасп-Тешендорф, Теодорою Луковіч та Еліасом Насером.

Зустріч відбулась з метою здійснення експертами неупередженого оцінювання результатів діяльності Венеційської комісії в Україні протягом останніх років, в тому числі, в частині співробітництва з Комітетом в рамках проекту Ради Європи «Сприяння реформуванню виборчого законодавства та проведення конституційної реформи в Україні».

Під час обговорення ефективності взаємодії Комітету з Радою Європи та з її дорадчим органом - Венеційською комісією, очільник Комітету відзначив беззаперечний авторитет даних інституцій та важливість їх висновків і рекомендацій для законопроектної діяльності Комітету, зокрема, у сфері реформування законодавства про вибори та референдуми. Зауважив, що Рада Європи забезпечує постійну комплексну підтримку Комітету на кожному етапі проходження законопроектів, з підготовки яких Комітет визначено головним, від моменту їх реєстрації до ухвалення законів в цілому, а також під час здійснення аналізу практики застосування чинних законодавчих актів. Члени Комітету поінформували, що з цікавістю ознайомляться з підготовленим експертами Ради Європи науково-практичним коментарем до Виборчого кодексу України, який сприятиме напрацюванню Комітетом якісних змін до виборчого законодавства.

Заступник Голови Комітету А.Загоруйко подякувала Раді Європи за високий рівень експертної підтримки, суттєву допомогу в організації та проведенні низки заходів Комітету, зокрема, комітетських слухань, круглих столів, виїзних засідань та наголосила на тому, що Комітет завжди намагається враховувати позицію Венеційської комісії та Ради Європи під час розробки проектів законів. Також А.Загоруйко повідомила, що Голова Верховної Ради України Р.Стефанчук звернувся до Європейської комісії за демократію через право Ради Європи (Венеційської комісії) з проханням надати експертний висновок щодо проекту Закону України «Про місцевий референдум» (реєстр. № 5512). Крім того, Комітет очікує на спільний експертний висновок Бюро з демократичних інститутів та прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі та Ради Європи щодо відповідності положень проекту Закону України «Про вдосконалення процедури встановлення неможливості проведення загальнодержавних та місцевих виборів, всеукраїнського та місцевого референдумів на окремих територіях та виборчих дільницях» нормам і стандартам Ради Європи та кращим європейським практикам.

В свою чергу, представники Директорату внутрішнього нагляду Ради Європи висловили надію на продовження плідної співпраці і запевнили у подальшому сприянні Комітету на шляху реформування законодавства та наближенні його до європейських стандартів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:32
02 травня 2024 15:12
01 травня 2024 19:06
30 квітня 2024 19:32
30 квітня 2024 12:23
29 квітня 2024 14:40
26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55