Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув на своєму засіданні 22 вересня 2021 року проект Закону України про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій, внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5811 від 20.07.2021).

За визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи законопроект внесений з метою "спрощення процедури отримання мобільними операторами права на користування земельними ділянками для розміщення технічних засобів електронних комунікацій для надання 95% населення України доступу до мобільного високошвидкісного інтернету, опосередкованого стимулювання екотуризму, рекреації, туризму".

Про підтримку даного законопроекту висловилися Міністерство розвитку громад та територій України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Асоціація "Телекомунікаційна палата України" та Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України".

Народні депутати України – члени Комітету вказали на соціальну спрямованість та актуальність питання щодо забезпечення населення на усій території України мобільним зв’язком і мобільним широкосмуговим доступом до Інтернету та висловили підтримку законодавчої ініціативи відносно спрощення процедури надання в користування земельних ділянок загальною площею до 0,05 гектара для розміщення технічних засобів та/або об’єктів електронних комунікацій. Також було враховано зауваження, викладені у висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України до законопроекту, і запропоновано внести до його тексту зміни в частині уточнення обмежень щодо надання у користування земельних ділянок для вищевказаних цілей, а також введення заборони на зміну цільового призначення наданих у користування земельних ділянок.

За результатами всебічного обговорення зазначеного питання Комітет рекомендував Верховній Раді України проект Закону України про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій, внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5811) включити до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу та в цілому з врахуванням пропозиції Комітету:

"Абзац другий пункту 1 проекту замінити двома абзацами такого змісту:

"65. Встановити, що до 1 січня 2026 року дія абзаців першого – п’ятого частини третьої статті 24 цього Закону не поширюється на випадки надання в користування земельних ділянок із земель державної або комунальної власності площею до 0,05 гектара, розташованих в межах сіл і селищ, а також за межами населених пунктів (крім земель, віднесених до категорії земель природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного призначення, рекреаційного призначення, лісогосподарського призначення, а також земель в межах зелених зон населених пунктів, внутрішньоквартальних територій (територій міжрайонного озеленення, елементів благоустрою, спортивних майданчиків, майданчиків відпочинку та соціального обслуговування населення), для встановлення, будівництва, експлуатації та обслуговування технічних засобів електронних комунікацій та/або споруд електронних комунікацій (крім лінійних) електронних комунікаційних мереж, в тому числі базових станцій мобільного зв’язку.

Зміна цільового призначення земельної ділянки, яка перебуває в користуванні для визначених цим пунктом цілей, забороняється. Недодержання цієї вимоги є підставою для примусового припинення права користування земельною ділянкою, що здійснюється в судовому порядку".

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 14:40
26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48