Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відхилив низку законопроектів щодо вдосконалення діяльності об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та деяких питань управління житловими будинками.

Комітет відхилив законопроекти з реєстр. №№ 2606, 3367, 3878, 3937, які стосуються деяких питань управління багатоквартирними будинками.

Основною причиною такого рішення стало те, що кожен із цих проектів передбачає запровадження можливості електронного сповіщення та електронного голосування для співвласників багатоквартирного будинку та об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, а також вони спрямовані на удосконалення порядку інформування про проведення зборів об’єднання або співвласників багатоквартирного будинку. По суті, всі розглянуті законопроекти (реєстр. №№ 2606, 3878, 3367, 3937) з деяких питань управління багатоквартирними будинками дублюють та доповнюють один одного. В усіх цих проектах визначені положення, які потребують законодавчого врегулювання. Про це у своєму виступі сказав народний депутат України, голова підкомітету з питань житлової політики та житлового господарства Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Літвінов. 

Так, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення якості управління багатоквартирними будинками та вдосконалення діяльності об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (реєстр. № 2606), поданий народним депутатом А.Стріхарським, спрямований на комплексне вирішення проблем управління багатоквартирними будинками, підвищення якості управління житловим фондом, створення конкурентного ринку управителів і ринку якісних комунальних послуг, сприяння створенню об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та призначення уповноваженої особи (у будинках, де не створено ОСББ) як організованого виразника інтересів співвласників, а також захисника їхніх прав та інтересів.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо управління багатоквартирними будинками (реєстр. № 3878), поданий народним депутатом О.Літвіновим, направлений на спрощення процедури прийняття рішень співвласниками багатоквартирного будинку (у тому числі об’єднань співвласників багатоквартирного будинку), зокрема, шляхом використання електронних сервісів, та удосконалення порядку створення і діяльності об’єднань співвласників багатоквартирного будинку.

Проектом Закону про внесення змін до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" щодо порядку встановлення результатів голосування на зборах об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (реєстр. № 3367), поданим народним депутатом України Р.Требушкіним, пропонується визначити порядок встановлення результатів голосування співвласниками багатоквартирного будинку на установчих зборах при створенні об’єднання співвласників багатоквартирного будинку і на загальних зборах об’єднання, можливість приймати рішення в залежності від кількості голосів співвласників, а не від кількості співвласників, що сьогодні встановлено Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових можливостей для прийняття управлінських рішень у багатоквартирних будинках (реєстр. № 3937), поданий народним депутатом України М.Лабою, пропонує запровадження реалізації волевиявлення співвласників багатоквартирних будинків на загальних зборах співвласників шляхом електронного опитування, що дозволить власнику реалізувати своє право на прийняття участі в зборах віддалено, самостійно обрати форми управління будинком, прискорити даний процес і спростити голосування власникам, позбавленим можливості фізично бути присутніми на зборах.

Комітет дійшов висновку, що усі ці законопроекти необхідно доопрацьовувати. Народні депутати України – члени Комітету більшістю голосів підтримали рішення рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проекти Законів України реєстр. №№ 2606, 3878, 3367 та 3979 за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

Голова Комітету Андрій Клочко запропонував створити на майданчику підкомітету з питань житлової політики та житлового господарства Робочу групу для розробки одного законопроекту, який врахує всі напрацювання та комплексно вирішить проблеми управління багатоквартирними будинками.

За наслідками розгляду було підтримано рішення про створення Робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з розробки проекту Закону України щодо вдосконалення діяльності об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та деяких питань управління житловими будинками (з використанням окремих положень законопроектів з реєстр. №№ 2606, 3367, 3878, 3937).

Керівником Робочої групи призначено народного депутата України, голову підкомітету з питань житлової політики та житлового господарства О.Літвінова, якому доручено сформувати її персональний склад. Заступником керівника Робочої групи визначено народного депутата України, члена підкомітету з питань житлової політики та житлового господарства В.Іванова.

До участі в роботі Робочої групи запропоновано залучити народних депутатів України, представників Апарату Верховної Ради України, Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, асоціацій, об’єднань, неурядових організацій, науковців, експертів у сфері житлової політики.

Засідання відбулося 9 грудня 2020 року в режимі відеоконференції на платформі ZOOM.

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58
18 квітня 2024 15:07