Народний депутат України, голова підкомітету з питань будівництва та проектування Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олег Дунда наголосив, що існуюча на сьогодні в Україні неефективна модель приєднання до інженерних мереж є одним з найбільших інвестиційних бар’єрів, який суттєво погіршує інвестиційний клімат в державі.

О.Дунда підкреслив, що особливої актуальності врегулювання питання приєднання до інженерних мереж нових об’єктів будівництва, створення законодавчого підґрунтя для ефективного управління інженерними мережами набуло з прийняттям 20 вересня 2019 року Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні", яким було скасовано пайову участь. Внаслідок цього залишилось юридично неврегульованим питання щодо способів забезпечення приєднання об’єктів будівництва до інженерних мереж за умови відсутності відповідної потужності у підприємств, що надають комунальні послуги.  Голова підкомітету зазначив, що при визначенні концептуальних засад майбутнього законопроекту експертна група намагалася запровадити уніфікований порядок приєднання до інженерних мереж та єдиний підхід щодо визначення плати за приєднання, виробити економічно обґрунтовану та справедливу модель взаємовідносин між потенційними інвесторами та операторами інженерних мереж, нівелюючи бюрократичну та корупційну складові, тим самим скорочуючи витрати та строки підключення до інженерних мереж об’єктів потенційних інвесторів, узгодити планування розвитку міста з розвитком інженерної інфраструктури, що вимагає оновлення та розроблення окремих видів містобудівної документації, зокрема, галузевих схем, та підвищення якості детальних планів територій.

Учасникам заходу було презентовано основні новели майбутнього законопроекту. Зокрема, було ознайомлено з питаннями відмови від технічних умов як вихідних даних для проектування; встановленням єдиних правил приєднання; інвентаризацією мереж з їх відображенням на відповідних геопросторових ресурсах; введенням галузевих схеми розвитку інженерних мереж; запровадженням принципів взаємодії операторів інженерних мереж в межах технічних коридорів; введенням нових вимог щодо відображення технічних коридорів в детальних планах територій.

Народним депутатам України, експертам, представникам міжнародної спільноти було повідомлено про три моделі спорудження лінійної частини приєднання до інженерних мереж, обговорено переваги та недоліки кожної із запропонованих моделей, можливості відображення у Державному земельному кадастрі обмежень охоронних зон інженерних мереж, а в Містобудівному кадастрі – самих інженерних мереж, введення галузевих схем, як частини містобудівної документації на місцевому рівні, перспективу проведення повної інвентаризації інженерних мереж, терміни та можливість для реалізації положень майбутнього закону відповідними підприємствами.

Член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народний депутат України Андрій Пузійчук, який також був ініціатором розроблення змін до законодавства щодо врегулювання окремих питань приєднання до інженерних мереж, у своєму виступі вказав на актуальність винесеного на обговорення питання, зазначивши, що його успішне вирішення створить умови для масштабного стимулювання інвестиційних надходжень в реальний сектор економіки – будівництво шляхом кардинальної зміни моделі підключення споживачів до інженерних мереж та встановлення справедливих ринкових відносин між замовниками будівництва інженерних мереж та суб`єктами природних монополій.

Вітали необхідність проведення зазначеної реформи також керівник проекту енергетичної безпеки проекту USAID в Україні Дін Вайт та старший радник з питань енергетики даного проекту Шукру Богут, запевнивши про подальшу підтримку цієї реформи з боку даної організації.

Очільник підкомітету подякував фахівцям, які долучилися до розробки даного законопроекту, та нагадав, що ініціатором створення на майданчику Комітету експертної групи з напрацювання відповідного проекту є народний депутат України, Голова Комітету Андрій Клочко. Під час заходу було відзначено результат кропіткої праці координатора експертної групи, члена громадської ради при Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Руслана Голуба.

Учасниками заходу було підтримано необхідність прийняття такого законопроекту і висловлено готовність долучитися до роботи експертної групи для фахового опрацювання остаточної редакції. За наслідками загального обговорення учасникам зібрання було запропоновано в термін до 10 листопада 2020 року надати до Комітету свої пропозиції до тексту законопроекту (конт.особа - координатор експертної групи Р.Голуб, golubrp@gmail.com).

У круглому столі, який відбувся в режимі відео-конференції на платформі ZOOM, взяли участь народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад та територій України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Держгеокадастру, міжнародних організацій, професійних об'єднань, асоціацій та провідні експерти галузі.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58