Члени Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провели зустріч із представниками дипломатичних місій в Україні, зокрема з Луіз Морсінг (Louise Morsing) – Заступницею Голови Місії (Посольство Швеції), Іриною Скалій – Національною координаторкою програм (Sida, Посольство Швеції), Томашем Остропольським (Tomasz Ostropolski) – Другим Секретарем (Делегація Європейського Союзу), Рафаелем Раумом (Raphael Raum) – Координатором політичного департаменту (Посольство Німеччини), Ілоною Постемською – Координаторкою національних програм (Посольство Швейцарії).
Від Комітету участь у зустрічі брали Голова Комітету Андрій Клочко, Перший заступник Голови Комітету Роман Лозинський, Заступник голови Комітету – голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко, Голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Олександр Корнієнко, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін, Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення Дмитро Гурін, Голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Лариса Білозір, Голова підкомітету з питань житлової політики та житлового господарства Олександр Літвінов, Член Комітету Дмитро Микиша.
На початку зустрічі Голова Комітету Андрій Клочко подякував за підтримку, яка надається Україні для реалізації реформи децентралізації влади та її подальшого просування та наголосив, що Комітет веде активну законотворчу діяльність щодо підсилення даної реформи, налагоджено тісну співпрацю як з профільним міністерством, так і з асоціаціями органів місцевого самоврядування, експертним середовищем. А.Клочко також поінформував присутніх, що члени Комітету активно долучаються до реалізації наступних кроків реформи децентралізації, так на засіданні Комітету, яке відбудеться 30 вересня, Міністерством розвитку громад та територій України буде презентовано нові редакції проектів законів України про місцеве самоврядування в Україні та про місцеві державні адміністрації. Голова Комітету запевнив учасників зустрічі, що у разі прийняття даних проектів за основу, в Комітеті буде створено робочу групу по доопрацюванню законопроектів до другого читання за участі усіх зацікавлених сторін та представників донорської спільноти.
Члени Комітету відзначили, що Комітет підтримує позицію міжнародної спільноти щодо необхідності якнайшвидшого прийняття Парламентом  законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи (реєстр. № 3614), який зараз опрацьовується бюджетним комітетом і позиції щодо нього узгоджуються з Урядом України. 
Також члени Комітету поінформували представників дипломатичних місій про хід публічних консультацій змін до Конституції України щодо децентралізації влади, про напрацювання нових редакцій проектів законів про місцеве самоврядування та про місцеві державні адміністрації, а також про подальші кроки в законотворчій роботі Комітету в частині організації діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів, надання адміністративних послуг та адміністративних процедур, місцевих виборів тощо.
Заступниця Голови Місії Посольства Швеції Луіз Морсінг наголосила, що у спільному листі голів дипломатичних місій в Україні міжнародні партнери відзначили, що високо цінують реформу децентралізації влади і значний прогрес, досягнутий у її впровадженні, зокрема, завершення процесу об'єднання громад та створення нового територіального устрою та закликали Парламент України розглянути необхідні для продовження реформи місцевого самоврядування законопроекти.
Також представники дипломатичних місій вказали, що надзвичайно важливо чітко прописати у законодавстві повноваження органів місцевого самоврядування різних рівнів. Тому, на їхній погляд, нові закони «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації» мають бути ретельно опрацьовані з врахуванням положень Європейської хартії місцевого самоврядування і після всебічного обговорення з представниками громадянського суспільства, місцевими асоціаціями та експертного середовища. 
Крім того, міжнародні партнери  наголосили, що прийняття законопроекту з реєстр. № 3614 до проведення Саміту між ЄС та Україною, який відбудеться 1 жовтня, надасть надзвичайно потужний сигнал про відданість України реформам.
Наприкінці зустрічі Голова Комітету Андрій Клочко подякував представникам країн-членів Європейського Союз та інших міжнародних партнерів за підтримку реформи місцевого самоврядування, яку впроваджує Україна відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58
18 квітня 2024 15:07
18 квітня 2024 11:54
17 квітня 2024 11:09
15 квітня 2024 12:36
11 квітня 2024 15:04