У Комітеті відбулося широке обговорення законопроєкту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади з експертами Ради Європи та представниками інших міжнародних партнерів, які підтримують Україну у проведенні реформи децентралізації.

Участь у дискусії взяли Секретар Венеційської Комісії Томас Маркерт, почесний президент Венеційської Комісії Ганна Сухоцька, Спеціальний посланник Уряду ФРН з питань децентралізації, доброго урядування та державної служби Георг Мільбрадт, керівник Департаменту доброго врядування Директорату з питань місцевої демократії Секретаріату Ради Європи Даніель Попеску, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні п. Тобіас Тиберг, т.в.о. Голови відділу статутної діяльності Секретаріату Конгресу місцевих і регіональних рад Ради Європи Ренате Зікмунд.

Під час зустрічі йшлося про загальні підходи до проведення реформи децентралізації, повноваження місцевого самоврядування, статус та роль префекта, питання призупинення рішень органів місцевого самоврядування.

Як зазначив Голова Комітету Андрій Клочко «продовження реформи децентралізації, наповнення її новим, сучасним змістом, є одним із ключових завдань Комітету». «Для нас надзвичайно важливо враховувати досвід інших країн – тих, де реформа децентралізації успішно відбулася і дала той результат, на який сьогодні очікуємо і ми: коли більшість питань будуть вирішуватися на місцевому рівні, а громадяни прийматимуть в цьому активну участь. Тому ми і організували нашу сьогоднішню зустріч, щоб перед фінальним обговоренням змін до Конституції України щодо децентралізації влади, проконсультуватись з Вами, як краще організувати таке обговорення та враховувати його результати, а також, які ризики у запропонованому законопроектів Ви бачите», - підкреслив А.Клочко.

Почесний президент Венеційської комісії Ганна Сухоцька проінформувала про польський досвід реформи децентралізації, наголосивши на необхідності включення до закону принципу субсидіарності та зазначила, що Венеційська комісія надала свої висновки до законопроекту.

Секретар Венеційської комісії Томас Маркер порушив питання діяльності префектів, обмеженості їх повноважень, а також питання їх підпорядкування та підзвітності.

Керівник Департаменту доброго врядування Директорату з питань місцевої демократії Секретаріату Ради Європи Даніель Попеску поінформував, що нагляд за дотриманням законодавства органами місцевого самоврядування мають усі країни Європи, водночас, такий нагляд має базуватися на законі, а не на чиїйсь волі. «Втручання повинно відповідати тим інтересам, яке воно має зберегти, а можливість призупиняти рішення повинен мати тільки суд», - підкреслив Д.Попеску.

Спеціальний посланник Уряду ФРН з питань децентралізації, доброго врядування та державної служби Георг Мільбрадт зазначив, що однією із ключових проблем реформи є недовіра до держави, тому дуже важливо цю довіру розбудовувати, вести діалог з громадянами. Це дозволить створити новий клімат відносин влади та суспільства.

На необхідності просувати співпрацю між державою та громадою наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні п. Тобіас Тиберг, зазначивши, що важливо включати до обговорення асоціації місцевого самоврядування та враховати їх пропозиції.

Т.в.о. Голови відділу статутної діяльності Секретаріату Конгресу місцевих і регіональних рад Ради Європи Ренате Зікмунд поінформувала про бажання Конгресу розмістити моніторингову місію, яка б здійснила оцінку процесу проведення реформи децентралізації в Україні.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58