В українському політикумі та суспільстві загалом триває жваве обговорення запропонованих Президентом України В.Зеленським змін до Конституції України щодо децентралізації влади, покликаних закріпити на рівні приписів найвищої юридичної сили стратегічний курс нашої держави на децентралізацію. Дана реформа перебуває під особливим контролем та опікою Комітету, оскільки саме до його предмету відання належать, зокрема, питання законодавчого регулювання засад місцевого самоврядування, політика регіонального розвитку, адміністративно-територіальний устрій України, служба в органах місцевого самоврядування, організація та діяльність місцевих органів виконавчої влади тощо.

Слід відзначити, що до окремих положень поданого Президентом України В.Зеленським проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) (реєстр. № 2598) представниками органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, організаціями громадянського суспільства, науковцями, експертами було виголошено низку зауважень та заяв і висловлено стурбованість процесом підготовки таких змін. При цьому тематика питань, які викликали найбільші дискусії та потребують додаткового вивчення, стосується адміністративно-територіального устрою, організації виконавчої влади, системи місцевого самоврядування включно з понятійно-категорійним апаратом, повноважень Президента України, організації діяльності Конституційного Суду України, повноважень Верховної Ради України тощо.

Президент України відкликав поданий ним законопроект з реєстраційним №  2598 і скерував його на доопрацювання для наступного внесення до Парламенту. Ця обставина дозволяє всім зацікавленим сторонам продовжити обговорення запропонованих Главою держави новацій та ще раз прискіпливо і детально дослідити питання, з приводу яких існують часом протилежні думки і не досягнуто суспільного консенсусу.

Зважаючи на зазначене та враховуючи традиції плідної співпраці та партнерства з міжнародними організаціями, Комітет звернувся до Генерального директорату ІІ – з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи з проханням надати фахові висновки експертів Ради Європи щодо дискусійних питань змістовної частини конституційних змін.

Також було підтримано ініціативу щодо необхідності залучення експертів Ради Європи, у тому числі незалежних експертів Європейської комісії за демократію через право (Венеційської комісії), групи незалежних експертів ЄСХЛ при Конгресі місцевих та регіональних влад у період з лютого по березень до попередніх робочих зустрічей (нарад) з питань обговорення і підготовки змін до Конституції України за участі представників Офісу Президента України, депутатського корпусу Парламенту, Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, міжнародних та вітчизняних організацій, експертного та наукового середовища.

Зі своєї сторони Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування готовий виступити координатором дискусій з нормативно-правового забезпечення продовження реформи децентралізації влади в Україні в частині внесення відповідних змін до Конституції України.

У Комітеті переконані, що підготовлені спільними зусиллями всіх гілок державної влади, місцевого самоврядування, громадянського суспільства за сприяння міжнародних партнерів конституційні зміни повною мірою відповідатимуть духу і букві Європейської хартії місцевого самоврядування та сподіваються на розуміння і підтримку вищевказаних ініціатив.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58
18 квітня 2024 15:07