Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко взяв участь у Презентації програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», що відбулася у середу, 4 вересня, в Національному інформаційному агентстві «Укрінформ». Організатором заходу виступила Державна установа «Фонд енергоефективності».
Захід розпочався з виступу Міністра розвитку громад та територій України Альони Бабак, яка зазначила, що в Україні 80% багатоквартирних будинків потребують модернізації, а держава до цього часу підтримувала модернізацію житла лише через програму «теплих кредитів», яка хоч і була ефективною, але пропонувала лише короткострокові рішення – заміну вікон чи некомплексні утеплення багатоквартирних будинків. Натомість, Фонд енергоефективності сьогодні відкриває свої можливості по фінансуванню комплексних проєктів енергомодернізації через програму «Енергодім».

 У свою чергу, Голова комітету Андрій Клочко зауважив, що комітет здійснюватиме  контроль за виконанням програми «Енергодім» та за результатами реалізації Закону про Фонд енергоефективності прийме рішення щодо шляхів його подальшого вдосконалення.

Як зазначив А.Клочко, одним із важливих питань, яке потребує втручання вже сьогодні –внесення змін до статті 18 Закону в частині можливості надавати гранти (в межах 10-20% від вартості проекту), на неенергоефективні проєкти, як це передбачено в інших країнах, адже наш житловий фонд  дуже зношений і такі зміни надали б суттєву підтримку власникам багатоповерхівок. Голова Комітету також підкреслив, що впровадження заходів із енергоефективності дозволить знизити вартість житлово-комунальних послуг у платіжках наших громадян та суттєво зменшити споживання енергетичних ресурсів.

 Директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну детально проінформувала присутніх про програму «Енергодім» та зазначила, що з 3 вересня цього року ОСББ отримали можливість подавати заявки до Фонду для участі у програмі.

У заході також взяли участь екс-Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, керівник регіонального офісу IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар, керівник відділу програм допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні Йоганнес Баур, голова Правління УКРГАЗБАНКУ Кирило Шевченко, президент Всеукраїнської Ради голів ОСББ Наталія Олійник.

Довідково:

Загальна кількість багатоквартирних будинків в Україні – близько 180 000 будинків.

Близько 144 000 будинків - це 80% багатоквартирних будинків в Україні, що потребують модернізації.

Базовий сценарій Стратегії Фонду передбачає реалізацію 16 тисяч проектів на кінець 2025 року (близько 11% від кількості багатоповерхівок, що потребують модернізації).

 Для порівняння: у Польщі, протягом 25 років, за підтримки Фонду термореновації реалізовано близько 40 тисяч проектів, що становить 10 % житлового Фонду. У Литві протягом 10 років модернізували близько 5 % житлового Фонду.

 ***

Як стати учасником програми «Енергодім»?

-          ОСББ ухвалює рішення про проведення попереднього енергоаудиту та обирає енергоаудитора.

-          Аудитор проводить енергоаудит, складає Сертифікат енергетичної ефективності будівлі та заповнює Рекомендаційний звіт.

-          На загальних зборах ОСББ ухвалює рішення про участь у програмі, визначає перелік енергоефективних заходів (пакет А чи Б) та максимальну вартість Проекту.

-          ОСББ заповнює Заявку на участь в програмі «Енергодім» та готує супровідні документи. Ця ж заявка є заявкою на відшкодування витрат за попередній енергоаудит.

-          ОСББ обирає банк, відкриває поточний рахунок в банку-партнері (якщо в ОСББ немає поточного рахунку в банку-партнері) та подає Заявку 1 та супровідні документи на участь в програмі «Енергодім» через банк-партнер.

 З третього вересня 2019 року ОСББ можуть подавати заявки для участі в програмі «Енергодім» через відділення банків-партнерів.

 Наразі єдиним банком-партнером Фонду енергоефективності в межах програми «Енергодім»  є АБ Украгазбанк. До кінця року до реалізації програми планується залучити ще один банк, а до кінця 2025 року – щонайменше сім банків.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 20:53
28 березня 2024 13:27
28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05