Дорогі наші друзі, кримськотатарський народе!


 «Етнічні чистки» –  саме так зі плином років історики назвуть депортації кримських татар та інших народів Криму, яких диктатура іменувала «неблагонадійними», «ворогами радянської влади», «державно небезпечними елементами».  Депортація народів Криму в роки Другої світової війни надто негативно позначилась на окремих галузях економіки півострова, проте найбільша втрата – зламані долі тисяч сімей, їх сльози та біль, що не зникають з роками.

Ваш біль – це біль кожного українця, адже Україна завжди розділяла та поважала ваше прагнення жити на рідній землі, мати право на щасливе майбутнє.

За твердженням дослідників трагедії кримськотатрського народу, у засланні від голоду та хвороб у 1944-1945 роках загинуло 46% кримських татар. Фактично дії влади були актом винищення цілої нації, в жилах якої прагнення свободи та любов до рідної землі.

Під час Другої Світової війни влада СРСР масово депортувала із Криму не лише кримських татар, а й представників 20 національностей, зокрема, кримських болгар, вірмен, греків, німців… Як 75 років тому, так і в наш час, дії Російської Федерації з детатаризації та пригноблення національних менших Криму, інших громадян України, які не підтримали російської окупації стали брутальним порушенням усіх основних принципів міжнародного права – принципу співробітництва, рівноправності й самовизначення народів, суверенної рівності держав, добросовісного виконання міжнародних зобов’язань, принципу територіальної цілісності держав, невтручання, мирного вирішення конфліктів, принципу незастосування сили та загрози силою, а головне, поваги прав людини й основних свобод. Кожен має усвідомити, що агресія Російської Федерації проти України, яка розпочалась з окупації та незаконної анексії Криму, матиме незворотні наслідки для всього міжнародного співтовариства. Росія створила небезпечний прецедент, за якого суперечності можуть вирішуватися не з огляду на справедливість та право, а базуючись на викривлених правових нормах і силі. Дії Росії не можуть бути проігноровані міжнародним співтовариством, лише рішуча відповідь на них може унеможливити їхнє повторення й подальше руйнування основ світового порядку.

На сьогодні окупанти заборонили Меджліс. Переслідування та фізичне знищення кримських татар набули системного характеру. Шана Вам та повага за те, що ви щороку по всьому світу проводите акції, мітинги, які присвячені депортації свого народу із Криму, не боїтесь розповідати про свій біль, про події минулого та сьогодення.

Заходи жалоби та пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу відбудуться по всій Україні, всі ми – частина тієї трагедії, висловлюємо вам слова вдячності за вашу незламність та непереборне прагнення до визнання та щастя. У ваших карих очах –  небо, звивисті дороги та широкі степи, виноградники і море Криму – України.

Символічно, що в цей день Україна відзначає і День Європи – день, що символізує прагнення України до змін на краще, утвердження соціальних цінностей, країни, де права кожного –  є цінністю суспільства та держави, де агресія – лишилися на сторінках історії.

Дякуємо, що бережете свою культуру, мову, традиції, передаєте їх своїм дітям, навчаючи добру та віри в щастя!

Нехай слова кримськотатарського гімну: «Я присягнувся принести свiтло цьому темному краю…» стануть пророчими та принесуть в кожну домівку злагоду, мир, добро та радість!

 

З глибокою повагою

Сергій ВЛАСЕНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 10:58
18 квітня 2024 15:07
18 квітня 2024 11:54
17 квітня 2024 11:09
15 квітня 2024 12:36
11 квітня 2024 15:04
11 квітня 2024 14:38
11 квітня 2024 14:30
11 квітня 2024 09:50
10 квітня 2024 17:54