Голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Микола Федорук взяв участь у засіданні круглого столу: «Моделювання спроможного районного рівня: набутий досвід та перспективи». 

На круглому столі обговорено результати Проекту з моделювання спроможного районного рівня у Донецькій, Луганській, Тернопільській та Харківській областях, який реалізовувався Українською асоціацією районних та обласних рад за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування  в Україні», розглянуто головні критерії моделювання субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою України, інструменти їх реалізації та необхідні кроки для розмежування повноважень органів місцевого самоврядування, як складової формування спроможних районів. Також було обговорено першочергові завдання реалізації другого етапу реформи децентралізації влади та перспективи його законодавчого забезпечення. 

У своєму виступі голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорук зазначив, що настав час змінити застарілу систему субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою України та забезпечити належне сучасне законодавче регулювання у цій сфері. В першу чергу голова підкомітету відзначив необхідність прийняття змін до Конституції України, а також Закону України про засади адміністративно-територіального устрою, проект якого підготовлений Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування до розгляду Верховною Радою України. 

М.Федорук також поінформував, що з метою пришвидшення реформи адміністративно-територіального устрою і забезпечення ефективної системи функціонування місцевого самоврядування та органів виконавчої влади на субрегіональному рівні окремими народними депутатами України до Парламенту України внесено законопроекти щодо зміни меж районів у семи регіонах України: Івано-Франківській, Кіровоградській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Херсонський та Чернігівській областях. Очільник підкомітету запевнив, що при розгляді зазначених законопроектів Комітет спиратиметься на позицію всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, з якими у Комітету склалась гарна співпраця при напрацюванні законодавчих ініціатив щодо реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Захід відбувся 22 березня за участі народних депутатів України, керівників органів місцевого самоврядування, органів державної влади, експертів та науковців, представників міжнародних організацій.

Подія організована Українською асоціацією районних та обласних рад за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування  в Україні».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 13:27
28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05
21 березня 2024 11:11