Згідно з Планом роботи Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на період десятої сесії Верховної Ради України VIII скликання сесію планується розпочати із семінару-тренінгу на тему «Секторальна децентралізація. Моделювання спроможної шкільної мережі у громаді». Захід буде проведено у Вінниці 13 лютого 2019 року спільно з Шведсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування.

Питання співробітництва територіальних громад стане однієї із ключових тем, яка буде обговорюватися у різних регіонах України протягом цієї сесії. Так, 15 лютого 2019 року Комітет спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон), проектом «Реформа управління на сході України ІІ», що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO), всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого проведе у місті Львові круглий стіл на тему «Впровадження Закону України «Про співробітництво територіальних громад»: стан та перспективи розвитку». Комітет за підтримки партнерів продовжить обговорення проблем та очікувань від муніципального співробітництва з громадами Одеської області 10 червня цього року. Крім того, 22 березня у Вінниці пройде тренінг «Практичні аспекти організації співробітництва територіальних громад», який буде організовано спільно з Мінрегіоном, швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування.

Ще однією темою, над якою Комітет активно працюватиме, є законодавче унормування міських агломерацій. Спільно з Мінрегіоном та Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» в рамках підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою 28 лютого 2019 року буде обговорено, а 18-19 березня у місті Києві презентовано фаховий огляд Ради Європи на тему «Демократичне врядування в містах-метрополіях». У двох містах України (у Львові 25 березня та Києві 27 травня) Комітет проведе більш детальне обговорення у форматі круглого столу. До організації заходу у Львові на тему  «Утворення міських агломерацій як перспектива розвитку міст України. Шляхи та можливості законодавчого забезпечення. Досвід країн Європи» долучаться Мінрегіон, проект USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)», Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» та всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування. У свою чергу, проведення круглого столу на тему «Демократичне врядування в містах-метрополіях. Досвід країн Європи для м. Київ» у столиці України підтримають Мінрегіон, Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування та Київська міська державна адміністрація.

За координації підкомітетів з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії 25 лютого 2019 року Комітет проведе консультативну зустріч про «Правову основу вирішення питань дострокового припинення повноважень представницьких органів місцевого самоврядування (рад) та сільських, селищних, міських голів в Україні та країнах Європи». Захід планується організувати спільно з Мінрегіоном та Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», за участі проекту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні», проекту Конгресу Ради Європи «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

Протягом десятої сесії Комітет продовжить обговорення актуальних питань вдосконалення базового закону системи місцевого самоврядування в рамках заключного круглого столу у Києві, який заплановано провести 23 квітня 2019 року разом з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», проектом USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)» та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування. Окремо 17 травня Комітет пропонує обговорити проблематику правового статусу органів місцевого самоврядування, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей і в районах проведення операції Об’єднаних сил (антитерористичної операції), залучивши проект ОБСЄ «Підтримка належного врядування в місцевих громадах як складової реформи децентралізації» та всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування.

Насамкінець, Комітет не омине увагою питання гірських населених пунктів та об’єднаних територіальних громад. 7 травня 2019 року у Києві пройде круглий стіл на тему «Державна політика розвитку гірських територій: досвід України та ЄС», який планується організувати спільно Мінрегіоном, Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», Групою радників з підтримки впровадження державної регіональної політики Програми «U-LEAD з Європою» та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування. 13 травня у місті Мукачево Закарпатської області очікується проведення круглого столу на тему «Питання реалізації Закону України щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення» спільно з Мінрегіоном, проектом USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)», а також всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 20:53
28 березня 2024 13:27
28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30