Семінар проведено Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» та Громадською організацією «Інститут громадянського суспільства».

Учасники заходу були ознайомлені із останніми успіхами у процесах добровільного об’єднання (приєднання) територіальних громад та бюджетної децентралізації. Так, Генеральний директор Директорату з питань місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону Сергій Шаршов зазначив, що на сьогодні в Україні вже створено понад 800 об’єднаних територіальних громад до складу яких увійшло 40% адміністративно-територіальних одиниць, а до 16 міст обласного значення приєдналося близько 40 сіл та селищ. Представник Міністерства вказав, що вперше за роки Незалежності сума коштів місцевих бюджетів перевищила половину зведеного бюджету держави, а бюджети розвитку останніх трьох років співмірні із загальним показником останніх двох десятиліть та зазначив, що на часі – прискорення процесів об’єднання громад і укрупнення районів з метою проведення чергових місцевих виборів у 2020 році на новій територіальній основі.

Директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук особливу увагу звернув на об’єктивний характер змін у здійсненні влади, незворотності децентралізації, яка є загальносвітовим трендом, скорочення вертикальних адміністративних зв‘язків та розширення горизонтального партнерства. Так само потребами часу є реформування освіти і медицини, тому  завдання - це йти в ногу зі змінами, прагнути змін, пристосовуватися до нових технологій, технічного оснащення, постійно вчитися.

Питань освітньої реформи у своїх виступах торкнулися представники  Міністерства освіти і науки України, Ради Європи, Центрального офісу реформ при Мінрегіоні. Нормативною основою цієї реформи став прийнятий у вересні минулого року Закон України «Про освіту», який запровадив нові підходи до навчального процесу, розширив автономію навчального закладу, надав більшої самостійності  вчителю, можливість власного вибору і розробки програм, став базою філософії нової української школи.

Про конкретні приклади організації мережі навчальних закладів у новоствореній об’єднаній територіальній громаді розповів представник Смирновської сільської ОТГ Запорізької області. Так, у Новоолексіївському НВК (опорна школа) навчається 300 учнів, підвезення дітей забезпечують 5 автобусів, колишні початкові школи 3-х сусідніх сіл стали філіями цієї школи, своїми силами зроблено ремонт актового та спортивного залів, спеціалізованих кабінетів, даху. У школі діє більше 10 різнопланових гуртків, школярі постійно перемагають або стають призерами районних і обласних учнівських олімпіад, за рік виконується проектів і програм на 10 млн. грн., в тому числі із залученням міжнародних неурядових організацій.

Реформа охорони здоров’я була темою виступів представників Національної служби здоров’я України та Червоноградського Центру первинної медико-санітарної допомоги Львівської області. Зокрема, йшлося про завдання новоствореного центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров’я, який забезпечує договірну роботу із медичними закладами, їх фінансування, стратегічне планування закупівель, контроль тощо. На прикладі Червоноградського Центру були надані пояснення щодо фінансування первинної ланки медицини, розробки статутів і положень таких центрів, штатного наповнення, конкурсу на посаду головного лікаря, отримання ліцензій, співпраці з місцевою владою тощо.

Участь у заходах взяли представники низки міністерств і відомств, експерти, фахівці та управлінці освітньої та медичної галузей семи районів південно-західної частини Одеської області.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 13:27
28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05
21 березня 2024 11:11