Відкриваючи захід, голова Асоціації міст України Віталій Кличко наголосив на необхідності невідкладного внесення змін до Конституції України, які забезпечать незворотність децентралізації та її досягнень. Також В.Кличко зазначив, що на сьогодні Україна ефективно переймає досвід іноземних партнерів, зокрема Норвегії, на шляху децентралізації. Особливо це стосується форм безпосередньої демократії, які Україна успішно використовує вже понад 20 років: громадські слухання, громадські ради, відкликання депутатів місцевих рад. Лише на бюджет участі, за словами В.Кличка, в цьому році було закладено у бюджеті міста Києва 150 млн. грн.

У своєму привітанні учасникам форуму Президент України Петро Порошенко підкреслив, що головним здобутком реформи є зростання фінансових можливостей об’єднаних територіальних громад. У зв’язку з цим глава держави закликав органи місцевого самоврядування ефективно використовувати додаткові фінансові ресурси, отримані в результаті проведення децентралізації.

     Заступник Голови Комітету Сергій Кудлаєнко зауважив на важливості налагодження постійного діалогу між представниками усіх гілок влади та органів місцевого самоврядування, запевнивши, що Комітет й надалі залишатиметься майданчиком для дискусій з усіх питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування. Зокрема, Сергій Кудлаєнко поінформував про ініціативи Комітету щодо удосконалення правового статусу депутатів місцевих рад, підтримку нової редакції Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», а також наголосив на необхідності системного оновлення законодавства про місцеві вибори.

Голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Олена Бойко ознайомила учасників зібрання з діяльністю Робочої групи Комітету з визначення шляхів реформування законодавства України у сфері локальної демократії. Зокрема, голова підкомітету вказала на такі питання як імперативність прийняття статутів територіальних громад, їх державну реєстрацію, дотримання балансу між законодавчою та статутною регламентаціями безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення, визначення кола осіб, які належать до членів територіальної громади та інш. О.Бойко закликала присутніх на форумі представників органів місцевого самоврядування брати активну участь у відстоюванні власних інтересів на всіх етапах законотворчого процесу та підкреслила готовність Комітету до співпраці.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05
21 березня 2024 11:11
18 березня 2024 18:27