Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно з Проектом «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні», що впроваджується Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи, провів круглий стіл «Законодавче регулювання правового статусу депутатів місцевих рад: поточний стан та перспективи удосконалення».

В ході засідання учасники розглянули поточний стан та проблемні питання імплементації українського законодавства у сфері статусу депутатів місцевих рад, ознайомились із міжнародним досвідом їх діяльності, а також обговорили подальші шляхи удосконалення правового регулювання такого статусу з метою посилення підзвітності та відповідальності депутатів перед виборцями, підвищення ефекту синергії від взаємодії органів місцевого самоврядування та членів територіальних громад.

Голова Комітету Сергій Власенко наголосив, що саме депутати місцевих рад є однією із рушійних сил впровадження реформи децентралізації влади та місцевого самоврядування на місцях, тому питання законодавчого забезпечення оптимальних умов їхньої діяльності є одним із пріоритетних для Комітету та зазначив, що його врегулювання перебуватиме у фокусі роботи Комітету до кінця Парламенту VIII скликання.

Керівник відділу Департаменту співробітництва та зовнішніх відносин Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Маріте Морас у своєму виступі подякувала за стійке співробітництво між Україною і Радою Європи, прикладом чого є проведення даного круглого столу, і висловила впевненість, що тільки завдяки спільним зусиллям представників влади, місцевого самоврядування і незалежних експертів Україна зможе досягти найкращих результатів у проведенні реформи децентралізації влади.

Заступник Голови Комітету Сергій Кудлаєнко та голова підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності Комітету Андрій Река у своїх виступах зауважили на необхідності термінового реформування законодавства України, що регулює діяльність депутатів місцевих рад, з метою його наближення до європейських стандартів представницької демократії, відновлення довіри виборців до органів місцевого самоврядування та закликали учасників засідання продовжити започатковану сьогодні дискусію щодо шляхів оновлення відповідного законодавства у регіонах України.

Голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Олена Бойко вказала, що до Комітету надійшла велика кількість звернень з проханнями надання роз’яснень положень чинного закону про статус депутатів місцевих рад щодо регламентних процедур діяльності депутатів місцевих рад, порушення прав депутатів у відносинах з відповідною радою, суміщення посад депутатів місцевих рад з іншими видами діяльності, відкликання депутатів місцевих рад за народною ініціативою, механізму звітування депутатів місцевих рад перед виборцями, необхідності посилення гарантій діяльності депутатів місцевих рад, щодо яких мають бути знайдені оптимальні рішення в межах чинного законодавства. З огляду на зазначене О.Бойко запропонувала створити спільну робочу групу для напрацювання пропозицій щодо удосконалення чинної нормативно-правової бази у сфері діяльності депутатів місцевих рад.

На необхідності реформування законодавства у сфері діяльності депутатів місцевих рад також наголосили голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород Олександр Дехтярчук і член Комітету Василь Гуляєв, які поділилися власним досвідом відносин з місцевими радами, звернувши увагу на  надмірну заполітизованість останніх, що не дозволяє оперативно вирішувати господарські питання та надавати послуги членам територіальних громад на належному рівні. У зв’язку з цим народні депутати - члени Комітету підтримали думку щодо доцільності утворення робочої групи для напрацювання комплексних змін до законодавства, що регулює діяльність депутатів місцевих рад, та продовження обговорення поточного стану і шляхів удосконалення відповідного законодавства на регіональному рівні. 

Також під час засідання круглого столу Радником з питань децентралізації Генерального директорату з питань демократії Ради Європи Сільвією Івановою було представлено експертний висновок Ради Європи щодо чинного Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», підготовлений в рамках Програми «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні». У висновку було висвітлено європейські стандарти та практику діяльності «місцевих обраних представників», проаналізовано основні положення чинного Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» та надано рекомендації щодо його удосконалення. С.Іванова також звернула увагу, що протягом 2015-2017 рр. Радою Європи було запроваджено в Україні низку досить продуктивних проектів і програм у сфері децентралізації та територіальної консолідації і висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю.

У ході заходу і народні депутати України, і представники громадянського суспільства неодноразово звертали увагу на недосконалість чинного законодавчого регулювання статусу депутатів місцевих рад. Зокрема, експерти та представники громадськості вказали на нагальність удосконалення положень щодо визначення терміну «виборчий округ», що вживається в Законі України «Про статус депутатів місцевих рад», та, відповідно, кола виборців, інтереси яких представляє депутат місцевої ради; унормування порядку звітування депутата місцевої ради перед виборцями відповідного виборчого округу; усунення прогалин у правовому регулюванні механізму відкликання депутатів місцевих рад за народною ініціативою; необхідності узгодження норм чинного Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» з останніми законодавчими змінами (зокрема, нормами законів України «Про запобігання корупції», «Про місцеві вибори», «Про державну службу» тощо) з метою усунення колізій між вказаними законодавчими актами тощо.

За результатами загального обговорення учасники засідання дійшли згоди щодо напрацювання змін до чинного Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» з урахуванням провідного міжнародного досвіду та доцільності утворення Комітетом відповідної робочої групи.

У заході взяли участь народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадськості, міжнародних інституцій, науковці, експерти.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05
21 березня 2024 11:11
18 березня 2024 18:27
18 березня 2024 14:00