Делегація Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування у складі народних депутатів України С.Власенка, С.Кудлаєнка, В.Курила, О.Бойко, О.Дехтярчука, А.Реки, М.Федорука, А.Шкрум, В.Гуляєва, Л.Зубача в рамках ознайомчого візиту до Французької Республіки з питань міжмуніципального співробітництва та законодавчого забезпечення діяльності інститутів префектів зустрілась з префектом департаменту Мозель п.Емануелем Бертьє та субпрефектом регіону Ельзас-Шампань-Арденни-Лотарингія п.Міландою Пантік.

Під час телемосту з префектом Департаменту Мозель обговорювалися питання формування інституту префектів та зміни їх статусу і повноважень, починаючи з 1800 року. Жваву дискусію викликали ті чи інші аспекти призначення та звільнення префектів і субпрефектів, їх функції, карєра, гарантії діяльності, підзвітність. Особливу увагу було надано етапам реформи децентралізацї у Франції та конституційній реформі, обговорено питання деконцентрації повноважень як втілення принципу субсидіарності в державному управлінні, за яким прийняття рішень передається на якомога ближчий до людей рівень влади, координації діяльності префектів із територіальними органами центральних органів виконавчої влади, зворотнього зв'язку з представниками академічних закладів, закладів охорони здоров’я та соціального захисту.

Членів української делегації було поінформовано щодо здійснення контролю за фінансуванням органів місцевого самоврядування та законністю прийнятих ними актів, ролі префектів у налагодженні ефективної взаємодії між об'єднаними громадами та комунами, які не увійшли до їх складу, вказано на особливості виконання завдань розвідувального характеру і забезпечення порядку на території, наголошено на додаткових повноваженнях префектів в умовах надзвичайного стану та засадах контролю з боку держави за рішеннями префектів у подібних випадках. Особливий акцент було зроблено на тому, що префект – це професійний державний службовець і наглядовий орган для системи місцевого самоврядування, який відповідає за захист населення в найширшому сенсі цього слова.

Голова Комітету С.Власенко підкреслив, що Комітет як орган Верховної Ради України використає у своїй законотворчій діяльності досвід Франції з усієї проблематики питань функціонування інституту префектів, становлення, розвитку та зміни комплексу їх повноважень в історичній ретроспективі, зокрема в умовах надзвичайного стану тощо, врахувавши ту ключову обставину, що базою таких повноважень, попри всю значимість і тривалість перебігу подій, завжди виступало ретельно регламентоване французьке законодавство, головною традицією якого, на що вказав і пан Бертьє, була тотальна кодифікація.

Очільник Комітету також зазначив, що «як і у Франції, реформа децентралізації влади в Україні повинна стати відповіддю на виклики часу, пов’язані з прискоренням темпу життя та необхідністю диверсифікації ризиків».

Візит делегації Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування до Французької Республіки було організовано за сприяння та підтримки багаторічного партнера Комітету Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58
18 квітня 2024 15:07