Про проект Закону України "Про ратифікацію Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування"

(реєстр. № 0288 від 23.10.2012 р.)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 06 листопада 2012 року (протокол №158/05) розглянув проект Закону України про ратифікацію Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування (реєстр. № 0288 від 23.10.2012 р.), поданий Президентом України.

Законопроектом пропонується ратифікувати Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування, учинений 16 листопада 2009 року в м.Утрехті, який набирає чинності для України у перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного періоду з дати здачі Україною на зберігання її ратифікаційної грамоти.

Зазначений законопроект розроблено з метою реалізації положень Утрехтського порядку денного щодо забезпечення доброго врядування на місцевому та регіональному рівнях та створення правових підстав для подальшої співпраці між Радою Європи та Україною.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку в цілому підтримує прийняття даного законопроекту та не має заперечень щодо ратифікації зазначеного Додаткового протоколу Верховною Радою України. Разом із тим, Головне управління звертає увагу, що реалізація Додаткового протоколу не є можливою без належного правового забезпечення інституту місцевого референдуму як способу реалізації права громадян на прийняття рішень з найважливіших питань місцевого значення. У зв’язку з цим поданий законопроект, на думку Головного управління, необхідно розглядати одночасно з відповідним проектом Закону, в якому або вносяться зміни до діючого Закону "Про всеукраїнський та місцевий референдум", або приймається окремий закон "Про місцевий референдум".

Заслухавши інформацію народного депутата України, голови підкомітету з питань державного будівництва В. Демчишена, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, врахувавши висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет  у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“протокол 158/05*”

22 листопада 2012 12:27
22 листопада 2012 12:24