Про проект Закону України «Про регулювання лобістської діяльності в Україні»

 

(реєстр. № 7269 від 20.10.2010 р.)

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про регулювання лобістської діяльності в Україні»  (реєстр. № 7269 від 20.10.2010 р.), внесений народним депутатом України В.І. Коновалюком.

За визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи, даний законопроект внесений з метою врегулювання лобістської діяльності в Україні, що дозволить налагодити ефективну взаємодію між суспільством та органами державної влади і органами місцевого самоврядування.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку вказує, що за підсумками запровадження законопроект матиме вплив на показники бюджету (збільшує видатки та доходи державного бюджету).

Комітет з питань правової політики погоджується з експертними висновками Міністерства юстиції України та Інституту економіко-правових досліджень НАН України, які наголошують на передчасності прийняття зазначеного законопроекту, мотивуючи своє рішення відсутністю готовності суспільства до створення інституту лобіювання, та відзначає, що норми законопроекту містять ознаки невідповідності положенням Конституції України.

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендує за результатами розгляду в першому читанні законопроект відхилити.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що законопроект потребує концептуального переосмислення і комплексної переробки та вважає за доцільне за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Комітет відзначає, що законопроект спрямовано на розв’язання актуальної та водночас суперечливої для українського суспільства проблеми правової регламентації лобістської діяльності, яка на сьогодні існує як позаправове явище.

Однак законодавче регулювання лобіювання не може обмежуватись прийняттям спеціального закону. Необхідне внесення змін до ряду законодавчих актів, спрямованих на регламентацію діяльності посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування у відносинах із лобістами, запровадження процесуальних механізмів здійснення лобіювання, забезпечення відповідної відкритості органів державної влади тощо. Проте, в законопроекті таких положень не передбачено.

Заслухавши інформацію  підкомітету з питань державного будівництва, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про регулювання лобістської діяльності в Україні» (реєстр. № 7269 від 20.10.2010 р.), внесений народним депутатом України В.І. Коновалюком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“протокол 151/14*”

12 липня 2012 16:42
02 липня 2012 09:39
19 червня 2012 15:27
19 червня 2012 09:31
19 червня 2012 09:30
19 червня 2012 09:26