Про проект Закону про внесення змін до статті 7 Закону України «Про охорону культурної спадщини» (щодо заборони державним службовцям входити до складу науково-методичних і консультативних рад)

(реєстр. № 10399 від 25.04.2012 р.)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет розглянув на своєму засіданні в межах визначеної компетенції проект Закону України про внесення змін до статті 7 Закону України «Про охорону культурної спадщини» (щодо заборони державним службовцям входити до складу науково-методичних і консультативних рад) (реєстр. № 10399 від 25.04.2012 р.), внесений народним депутатом України Деревляним В.Т.

За визначенням суб’єкта законодавчої ініціативи, прийняття законопроекту дозволить забезпечити умови для незалежної діяльності науково-методичних та консультативних рад, прийняття ними об’єктивних рішень щодо збереження та охорони об’єктів культурної спадщини.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловлює низку зауважень до положень даного законопроекту і вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити.

Під час обговорення законопроекту народні депутати України - члени Комітету в цілому погодились із висловленими у вказаному висновку зауваженнями. Зокрема, Комітет зазначає, що запропоноване у законопроекті встановлення заборони державним службовцям входити до складу науково-методичних рад та консультативних рад з питань охорони культурної спадщини (рішення яких до того ж мають консультативно-дорадчий характер) не передбачено законами України «Про державну службу» та «Про засади запобігання і протидії корупції», які є основними з питань встановлення обмежень, в тому числі, щодо державних службовців.

Комітет також вважає, що формування згаданих дорадчих органів має здійснюватись з огляду на рівень професійної компетентності осіб, а не на належність їх до певної категорії працюючих.

Водночас Комітет вважає, що доцільно передбачити у Законі України «Про охорону культурної спадщини» відповідне положення, яке б запобігало введенню до складу науково-методичних або консультативних рад посадових осіб (державних службовців) органів охорони культурної спадщини у такій кількості, яка б давала їм можливість мати вирішальний вплив при прийнятті рішень цими радами (наприклад, шляхом введення граничного відсотку на рівні 20-25 щодо кількості таких посадових осіб від загальної чисельності членів вказаних рад).

Заслухавши інформацію, надану Першим заступником Голови Комітету О.Б.Боднар, з’ясувавши позиції народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та врахувавши позицію Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України,  Комітет ухвалив висновок:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань культури і духовності, визначеному головним з опрацювання законопроекту, внести пропозицію Верховній Раді України - проект Закону України про внесення змін до статті 7 Закону України «Про охорону культурної спадщини» (щодо заборони державним службовцям входити до складу науково-методичних і консультативних рад) (реєстр. № 10399 від 25.04.2012 р.), внесений народним депутатом України Деревляним В.Т., відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень.

2. Направити цей висновок до Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“протокол 151/14*”

12 липня 2012 16:42
02 липня 2012 09:39
19 червня 2012 15:27
19 червня 2012 09:31
19 червня 2012 09:30
19 червня 2012 09:26