Про проект Закону України

про Раду міністрів Автономної Республіки Крим

(реєстр. № 8191 від 03.03.2011 р.)

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув проект Закону України про Раду міністрів Автономної Республіки Крим (реєстр.  № 8191), поданий Кабінетом Міністрів України.

Зазначений законопроект спрямований на законодавче врегулювання питань щодо порядку формування Ради міністрів Автономної Республіки Крим, здійснення нею діяльності та закріплення повноважень згідно Конституції України та законів України.

Комітет звернув увагу на те, що концепція проекту побудована на законодавчому закріпленні за Радою міністрів Автономної Республіки Крим статусу «вищого органу в системі органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим», відповідно до положення частини четвертої статті 136 Конституції України, згідно із якою Рада міністрів Автономної Республіки Крим є урядом Автономної Республіки Крим, а також положення частини першої статті 35 та частини п’ятої статті 38 Конституції Автономної Республіки Крим, затвердженої Законом України від 23 грудня 1998 року № 350-ХІV, які визначають Раду міністрів Автономної Республіки Крим як «орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим».

У ході обговорення питання народні депутати – члени Комітету вказали на відсутність спеціального закону України про Раду міністрів Автономної Республіки Крим і зазначили, що Рада міністрів Автономної Республіки Крим вважається урядом Криму (стаття 136 Конституції України) і виконавчим органом Автономної Республіки Крим (стаття 2 Конституції Автономної Республіки Крим), що не дозволяє чітко визначити її місце у системі органів державної влади та місцевого самоврядування (уряд Криму не відноситься ні до органів державної влади, ні до органів місцевого самоврядування). Також відмітили, що прийняття Закону України «Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим» дозволить законодавчим шляхом удосконалити організацію та порядок діяльності Ради міністрів Автономної Республіки Крим, конкретизувати компетенцію цього органу у різних галузях, відтак створить належні можливості для реалізації повноважень Уряду Автономної Республіки Крим, а також позитивно вплине на розвиток Автономної Республіки Крим та розташованих на її території адміністративно-територіальних одиниць.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України у висновку від 18.03.2011 року відмітив, що проект Закону України про Раду міністрів Автономної Республіки Крим (реєстр. № 8191) оформлений і зареєстрований згідно з вимогами статей      90-92 Регламенту Верховної Ради України.

Комітет з питань бюджету у висновку від 11.03.2011 року вважає, що зазначений законопроект не має впливу на показники бюджету.

Комітет з питань правової політики у висновку від 19.05.2011 року зазначає, що положення проекту Закону України про Раду міністрів Автономної Республіки Крим (реєстр. № 8191) узгоджуються з нормами Конституції України.

Головне науково - експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 19.04.2011 року №16/3 – 436/8191 не вбачає потреби у прийнятті спеціального закону України про Раду міністрів Автономної Республіки Крим, в якому її статус визначатиметься поза межами Конституції Автономної Республіки Крим.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва Демчишена В.В., з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1.        Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про Раду міністрів Автономної Республіки Крим (реєстр. № 8191), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду його у першому читанні прийняти за основу.

2.        Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України Заступнику Голови Комітету - народному депутату України О.М. Черноморову.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“протокол 122/10*”

24 травня 2011 15:44