Про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув подання Тернопільської обласної ради щодо віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення.

Чортків - місто районного значення, адміністративний, промисловий, культурний центр однойменного району Тернопільської області, що розташоване у південній частині Тернопільської області на відстані 76 км від міста Тернопіль на берегах річки Серет.

На сьогоднішній день в місті Чортків проживає 29,5 тис. осіб. В системі населених місць Тернопільської області місто Чортків займає 2 місце по чисельності населення серед 30 міських поселень.

Провідною галуззю економіки міста є промисловість, яка представлена великими промисловими підприємствами, зокрема, ВАТ «Чортківський цукровий завод», ВАТ «Чортківський м’ясокомбінат», ПП «Чортківсир», державний комбінат хлібопродуктів, ВАТ «Чортківський хлібзавод», ВАТ «Чортківський завод «Агромаш», Українсько-Австрійське спільне підприємство «Біллербек-Україна», локомотивне депо та інші підприємства, що забезпечують переробку сільськогосподарської продукції південного регіону Тернопільської області.

Господарський комплекс міста доповнюють малі і середні підприємства та приватні підприємці. У місті діє 430 підприємств торгівлі, сфери обслуговування та громадського харчування. Населення міста обслуговує 1 автотранспортне підприємство, залізнична станція з вокзалом, автобусна станція.

В місті Чорткові розміщено ряд будівельних організацій, складів та баз, автотранспортних підприємств, функції яких розповсюджуються за його межі. Це ТзОВ "Пересувна механізована колона № 258", ВАТ "Автотранспортне підприємство № 16142", база ВАТ "Чортківський райагрохім" та ін.

Систему освіти міста представляють 7 загальноосвітніх шкіл та 7 дошкільних закладів. У місті функціонують навчальні заклади І-ІV рівня акредитації: Чортківський інститут підприємництва та бізнесу, Чортківський державний медичний коледж, Чортківське обласне педагогічне училище ім. О.Барвінського, Чортківська дяківсько-катехетична академія ім. свщмч. Г.Хомишина, які є об'єктами регіонального значення.

Місто обслуговують 3 установи охорони здоров’я зі стаціонаром, станція швидкої допомоги, стоматологічна поліклініка.

Віднесення міста до категорії міст обласного значення надасть змогу збільшити темпи розвитку територіальної громади, підвищить фінансово-економічну самостійність місцевого самоврядування, сприятиме інвестиційній привабливості території, що в свою чергу вимагає нових, більш ефективніших організаційно-адміністративних форм місцевого самоврядування територіальної громади.

Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України зазначає, що зміна статусу міста спричинить додаткові бюджетні видатки на створення дублюючих структурних підрозділів органів державної влади, що в свою чергу призведе до зменшення надходжень до районних бюджетів, перерозподілу об’єктів спільної власності територіальних громад відповідних районів.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен зауважив, що для прийняття виваженого рішення з даного питання бажано отримати погодження Тернопільської обласної державної адміністрації.

Питання про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Чортківською міською, Чортківською районною та Тернопільською обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань державного будівництва, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши пропозицію Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Підтримати подання Тернопільської обласної ради щодо віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати подання Тернопільської обласної ради щодо віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення, прийнявши за основу та в цілому відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, Заступнику Голови Комітету В.Сінченку.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки 159/06*”

28 листопада 2012 16:38
28 листопада 2012 16:37
28 листопада 2012 16:36
28 листопада 2012 16:36