Про проект Закону України про вибори депутатів

Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів

(реєстр. №6601, друге читання)

 

За дорученням Верховної Ради України Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув зауваження і пропозиції, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону України про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (реєстр. № 6601 від 29.06.2010 р.), поданого народним депутатом України О.Єфремовим та прийнятого Верховною Радою України за основу 1 липня 2010 року.

Загалом Комітетом було опрацьовано 1351 поправку і пропозицію, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи, 109 з яких було враховано, 7 – враховано частково, 1229 – відхилено.

У ході обговорення питання члени Комітету наголосили, що відповідно до частини другої статті 66 прийнятого за основу законопроекту, закупівля товарів, оплата робіт, послуг для підготовки і проведення чергових, позачергових та перших місцевих виборів здійснюється Центральною виборчою комісією за рахунок коштів Державного бюджету України, територіальними виборчими комісіями – за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України, а повторних та проміжних місцевих виборів – за рахунок коштів місцевих бюджетів, без застосування тендерних (конкурсних) процедур, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

На засіданні Комітету зауважувалось, що встановлення або зміна умов, порядку та процедури закупівель товарів, робіт і послуг за рахунок державних коштів регламентується Законом України «Про здійснення державних закупівель», який був прийнятий парламентом 1 червня 2010 року та набув чинності 30 червня 2010 року. Дія цього Закону поширюється і на випадки, коли предметом закупівель є товари, роботи і послуги для підготовки та проведення виборів і референдумів.

Разом із тим, частиною третьою статті 2 зазначеного Закону передбачені випадки, в яких не застосовуються тендерні (конкурсні) процедури, однак не встановлено, що закупівля товарів, робот і послуг для підготовки та проведення виборів і референдумів здійснюється з такими особливостями. З огляду на вищевказане, Комітет вважає за доцільне внесення зміни до частини третьої статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Члени Комітету звернули увагу на те, що в прикінцевих та перехідних положеннях прийнятого у першому читанні за основу проекту Закону України про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (реєстр. №6601) не пропонується внести зміни до Закону України «Про здійснення державних закупівель», а норми статті 116 Регламенту Верховної Ради України не дозволяють подання пропозицій до другого читання в частині внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Заслухавши інформацію членів Центральної виборчої комісії, представників Міністерства юстиції України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (реєстр. №6601) за результатами розгляду в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому.

2. Запропонувати при прийнятті остаточного рішення по законопроекту застосувати норми статті 50 Регламенту Верховної Ради України про одноразове відхилення від процедур (ad hoc) та внести додаткові зміни до проекту Закону, а саме:

доповнити Розділ XІV «Прикінцеві та перехідні положення» проекту Закону  про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (реєстр. №6601) пунктом 7 такого змісту:

«7. Частину третю статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 року доповнити абзацом такого змісту:

«товари, роботи і послуги, закупівля яких здійснюється для підготовки і проведення виборів та референдумів в Україні».

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, члену Комітету О.Касянюку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №101/16*”

28 квітня 2011 11:24
28 квітня 2011 11:24
28 квітня 2011 11:24
28 квітня 2011 11:24