Про проект Закону України про внесення змін до деяких Законів України

(щодо надання статусу державного службовця

медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам)

(реєстр. № 3155 від 16.09.2008 р.)

 

Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких Законів України (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам) (реєстр. № 3155 від 16.09.2008 р.), внесений народними депутатами України В.Литвином, О.Зарубінським, С.Павленком з метою надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар, народні депутати України - члени Комітету під час обговорення цього питання на засіданні Комітету погодились з необхідністю посилення соціальних гарантій щодо зазначених категорій працівників, але вважають, що вирішення даного питання у запропонований спосіб викликає такі зауваження:

- надання працівникам зазначених категорій статусу державних службовців кардинально змінює концепцію вітчизняної державної служби; принципово суперечить Концепції розвитку законодавства України про державну службу, схваленій Указом Президента України вiд 20.02.2006  №140/2006, Програмі розвитку державної служби на 2005-2010 роки, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2004 р. № 746 (із змінами), та потребуватиме внесення численних суттєвих змін до законодавства з питань державної служби і значних додаткових витрат з Державного бюджету України;

- внесена законодавча пропозиція не узгоджується з певними положеннями Закону України «Про державну службу», а саме:

з частиною другою преамбули Закону, згідно з якою цей закон «визначає загальні засади діяльності, а також статус державних службовців, які працюють в державних органах та їх апараті»;

частиною другою статті 2 Закону, якою визначаються такі основні функції державних службовців як здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій;

частиною першою статті 25, якою визначені основні критерії класифікації посад державних службовців тощо;

- поширення законодавства про державну службу на працівників освіти, науки та охорони здоров’я в певних випадках звужуватиме надані їм законом права та встановить додаткові обмеження, пов’язані з особливостями прийняття на державну службу, проходження та припинення її, що не допускається при внесенні змін до чинних законів відповідно до частини третьої статті 22 Конституції України;

- запропоноване віднесення до державних службовців працівників відповідних категорій, які займають посади в державних установах і отримують заробітну плату за рахунок державних коштів, поставить у нерівне з ними становище працівників цих же галузей, які працюють у закладах охорони здоров’я та освіти комунальної власності, що фінансуються з місцевих бюджетів.

Комітет з питань науки і освіти у відповідному висновку на даний законопроект рекомендує Верховній Раді України його відхилити.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку вважає за доцільне відхилити даний законопроект за результатами його розгляду у першому читанні.

В контексті порушеного питання Комітет також інформує, що у Верховній Раді України зареєстровані законодавчі пропозиції ДО законопроекту з реєстр. № 3155 про внесення змін до деяких законів України (щодо надання статусу державного службовця педагогічним працівникам державних загальноосвітніх навчальних закладів), внесені народним депутатом України А.Павловським (від 22.12.2009 р.), та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового статусу медичних працівників, внесені  народними депутатами України Ю.Прокопчуком, В.Пєрєдєрієм, В.Деревляним та ін. (від 29.12.2009 р.). Натомість, на думку Комітету, ці пропозиції мають аналогічні недоліки, перш за все, змістовного характеру, як і законопроект з реєстр. № 3155.

   З огляду на викладене Комітет вважає, що для вирішення питання підвищення рівня матеріального забезпечення та соціальних гарантій працівників зазначених категорій більш доцільно прирівняти їх до державних службовців в питаннях оплати праці, матеріального та пенсійного забезпечення шляхом внесення змін до відповідних профільних законів, що регулюють окремі сфери професійної діяльності, по аналогії з положеннями статей 23 і 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Враховуючи викладене та підтримуючи соціальну спрямованість законопроекту, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких Законів України (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам) (реєстр. № 3155 від 16.09.2008 р.), внесений народними депутатами України В.Литвином, О.Зарубінським, С.Павленком, за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень.

2. Запропонувати авторам проекту Закону України про внесення змін до деяких Законів України (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам) (реєстр. № 3155 від 16.09.2008 р.) - народним депутатам України В.Литвину, О.Зарубінському, С.Павленку, та авторам законодавчих пропозицій до даного законопроекту про внесення змін до деяких законів України (щодо надання статусу державного службовця педагогічним працівникам державних загальноосвітніх навчальних закладів) - народному депутату України А.Павловському, та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового статусу медичних працівників, - народним депутатам України Ю.Прокопчуку, В.Пєрєдєрію, В.Деревляному та ін., спільно доопрацювати єдиний законопроект, який на законодавчому рівні вирішуватиме питання відповідного підвищення рівня матеріального забезпечення та соціальних гарантій працівників зазначених категорій.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Першому заступнику Голови Комітету О.Боднар.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 85/17*”

16 травня 2011 16:20
16 травня 2011 16:10
16 травня 2011 16:07
16 травня 2011 15:50