Про проекти законів України

про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкового проходження психіатричного огляду особами, які призначаються (обираються) на керівні посади органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування» (реєстр. №4727 від 25.06.2009) та

про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо обмежень для особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця)

(реєстр. № 4327 від 08.04.2009 р.)

 

На виконання доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. Комітет розглянув на своєму засіданні проекти законів України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкового проходження психіатричного огляду особами, які призначаються (обираються) на керівні посади органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування» (реєстр. №4727 від 25.06.2009), внесений народним депутатом України К.Куликовим, та про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо обмежень для особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця) (реєстр. № 4327 від 08.04.2009 р.), внесений народним депутатом України С.Міщенком.

Законопроектом з реєстр. № 4727 пропонується встановити додаткові вимоги до стану психічного здоров’я особи (зокрема, до рівня розвитку професійно важливих психофізіологічних якостей особи, вимога щодо відсутності у неї медичних психіатричних та наркологічних протипоказань), яка бажає вступити на державну службу чи службу в органах місцевого самоврядування, або балотується на посаду сільського, селищного, міського голови.

Натомість законопроектом з реєстр. № 4327 пропонується встановити додаткові вимоги (щодо проходження психіатричної та наркологічної експертизи) та обмеження (у зв’язку з наявністю психічних розладів здоров’я, ознак захворювань на алкоголізм, наркоманію або токсикоманію) для осіб, які претендують на посади виключно державних службовців.

Підчас обговорення даних законопроектів народні депутати України – члени Комітету відмітили, що дані законопроекти за своєю суттю є альтернативними, оскільки містять положення, що регулюють однакове коло питань, і зважаючи на що вони мають розглядатися один за одним в порядку черговості їх внесення.

Комітет погодився з численними зауваженнями і пропозиціями до даних законопроектів, висловленими Комітетом з питань правової політики, Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України, яке пропонує відхилити ці законопроекти, та Міністерством охорони здоров’я України у відповідних висновках на них, і вважає, що окремі положення даних законопроектів, зокрема запропоновані зміни до статті 4 Закону України «Про державну службу», не узгоджуються з нормами статей 22, 38 Конституції України.

Зважаючи на викладене, але підтримуючи основну мету цих законопроектів, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати суб’єктам права законодавчої ініціативи спільно доопрацювати дані проекти законів з урахуванням висловлених зауважень, підготувавши єдиний законопроект для внесення його на заміну раніше поданих і повторного розгляду у Комітеті.

2. Поінформувати народних депутатів України С.Міщенка і К.Куликова, які є авторами зазначених законопроектів, про даний висновок Комітету.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 77/09*”

17 травня 2011 14:53
17 травня 2011 14:18
17 травня 2011 14:15
17 травня 2011 14:13
17 травня 2011 14:12